Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:31 16 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Trucuri pentru a evita amenzile pentru lipsa anvelopelor de iarnă

ro

13 Oct, 2011 11:54 2945 Marime text

anvelopeiarna_tn.jpgNu mai este mult până la intrarea în vigoare a ordonanţei care prevede obligativitatea echipării autovehiculelor cu anvelope de iarnă. Totuşi, sunt câteva situaţii în care puteţi scăpa de amendă.

Potrivit Ordonanţei,cauciucurile de iarnă devin obligatorii între 1 noiembrie şi 1 martie.Conducătorii autovehiculelor care circulă pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei fără anvelope de iarnă suntsancţionaţi cu reţinerea talonului şi amendă de până la 4.000 de lei.

În cazul vehiculelor de transport marfă sau persoane, neechiparea cu anvelope de iarnă şi lanţuri este pasibilă de amendă între 2.500 şi 4.000 de lei, precum şi reţinerea talonului. În caz de accident, la sancţionarea cu amendă se adaugă o sumă dedicată reparării drumurilor si despăgubirilor pentru pagubele produse.

Anvelopele all-seasons pe autoturism nu sunt suficiente pentru a scăpa de amendă, odată cu intrarea în vigoare a ordonanţei de Guvern care obligă şoferii să se echipeze de iarnă, fiind necesar ca pe cartea de identitate să scrie M+S, M.S. sau M&S, adică Mud plus Snow (Noroi plus Zăpadă).

"Expresia all-seasons este generală.Sunt considerate de iarnă anvelopele care pe lângă expresia M plus S (Mud plus Snow) trebuie să aibă şi anumite semne, respectiv, un fulg de nea şi o creastă alpină.Repet însă, vor fi date amenzi celor care îngreunează circulaţia din cauza faptului că nu sunt echipaţi de iarnă", a declarat un reprezentant ARR citat de Agerpres.

Din punct de vedere tehnic, anvelopa all season nu este recomandată pentru utilizarea pe tot parcursul anului în ţări cu o climă ca a României, acestea fiind destinate mai degrabă unor ţări cu o climă mai temperată, se precizează într-un comunicat RAR.

Oficialul a precizat căsoferii care îşi vor schimba anvelopele la iarnă vor primi şi un certificat de conformitate de la service-urile auto prin care se atestă că anvelopele montate sunt de iarnă."În cazul în care anvelopele montate nu respectă legea iar conducătorul auto este amendat atunci amenda poate fi achitată de service deoarece nu a montat anvelopele legale", a explicat directorul general ARR.

Sunt totuşi şi anumite situaţii în care poţi scăpa de amenda pentru neechiparea autovehiculelor cu anvelope de iarnă, scrie dcnews.ro.

- Agenţii de circulaţie nu vor putea da amenzi pentru neechiparea cu cauciucuri de iarnă, în lipsa unui reprezentant al RAR.

- Ordonanţa 5 din 2011 prevede obligativitatea echipării maşinilor cu cauciucuri de iarnă atunci când acestea se deplasează pe drumuri acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei.

- "RAR ne-a comunicat că pot fi folosite şi cauciucuri all-season, însă numai dacă au menţiunea specială de tip M, M+F,MS sau M&S", precizează Lucian Diniţă, şeful Poliţiei Rutiere.

- "În legătură cu certificatele de conformitate pentru cacuciucurile luate de afară, din punctul de vedere al poliţiei rutiere acest lucru este o aberaţie", spune Diniţă. "Cel care cumpără spre exemplu, o maşină din ţară, la mâna a doua, de unde ar putea primi un astfel de certificat pentru cauciucurile de pe maşină?".

Mai multe pe dcnews.ro

Sursa: http://www.realitatea.net/

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii