Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:33 17 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Operatiunea "Global Europe" de combaterea criminalitatii

ro

27 Jun, 2010 01:44 970 Marime text
La Bruxelles/Belgia, în cadrul reuniunii Comitetului Permanent privind cooperarea operaţională în domeniul securităţii interne al Uniunii Europene (COSI), au fost prezentate rezultatele operaţiunii "Global Europe", care s-a desfăşurat în perioada 7-10 iunie a.c., la nivelul statelor Uniunii Europene, având ca principal obiectiv prevenirea şi combaterea infracţionalităţii sub toate aspectele ei.

Operaţiunea a avut ca scop monitorizarea modului de cooperare al agenţiilor de aplicare a legii, autorităţilor de frontieră sau vamale, în patru domenii principale: droguri, trafic de fiinţe umane, persoane căutate pentru activităţi infracţionale, efectele traficului ilicit. Totodată, s-a urmărit verificarea şi evaluarea modului cum se efectuează schimbul de informaţii între diferitele agenţii de aplicare a legii şi Agenţiile UE, atât la nivel naţional cât şi european.

Operaţiunea „Global Europe", coordonată de Preşedintele Comitetului Permanent - şeful Poliţiei Naţionale a Spaniei, este o primă acţiune comună în cadrul COSI, la care au participat peste 250.000 de lucrători din agenţiile de implementare a legii din statele Uniunii Europene.

În contextul acestei operaţiuni, la nivel european, aproximativ 200.000 de documente şi peste 380.000 de autovehicule au fost verificate. Peste 8000 de persoane au fost reţinute, acestea fiind suspectate de comiterea de infracţiuni.

În ce priveşte operaţiunea derulată la nivelul României, aceasta a fost coordonată de reprezentantul permanent al României în COSI, chestor principal de poliţie Ioan-Nicolae Căbulea, adjunct al şefului Departamentului Ordine şi Siguranţă Publică al M.A.I.

Sub coordonarea reprezentantului Ministerului Administraţiei şi Internelor, forţe ale Poliţiei Române, Poliţiei de Frontieră şi Autorităţii Naţionale a Vămilor au acţionat pentru combaterea infracţionalităţii sub toate aspectele ei, în special pe linia combaterii traficului de droguri, a migraţiei ilegale şi a traficului de fiinţe umane. Un rol important în acţiunea comună l-a avut Poliţia de Frontieră Romană, schimbul de informaţii între structurile de aplicare a legii realizându-se prin intermediul punctelor şi centrelor de contact de la frontieră.

În cele patru zile de desfăşurare a operaţiunii, au fost verificate peste 100.000 de autovehicule şi 400.000 de documente de identitate, fiind reţinute 105 persoane şi confiscate peste 200.000 de pachete de ţigări.

Oficialul MAI, chestor principal de poliţie Ioan-Nicolae Căbulea, a subliniat faptul că „dincolo de rezultatele concrete obţinute, această primă acţiune comună a COSI constituie un succes datorat bunei cooperări atât între instituţiile naţionale, cât şi între instituţiile naţionale şi agenţiile de implementare a legii europene din domeniul de referinţă: Europol, Eurojust, Sirene, Interpol şi Frontex".

„Planificarea detaliată a operaţiunii, efectuarea unei evaluări ulterioare, implicarea Agenţiilor UE în cadrul acestui proces, precum şi implicarea din timp a autorităţilor naţionale responsabile reprezintă elemente importante pentru reuşita unor astfel de acţiuni", a menţionat reprezentantul MAI.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii