Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:06 18 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ion Iliescu România trăieşte cea mai gravă situaţie din ultimii 20 de ani

ro

16 Oct, 2010 18:45 989 Marime text

România trăieşte cea mai gravă situaţie din ultimii 20 de ani, iar Congresul Extraordinar al PSD se desfăşoară în condiţii excepţionale, a declarat, sâmbătă, de la tribuna forului, preşedintele de onoare al partidului, Ion Iliescu.

El a acuzat agravarea continuă a situaţiei economice şi sociale din ţară, care se datorează nu unei crize care afectează economia mondială, ci 'unei guvernări incompetente şi iresponsabile care s-a înnămolit într-o suită de măsuri antipopulare care adâncesc efectele crizei, provocând o vizibilă disoluţie a autorităţilor instituţiilor statului'.

'Trăim, din acest punct de vedere, momente grave. În aceste condiţii, partidul nostru şi congresul său este dator să ofere cetăţenilor încrederea că este posibilă o altă perspectivă, de a oferi soluţii cetăţenilor', a spus Iliescu în aplauzele sălii.

El a denunţat 'diversiunea cultivată de susţinătorii actualei puteri, care încearcă să acrediteze ideea că toţi politicienii, respectiv că toată clasa politică este o apă şi un pământ, că toate partidele sunt la fel de responsabile de situaţia grea prin care trece ţara'. 'Nu este o altă soluţie, trebuie să ne mulţumim cu năpăstuiţii ăştia care sunt la guvernare Este falsă o asemenea propagandă. Iar o analiză obiectivă a situaţiei economico-sociale, datele statistice oficiale relevă o cu totul altă realitate', a spus Ion Iliescu.

Fostul preşedinte a făcut un apel la social-democraţi să renunţe la clientelismul politic, pentru a da un exemplu cetăţenilor şi pentru a da un semnal diferit faţă de actualii guvernanţi. 'Această practică a alimentat toate fenomenele negative şi care grevează asupra vieţii oamenilor', a spus el.

Ion Iliescu a atras atenţia că 'practica clientelismului' a fost prezentă şi a continuat, după 1990, în perioada tuturor guvernărilor'.

'Oameni de meserie din diverse sectoare au fost înlocuiţi cu clientele politice, dar, din păcate, acest nărav a fost continuat şi de ai noştri, şi trebuie să o spunem, şi de alţii. Iar astăzi, clientelismul a ajuns la forme groaznice. (...) Ne pregătim de o bătălie, ne pregătim să revenim la putere. PSD trebuie să dea un semnal clar, categoric, trebuie să curmăm aceste practici, să respectăm un principiu fundamental - dacă vrem ca ţara să meargă bine, dacă vrem ca administraţia să fie o administraţie serioasă, care să rezolve cu competenţă problemele. Să terminăm cu practica clientelismului politic, cu excepţia funcţiilor politice care au presupus angajament politic', a afirmat fostul preşedinte.

El a apreciat, pe de altă parte, că, din toate punctele de vedere, guvernul Năstase a fost cel mai performant din perioada respectivă, nu doar pentru că a asigurat relansarea economiei naţionale. Ion Iliescu şi-a exprimat totodată regretul că rezultatele acestuia nu au fost continuate de social-democraţi, care au pierdut alegerile. 'Din păcate, am cam pierdut pe mâna noastră, şi în 2004, şi în 2009, şi este păcat că aceste rezultate nu au fost continuate. Dacă reuşeam să susţinem un guvern al partidului, alta era evoluţia ţării', a spus Ion Iliescu.

Potrivit acestuia, 'păcatul originar' al actualei situaţii economice şi sociale este măsura luată de guvernarea Alianţei D.A., prin introducerea cotei unice. 'Ei spuneau că au câştigat cu cota unică. De unde mama dracului? Ei habar n-aveau ce-i aia', a afirmat Ion Iliescu.


Preşedintele de onoare al PSD a acuzat şi polarizarea socială, marcată de povara impozitelor care apasă pe cei mici, şi a pledat pentru revenirea la un sistem diferenţiat de impozitare, apreciind că 'multitudinea de taxe a zăpăcit lumea complet'.

'Este un obiectiv major strategic să realizăm, din nou, nu doar simpla creştere economică. Nu orice creştere economică înseamnă dezvoltare. În general, dezvoltarea durabilă economico-socială presupune un complex mai mare de factori şi un partid social-democrat trebuie să-şi propună, la guvernare, astfel de măsuri', a subliniat Ion Iliescu, reamintind, în context, de marile decalaje istorice.

Preşedintele de onoare al PSD şi-a exprimat regretul că au murit oameni la Revoluţia Română, pentru a veni la putere 'alte categorii de lăcuste'.

'Unde este simţul de dreptate, de echitate în această ţară şi ce are acesta în comun cu obiectivele Revoluţiei pentru care şi-au dat viaţa nişte oameni? Asta voiam noi, când am dărâmat o dictatură, când l-am înlăturat pe Ceauşescu, să vină alte categorii de lăcuste, care să nu ştie cum să prăpădescă avuţia naţională şi să o transforme în proprietatea lor? Pentru asta au murit oameni la Revoluţia Română? Să fim oameni serioşi, şi ce are asta în comun cu principiile de dreptate, de echitate socială?', a spus liderul de onoare al PSD.

Ion Iliescu a subliniat că agricultura trebuie să devină un obiectiv fundamental pentru România, acest sector având mari resurse. 'Noi nu suntem capabili să procesăm bani de la Uniunea Europeană pentru sate, în schimb am auzit că se iau bani ca să nu se lucreze pământul', a spus Iliescu.

El a arătat că, acum, când PSD se pregăteşte să dărâme 'o guvernare total incapabilă şi nepregătită', trebuie să pună în mişcare instrumente legislative şi, mai ales, să atragă oameni care ştiu meserie. 'Să nu mai dăm loc celor care ştiu să dea din coate pentru a fi şefi! Să dăm cale liberă oamenilor care ştiu carte, care ştiu meserie, care probează că ştiu să fie buni conducători, şi în viaţa de partid, şi în economia naţională, numai aşa scoatem România din marasmul în care se zbate în momentul de faţă. Din păcate, aceste chestiuni demonstrează o vorbă a romanului: de stricat se strică uşor, e mult mai greu să repari ce s-a stricat', a afirmat fostul preşedinte.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii