Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:36 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Amzacea solicită fonduri europene pentru prevenirea inundaţiilor

ro

27 Apr, 2012 02:06 2718 Marime text
Amzacea_primar_Constantin_Radu_002.jpgPrimarul din Amzacea, Radu Constantin, intenţionează atragerea de fonduri europene pentru a preveni inundaţiile terenului arabil şi a gospodăriilor din Casicea şi General Scărişoreanu. Edilul a depus proiecte de finanţare şi pe alte capitole care au ca scop dezvoltarea localităţii.

Şeful autorităţii locale din Amzacea, Radu Constantin, a depus la sfârşitul anului trecut un proiect pentru a accesa fondurile atrase de România prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR), prin Măsura 125. Proiectul prevede corectarea torenţilor în localităţile General Scărişoreanu şi Casicea. Se are astfel în vedere recalibrarea şi reprofilarea albiei canalului existent, în vederea regularizării scurgerii, pentru prevenirea inundaţiilor terenurilor arabile şi a gospodăriilor. „La inundaţiile din anul 2006,15 gospodării au fost afectate, trei case fiind dărmate de viitură. I-am ajutat atunci pe oameni să-şi refacă locuinţele. Pentru a nu mai trece prin astfel de momente, este necesară reprofilarea albei canalului", a explicat primarul Radu Constantin. Şeful autorităţii locale aşteaptă evaluarea proiectului, vizita pe teren a finanţatorului şi punctajul. Radu Constantin speră ca în final proiectul să fie declarat eligibil şi finanţabil. Primarul aşteaptă şi finanţarea cu bani europeni a unui drum de exploatare agricolă de 17,92 kilometri, depus pe PNDR, prin Măsura 125. Pentru eficientizarea consumului energiei termice la şcoala din localitatea General Scărişoreanu, şeful autorităţii locale a depus un proiect la Administraţia Fondului pentru Mediu. Dacă proiectul va fi declarat eligibil, unitatea de învăţământ va folosi în viitor energie solară şi geotermală. Prin PNDI - Măsura 125, primarul aşteaptă fonduri europene pentru construcţia sistemului de canalizare şi a unei staţii de epurare în comună. Şi pentru asfaltarea a trei kilometri de drum la Casicea a fost depus proiect prin PNDI, urmând să atragă şi la acest capitol sumele necesare investiţiei. Să nu uităm că, la Amzacea, un corp al şcolii, care datează de aproximativ o sută de ani, este reconstruit cu bani de la Ministerul Educaţiei. Primarul a primit asigurări de la constructor că unitatea de învăţământ va fi gata în toamnă. Clădirea este prevăzută cu cinci săli de clasă, bibliotecă, laborator, cabinet medical, cabinet director, cancelarie, încăpere pentru depozitarea cornurilor şi a laptelui şi grupuri sanitare.

Se aşteaptă fonduri de la Guvern pentru alimentarea cu apă

Construcţia reţelei de alimentare cu apă este finalizată în proporţie de 50%. În schimb, la General Scărişoreanu abia dacă au început lucrările la sistemul de alimentare cu apă. Radu Constantin susţine că lucrarea a început în anul 2008, însă banii veniţi de la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului nu au fost suficienţi pentru terminarea obiectivului de investiţii. În total, 1.400 de localnici, 450 de la Casicea şi 950 de la General Scărişoreanu, vor beneficia de sistemul de alimentare cu apă atunci când se va reuşi finalizarea lui.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii