Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:35 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Centru de transfuzii…uitat de donatori!?

ro

25 Dec, 2015 00:00 2368 Marime text
Ajunul Crăciunului din acest an s-a remarcat negativ pentru cadrele medicale care lucrează la Centrul de Transfuzii Constanţa. Potrivit dr. Alina Dobrotă, în comparaţie cu anii precedenţi numărul donatorilor care au trecut pragul Centrului de Transfuzii în ajun de Crăciun a fost foarte mic.

“Din păcate, nici măcar prietenii sau rudele pacienţilor internaţi în spitale şi care au nevoie de transfuzii sau de plasmă nu au venit astăzi (ieri) să doneze”, a declarat pentru ZIUA de Constanţa şeful Centrului de Transfuzii Constanţa, dr. Alina Dobrotă. Aceasta a menţionat şi un amănunt extrem de important pentru pacienţii care ar putea avea nevoie de transfuzii în următorea perioadă. Dobrotă a explicat că în prepararea şi pregătirea sângelui donat se utilizează un produs care are termen de valabilitate de 3-5 zile şi, în consecinţă, ceea ce s-a realizat acum două zile nu va mai putea fi folosit de luni, marţi, cel târziu.


Profitând de ocazie, cea care coordonează activitatea Centrului de Transfuzii Constanţa, dr. Alina Dobrotă, a anunţat că oamenii care se gândesc la semenii aflaţi în suferinţă pe patul de spital şi care vor să-i ajute donând o pot face în perioada 28 - 31 decembrie. “În perioada 28-30 decembrie, constănţenii pot dona în intervalul orar 7.30 – 13.30, iar pe 31 decembrie pot veni între orele 7.30 – 12.30 pentru a avea timpul necesar preparării produselor sangvine”, a adăugat dr. Alina Dobrotă.
 
Condiţii ce trebuie îndeplinite de potenţialii donator: 

Vârsta între 18 – 60 ani;
Greutatea între 50 – 100 kg femeile și 60 – 110 kg bărbații;
Nu ați consumat alcool cu cel puțin 24 de ore înaintea donării;
Nu ați avut intervenții stomatologice sau chirurgicale în ultimele șase luni.
Este interzisă donarea dacă suferiți sau ați suferit de: hepatită (orice tip), TBC, sifilis, malarie, bruceloza, HIV, ulcer, diabet zaharat, boli de inima, boli de piele, boli de tiroidă, hipotensiune, hipertensiune, anemie. Totodată, femeile care sunt însărcinate, alăptează sau se află în perioada menstruală nu pot dona.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii