Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:03 17 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Primariile, depasite de problema gropilor de gunoi

ro

17 Jul, 2009 02:54 3182 Marime text
groapa_de_gunoi_01.jpgTermenul pentru închiderea gropilor de gunoi, stabilit prin directivă europeană, a expirat ieri. Directorul executiv al Agenţiei pentru Protecţia Mediului (APM) Constanţa, Senol Zevri, a anunţat, ieri, că din totalul celor 70 de unităţi administrative din judeţul nostru, doar 11 primării din mediul rural au declarat, până ieri, că au îndeplinit directiva UE, de închidere a gropilor de gunoi neconforme.    

Potrivit directorului executiv al APM Constanţa, Senol Zevri, în ultimele patru - cinci luni ar fi fost realizate instructaje permanente cu reprezentanţii administraţiilor locale, în privinţa necesităţii aplicării prevederilor europene de gestionare a deşeurilor, însă rezultatul nu a fost cel scontat. Aşa se face că, până la scadenţa închiderii gropilor de gunoi, doar 11 comunităţi locale au îndeplinit acest obiectiv. Primarii din aceste unităţi administrativ-teritoriale au raportat la APM închiderea a 28 de rampe de gunoi menajer, din totalul celor 230 de gropi neconforme. Majoritatea primarilor din judeţ au declarat, încă din momentul anunţării termenului limită de închidere a gropilor, că vor fi depăşiţi de situaţie şi că nu vor reuşi să facă să dispară zecile de tone de gunoi strânse la marginea localităţilor de generaţii întregi. Deşi mai-marii de la Bucureşti au bătut din pinteni ca aceste mormane de gunoi să fie rase de pe faţa pământului până ieri, nu au găsit soluţii concrete pentru ducerea la îndeplinire a sarcinilor, multe primării neavând logistica necesară încărcării şi transportului munţilor de deşeuri. Acum, că s-a împlinit termenul anunţat, primarii se tem de cuantumul amenzilor pe care le-ar putea primi pentru faptul că nu au reuşit să închidă gropile. Pe de altă parte, ei îşi justifică lipsa de acţiune prin faptul că în judeţul Constanţa nu a fost construită până acum niciuna din cele 12 staţii intermediare de transfer pentru deşeurile menajere, prevăzute în Planul Regional de Gestionare a Deşeurilor, unde ar fi trebuit să fie transportat gunoiul menajer din localităţi, după închiderea gropilor.
De asemenea, deşi nu au existat semnale clare în acest sens, ci doar unele declaraţii din partea oficialilor de la Bucureşti, primarii speră ca termenul de închidere a gropilor neconforme să fie prelungit.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii