Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:01 01 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Adio delfinilor din Marea Neagră(VIDEO)

ro

22 Aug, 2010 12:49 2151 Marime text

snapshot20100821170644_81002300.jpgDin galeria comunistă de duşmani ai poporului făcea parte şi unul dintre cele mai blânde şi inteligente animale: delfinul. Se estimează că, la sfârşitul anilor 50, peste două milioane de delfini trăiau în Marea Neagră. Prea mulţi, au considerat comuniştii.

Peştele înghiţit de ei ar putea hrăni clasa muncitoare. Aşa că măcelul pornit de constructurii zeloşi ai lumii noi a împuţinat până la dispariţie delfinii din Marea Neagră.Din păcate însă, după căderea comunismului, delfinii au căzut şi în plasa braconierilor capitalişti. S-a schimbat sau nu ceva între timp? Un material de Cătălin Grădinaru şi Paul Spiroiu.

Delfinii sunt considerati de catre cercetatori specia cea mai apropiată de om în ceea ce priveşte inteligenţa. Unii dintre biologi merg chiar mai departe, susţinând că aceste mamifere au reuşit, de-a lungul milioanelor de ani de evoluţie, să dezvolte un limbaj complex şi ca ar avea chiar conştiinţă de sine.

Din această perspectivă, ideea că delfinii ar fi fraţii noştri din mări nu mai pare o exagerare. Cert este că, deşi oamenii i-au vânat dintotdeauna ca pe orice alt animal, delfinii l-au tratat pe hommo sapiens cu îngăduinţă; ba mai mult, există zeci de relatări, conform cărora delfinii i-au salvat pe oameni de la înec sau de atacurile prădătorilor din mare.

Cea mai veche astfel de povestire provine tocmai din Grecia Antică. Arion, un poet vestit al secolului III î.e.n., este salvat de la moarte de către un grup de delfini. În zilele noastre, în fiecare an, zeci de oameni susţin că au fost ajutaţi de delfini să scape de la înec.

Aflat în vârful lantuţui trofic, Delfinul a fost, mii de ani, regele Pontului Euxin. Pînă la finele anilor 1950 se estimeaza că mai trăiau în Marea Neagră peste două milioane de delfini. Numai că în 1959, regimul comunist al lui Gheorghiu Dej hotărăşte că delfinul este duşmanul poporului pentru că se hrăneşte cu peştele pe care ar trebui să-l consume clasa muncitore. Astfel începe marele masacru.

"Până în 1963, delfinul a fost suspus unui regim de exterminare. Era un măcel real. Grupuri de sute de delfini erau omorâţi fără să se ţină seama de nimic", a declarat Ion Nicolaev, directorul Institutului de Cercetări Marine Grigore Antipa.

Declinul declanşat de acest măcel sistematic n-a mai putut fi oprit, chiar dacă din 1963 s-a interzis vânarea delfinilor. În Marea Neagra trăiesc trei specii de delfin. Deşi sunt ocrotiţi de lege, iar România este semnatara unor convenţii internaţionale, delfinii care fac imprudenţa de a trăi în apele teritoriale româneşti trebuie să fie foarte atenţi pe unde înoată. Cel mai frecvent se îneaca înfăşuraţi în plasele pescarilor.

Cei mai mari braconieri întind sute de kilometri de plase de pescuit calcan, în care mor sufocaţi sute de delfini. Este vorba de pescarii turci şi bulgari, care intră în apele teritoriale româneşti. Împotriva acestora, poliţia de frontieră duce adevărate lupte.

Ştim însă un lucru. Că acolo, undeva, departe, în largul Mării Negre valurile poartă cu ele, chiar acum, discuţiile dintre delfini. Noi nu le putem auzi. Probabil că-şi strigă unii altora "Feriţi-vă de oameni ".

Sursa: realitatea.net

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Vezi toate STIRILE VIDEO!

Ti-a placut articolul?

Comentarii