Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:12 17 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Gata cu subventiile la motorina, carne de porc si pasare

ro

11 Sep, 2009 03:01 913 Marime text

Ajutoarele de stat se vor acorda şi după data de 1 ianuarie 2010, sub o formă diferită.

Decizia a fost luată în contextul în care Ministerul Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale a depus eforturi pentru a acorda, în continuare, schemele de sprijin, dar Comisia Europeană a respins propunerile României.

De aceea, reprezentanţii Ministerului Agriculturii au identificat forme de sprijin care sunt de interes pentru sectorul agricol şi care corespund normelor europene în domeniul ajutoarelor de stat, ce urmează a fi notificate. În acest sens, au avut loc discuţii cu producătorii agricoli şi experţii CE, fiind deja elaborate unele proiecte legislative care se vor aplica începând cu 1 ianuarie 2010.

Conform Tratatului de aderare, în perioada 2007 - 2009, România a putut aplica măsuri de sprijin care nu sunt conforme cu regulile comunitare de ajutor de stat. Producătorii agricoli cunosc aceste forme de sprijin şi sunt la curent cu faptul că majoritatea, sub forma actuală, vor înceta din 2010. Printre măsurile de sprijin din sectorul vegetal şi zootehnic care nu respectă regulile comunitare ale ajutorului de stat şi care vor înceta începând cu anul 2010 se numără: susţinerea producţiei marfă la culturile de sfeclă de zahăr, orez, in şi cânepă pentru fibră, culturile de soia, tutun, subvenţionarea motorinei pentru lucrări agricole, sprijinul pentru legumele produse în serele încălzite, subvenţionarea producţiei de cartofi de sămânţă şi material săditor pomicol şi viticol certificată, susţinerea producţiilor de carne de porc şi pasăre - pui broiler şi a producţiei de ouă de consum, îmbunătăţirea calităţii şi igienei laptelui de vacă pentru atingerea standardelor de calitate din UE şi finanţarea materialului seminal congelat de taur folosit la însămânţarea artificială a femelelor din specia bovine.

Unele ajutoare de stat existente vor putea fi continuate şi după anul 2010, cu unele modificări. Printre acestea se numără: acordarea de despăgubiri în caz de calamităţi naturale, asigurarea culturilor şi şeptelului, acordarea de despăgubiri pentru animalele tăiate, ucise - afectate de boli, reducerea accizei pentru motorina utilizată în agricultură, horticultură, inclusiv pentru irigaţii, în zootehnie, silvicultură, a accizei pentru energia electrică utilizată - staţiile de pompare pentru irigaţii.

În 2008, au fost iniţiate şi aprobate de CE două noi forme de ajutor de stat - conforme cu legislaţia UE: sprijinul financiar pentru pierderile cauzate de îngheţul târziu de primăvară în pomicultură şi reducerea accizei la motorina pentru agricultură.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii