Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:50 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Campania Ziua de Constanţa de prezentare a situaţiei din Spitalul Judeţean Constanţa continuă Strigăt de disperare al angajaţilor Seviciului Judeţean de Medicină Legală

ro

27 Dec, 2015 00:00 3421 Marime text
2016 trebuie să aducă cu sine şi normalitatea în Spitalul Clinic Judeţean Constanţa. Tocmai din acest motiv, continuăm să prezentăm situaţia din cadrul celei mai mari unităţi medicale din judeţ. Astăzi prezentăm strigătul de disperare primit pe adresa redacţiei din partea unui grup de medici, cărora de mulţumim din cadrul secţiei Serviciul judeţean de Medicină Legală.

Apelul legiştilor vine urmare a sesizărilor cardiologilor şi chirurgilor!

Un grup de angajaţi ai Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, secţia Serviciul Judeţean de Medicină Legală, am citit articolele dvs. cu privire la situaţia secţiilor din spitalul,  la care ne alăturăm cu încredere, speranţă, că sesizările şi solicitările noastre vor fi rezolvate prin intermediul dvs…îşi încep medicii scrisoarea. În apelul lor, medicii legişti susţin că: „La data de 01.03.2013, Serviciul Judeţean de Medicină Legală Constanţa, s-a  instalat ,,abuziv” (politic) în funcţia de medic sef interimar dr.Mihai Onciu, luând funcţia  ,,ilegal” medicului şef în drept prin ,,concurs” un doctor  competent, drept, onest acesta fiind dr. Marius Popa. În acest serviciu s-a instalat un haos, climat tensionat, desconsiderarea activităţii noastre, părtinirea drepturilor unor angajaţi din dorinţa de a demonstra că ,,el” (n.r. Mihai Onciu), este şeful şi că face ce vrea – aceasta este expresia ce o foloseşte. A schimbat atribuţiile de serviciu ale unor angajaţi neţinând seama că aceştia au cu totul alte atribuţii şi pregătire profesională în fişa postului”.
 
Desconsiderarea activităţii unor angajati, mai spun angajaţii Serviciului de Medicină Legală  reiese din punctajul Fişelor de Evaluare pentru care două din angajate nu au putut participa la examenul de gradaţie.
Datorită comportamentului haotic al medicului sef. interimar Mihai Onciu, trei angajaţi şi-au dat demisia. Toate aceste aspecte sunt cunoscute de catre conducerea  SCJU  Constanţa, mai susţin legiştii, dar nu s-au luat măsurile necesare.
 
„Faptul că medicul şef interimar Mihai Onciu a trimis nenumărate referate către conducerea SCJU Constanţa în care solicita desfiinţarea locurilor de muncă a unor angajaţi de care dumnealui doreşte să scape din serviciu, motivaţiile fiind inventate după bunul său plac. În urma referatelor cu motivaţii ,,aberante” am fost chemaţi la ,,comisia de disciplina” de la care nici până în ziua de azi nu am primit un comunicat cu privire la măsurile luate.
 Nu mai vorbim de faptul că nimeni nu s-a deplasat la sediul SJML să constate ce se întâmplă cu toate că am solicitat în repetate rânduri constituirea unei comisii care să analizeze situaţia astfel creată în serviciu. Aceste sesizari sunt doar o parte din cele cu privire la comportamentul şi atitudinea actualului medic şef interimar Mihai Onciu”, se mai precizează în apelul adresat redacţiei noastre de angajaţii de la Medicină Legală.

Fostul şef de la medicină legală s-a adresat instanţei

După cum susţin legiştii, dr. Mihai Onciu şi-a câştigat scaunul de medic şef interimar prin „calomnierea” unei persoane competente, având în vedere ca în data de 15.02.2008  şi  Onciu a participat la concurs iar dr. Marius Popa l-a câştigat. „A fost mai usor să-l facă ,,incompetent” pe dr. Marius Popa şi apoi să-i facă ,,o plângere penală” ca să fie sigur că scapa definitiv de dânsul din serviciu”, ne-au semnalat legiştii.
 Dar în termen legal, dr. Marius Popa iniţiază două acţiuni în instanţă: una prin care contestă revocarea sa din funcţia de medic şef şi o a doua, prin care solicită repunerea sa în funcţie până la soluţionarea acestei cauze. În data de 14 octombrie 2013, Curtea de Apel Constanţa admite recursul dumnealui şi dispune repunerea în funcţie ca soluţie irevocabilă, până la soluţionarea cauzei de fond. Urmare acestei hotărâri, în data de 28.10.2013, seara, dr. Marius Popa a fost sunat şi i s-a transmis că va fi repus în funcţie, dar ca va trebui imediat să îşi dea ,,demisia”, lucru pe care l-a refuzat. A doua zi (29.10.2013) managerul SCJU Constanţa, Dănuţ Căpăţână, în baza unui referat ,,fabricat” de dr. Mihai Onciu, îl suspendă din activitate pe dr. Marius Popa. Acesta a fost chemat la comisia de disciplină a SCJU Constanţa dar şi la Parchet, pentru a da declaraţii. Şi-a demonstrat nevinovăţia dar funcţia de drept, cea de ,,medic şef” nu a primit-o.

Medicina legală funcţionează tot cu interimar la conducere

Dupa patru interimate ale medicului Mihai Onciu s-a organizat concurs pentru postul  de medic şef la SJML Constanţa, dar de aceasta dată s-a format o comisie de examinare ,,nelegală” pentru acest fapt dr. Marius Popa contestând în instanţă.  Aşa se face că dr. Mihai Onciu se află de cinci mandate la conducerea interimară a Serviciului de Medicină Legală.
 
Într-o declaraţie făcută în luna mai a acestui an, dr. Mihai Onciu spunea: „Ocup din nou funcţia de şef al Serviciului de Medicină Legală Constanţa, de la data de 1 aprilie şi nu este o păcăleală. Colegul meu, dr. Viorel Covaciu, nu a mai vrut să ocupe funcţia de şef şi şi-a dat demisia“, ne-a declarat dr. Mihai Onciu, şeful S.M.L. Constanţa. Medicul legist aşteaptă organizarea unui nou concurs de ocupare a funcţiei de şef al Serviciului de Medicină Legală Constanţa pentru că, în felul acesta, ar fi titular pe post şi nu interimar. Interimatul expiră în septembrie. Sper ca, de data aceasta, să fie organizat concursul până atunci. Concursul de angajare a fost trimis, deja, pentru publicare, din nou, în Viaţa Medicală“, a completat şeful S.M.L.Constanţa.
 
Ne aflăm aproape de sfârşitul anului şi ne întrebăm şi noi la fel ca şi unii colegi ai domnului Onciu, când va avea loc următorul concurs pentru postul de şef al serviciului. „Avem încredere şi tot o dată speranţa că următorul concurs ce ar trebui să aibă loc în luna ianuarie 2016, comisia va fi formata conform legii, astfel încât şi în serviciul nostru să primeze liniştea şi colaborarea între colegi”, susţin în încheierea apelului lor, medicii legişti constănţeni.
Vom reveni cu alte elemente legate de funcţionarea Serviciului de Medicină Legală în viitoarele ediţii, deoarece în această perioadă cei doi actori ai situaţiei mai sus semnalate, dr. Mihai Onciu şi manager Dănuţ Căpăţână nu au putut fi contactaţi.
 
P.S. Aşteptăm pe adresa electronică a redacţiei, tomis@ziuact.ro, sau la adresa de email lavinia_siclitaru@yahoo.com sesizările dvs. în legătură cu neregulile constatate în calitate de pacienţi ai SCJU şi nemulţumirile dvs., ale cadrelor medicale, care aţi rămas să salvaţi vieţile constănţenilor, indiferent de secţia din spital în care activaţi. Vă mulţumim!
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • SCJU 28 Dec, 2015 22:26 Chiar nu pot intelege atitudinea unor ziaristi profesionisti,care se presupune ca sunt in cautarea adevarului. La fel si noi,cititorii. V- am scris de ieri cateva chestii concrete despre subiect,perfect verificabile si veridice.Nu pot intelege de ce nu postati comentarii juste,fara jigniri,fara atacuri la persoana.Gradul dv.de obiectivitate o sa va aduca cititori constanti,nu credeti?! Nu asa ceva ar trebui sa doriti?
  • Cineva 27 Dec, 2015 21:37 Sunteti complet pe dinafara in plus ascultati numai o parte asa ca...
  • House M.D. 27 Dec, 2015 12:08 Cat timp or sa fie Capatana, Avram si toata gasca politica.....nu se va schimba nimic!!!!
  • SCJU 27 Dec, 2015 08:27 Spre corecta informare a cititorilor: Concursul de sef sectie Serviciul de Medicina Legala va avea loc in a doua jumatate a lunii ianuarie. Anul trecut nu s-a putut tine din cauza absentei unui membru al comisiei de concurs,care trebuia sa vina de la Bucuresti. Oricum dl. dr.Marius Popa se retrasese din concurs,deoarece nu a fost de acord cu alcatuirea comisiei de concurs.