Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:29 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Pacienţi depistaţi cu TBC, anemie, hipoglicemie Medicii din Cernavodă au făcut bilanţul proiectului „Sănătatea înainte de toate”

ro

05 Dec, 2013 00:00 1560 Marime text
Autorităţile din oraşul Cernavodă au făcut ieri public bilanţul proiectului „Sănătatea înainte de toate”.
Programul s-a adresat unui număr de 374 de persoane cu posibilităţi materiale reduse, de etnie romă, care au beneficiat de analize medicale gratuite în perioada august - noiembrie. Valoarea totală a proiectului a fost de 41.360 de lei, 90% din cuantum reprezentând contribuţia Agenţiei Naţionale pentru Romi, iar oraşul Cernavodă a suportat 10% din valoare.

Potrivit bilanţului prezentat ieri de autorităţi, dintre cei 53 de copii prinşi în program, 32 au fost depistaţi cu anemie. De asemenea, majoritatea adulţilor suferă de hipoglicemie sau de colesterol, ca urmare a nutriţiei proaste şi a subnutriţiei. Patru dintre beneficiarii proiectului au fost depistaţi cu TBC, iar în cazul unei persoane s-a constatat că este infectată cu sifilis. Familiile şi apropiaţii celor cinci pacienţi au fost verificaţi pentru a se preveni răspândirea celor două boli.

Au fost mobilizaţi chiar şi poliţiştii pentru a se asigura că familiile pacienţilor nu refuză controlul medical.
Primarul Gheorghe Hânsă a precizat că un număr de 270 de beneficiari ai programului se află deja în baza de date a Direcţiei de Asistenţă Socială din cadrul Primăriei. De asemenea, edilul a aprobat acordarea a 10 ajutoare de urgenţă în valoare de 500 de lei pentru operaţii şi a altor o sută de ajutoare în cuantum de 200 de lei, majoritatea tot pentru rezolvarea unor probleme medicale. Nici localnicii nu au stat deoparte. Potrivit edilului, beneficiarii programului au primit donaţii constând în bunuri materiale şi îmbrăcăminte.

Sufletul acestei campanii au fost membrii Partidei Romilor din Cernavodă. Ei i-au mobilizat pe cetăţeni să se prezinte la analize şi tot ei au asigurat transportul pacienţilor la spital.
La conferinţa de presă organizată ieri la sediul Primăriei Cernavodă au participat reprezentanţii Partidei Romilor, ai Grupului Local de Sprijin pentru Romi din cadrul Primăriei, ai Autorităţii Naţionale pentru Romi şi ai Spitalului Orăşenesc, cei care au oferit de altfel informaţii despre situaţia pacienţilor.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii