Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:48 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Consiliul de Administraţie al SCJU pregăteşte o nouă licitaţie ca să-i ofere lui Căpăţînă managementul spitalului?!

ro

17 Mar, 2016 00:00 3553 Marime text


Consiliului de Administraţie al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Sf. Apostol Andrei analizează, în şedinţa de mâine, oportunitatea organizării unei noi licitaţii în vederea încheierii unui nou contract de management sanitar-spitalicesc, după ce în 2013, acelaşi CA a externalizat funcţia de director pentru ca ulterior doctorul Căpăţînă să facă management prin firma sa. Licitaţia intră sub incidenţa prevederilor art.16, alineat 1 din OUG 34/2006.
 
6.200 de euro pe lună pentru firma lui Căpăţînă!
 
În urmă cu trei ani, mai exact pe 12 decembrie 2013, Consiliul de Administraţie al SCJU Constanţa a organizat o licitaţie în vederea încheierii unui contract privind servicii de management sanitar spitalicesc. Câştigătoare: societatea doctorului Dănuţ Căpăţînă.  De altfel, societatea Performance Profile SRL a fost singura care s-a prezentat la licitaţie. Cum era firesc, aceasta a câştigat contractul „Servicii de management sanitar spitalicesc“.
 
Performance Profile SRL îi are ca acţionari pe Dănuţ Căpăţînă şi pe Lucica Simona Căpăţînă, fiecare cu 50%. Preţul contractului, care se apropie de final, este de 5.000 de euro fără TVA pe lună, adică 6.200 de euro pe lună cu TVA. Aşa cum reiese din procesul-verbal nr. 25.826/12.12.2013, încheiat cu ocazia deschiderii ofertelor depuse în vederea atribuirii contractului de achiziţie publică, având ca obiect prestarea de servicii de management sanitar-spitalicesc pentru SCJU, anunţurile privind licitaţia deschisă au fost publicate în ziarele Telegraf şi România Liberă din 25.11.2015. Valoarea estimată a contractului a fost de 180.000 de euro, bani pe care firma lui Căpăţînă i-a încasat timp de trei ani de zile. Cu sediul social în municipiul Constanţa, strada I. L. Caragiale nr. 43, Performance Profile SRL a fost înfiinţată în anul 2003. Capitalul social subscris este de 200 de lei, integral vărsat, compus din 20 de părţi sociale, în valoare de 10 lei fiecare. Soţii Căpăţînă şi-au menţionat în obiectul  de activitate al societăţii „activităţi de consultanţă pentru afaceri şi management, inclusiv management în domeniul sanitar şi spitalicesc”.

Managerul va fi „ajutat” să rămâne la conducerea SCJU?

Cu performanţe modeste, în mod normal Căpăţînă ar fi trebuit să-şi facă singur bagajele, mai ales că se apropie finalizarea contractului pe care firma sa o are cu Spitalul Clinic Judeţean Constanţa. Însă acest scenariu reprezintă o utopie... ce câine ar pleca din faţa măcelăriei?! În plus, Căpăţînă are probleme nerezolvate în justiţie. Aceste chestiuni ar trebui să cântărească, teoretic, în momentul în care managerul îşi va face calculele pentru un nou contract. Ce are Consiliul Judeţean de spus şi reprezentantul său în Consiliul de Administraţie, dr. Cătălin Grasa în acest context? Până astăzi, mai nimic, poate mâine în şedinţa de CA să există un punct de vedere. Va avea vicepreşedintele cu atribuţii de preşedinte al CJC un punct de vedere vizavi de păstrarea lui Căpăţînă la conducerea spitalului, sigur prin organizarea unei alte licitaţii cu un singur ofertant? Cum văd partidele politice din Constanţa şi consilierii judeţeni viitorul managementului spitalului atât de criticat de toată lumea? Acum este momentul să se vorbească, altfel urmează alţi trei ani de tăcere în care acoperitor va fi contractul de management!

Dosar pentru  infracţiuni de corupţie, cu consecinţe deosebit de grave

Procurorii Serviciului Teritorial Constanţa al Direcţiei Naţionale Anticorupţie au „zguduit“, în noiembrie 2014, cea mai mare unitate sanitară din Dobrogea! Managerul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, Dănuţ Căpăţînă, a fost trimis în judecată, el fiind acuzat de tentativă la infracţiunea de abuz în serviciu asimilată infracţiunilor de corupţie, cu consecinţe deosebit de grave.
 Pe lângă şeful spitalului, DNA l-a deferit Justiţiei şi pe Mihai Corneliu Stănculescu, directorul Serviciului Achiziţii din cadrul unităţii sanitare. Mai departe, lista este continuată de Renato Cristea Micu, fost director administrativ al spitalului, de Violeta Androne, director financiar-contabil, de Carmela Endora Gherghina, fost consilier juridic, şi închisă de Marioara Furnică, economist în cadrul Serviciului Achiziţii al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă.

Conform rechizitoriului, procurorii Serviciului Teritorial al Direcţiei Naţionale Anticorupţie au reţinut că, „în calitate de manager al Spitalului Judeţean de Urgenţă Constanţa, inculpatul Căpățînă Dănuț, atât în etapa prealabilă demarării procedurii de atribuire prin dialog competitiv a contractului de concesiune a serviciului de producţie, distribuţie şi monitorizare oxigen medicinal, cât şi pe parcursul derulării acestei proceduri, în perioada 20 octombrie - 30 noiembrie 2010, a încălcat în mod repetat şi deliberat dispoziţiile legale în materia achiziţiilor publice şi atribuţiile de serviciu specifice“. Dănuţ Căpăţînă, managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Constanţa, a precizat că este vorba despre o licitaţie organizată de unitatea sanitară, în anul 2011, pentru furnizare gaze medicinale. „La acea licitaţie au fost două firme, iar una dintre ele a contestat licitaţia. Până la urmă, contractul nu a fost atribuit nimănui“, a declarat Dănuţ Căpăţînă.

Petiţie de demitere a managerului Dănuţ Căpăţînă

Sute de semnături s-au strâns anul trecut, în luna mai, pentru petiţia online de demitere a managerului SCJU, Dănuţ Căpăţînă, din cauza mizeriei, infecţiilor şi lipsei de investiţii. Totodată, potrivit petitieonline.com, se mai cere demisia din cauză că pacienţii sunt nevoiţi să îşi cumpere medicamente. Comentariile au curs pe portalul petitieonline.com: „Căpăţînă niciodată nu a dat crezare celui care a reclamat ceva în neregulă în spitalul manageriat de el. Căpăţînă va rămâne în istorie ca un manager incompetent, vizitator prin Europa şi cu cele mai multe contracte cu cântec externalizate de spital“, scrie un cetăţean; „Omul lui Constantinescu... nici nu trebuie zis mai mult.. dacă ar avea demnitate, şi-ar da demisia”, crede un alt cetăţean. „Dacă vreţi să trăiţi, ocoliţi Spitalul Judeţean Constanţa“, este de părere un alt utilizator.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii