Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:35 17 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Gripa porcina loveste din nou Constanta

ro

04 Aug, 2009 02:40 2457 Marime text

cap_1.jpgÎn perioada 27 iulie - 3 august, Institutul Cantacuzino a confirmat 65 de cazuri de gripă nouă. Dintre acestea, patru persoane care au contractat virusul AH1N1 sunt din Constanţa.

gripp.jpgMajoritatea pacienţilor diagnosticaţi cu gripă porcină s-au întros în ţară din Anglia, Spania, Elveţia, SUA, Insulele Canare, Singapore, Peru, Irlanda şi Emiratele Arabe Unite, iar restul reprezintă cazuri secundare, de infectare în urma contactului cu persoane bolnave. Reamintim că primul caz de gripă porcină a fost confirmat pe 17 iulie. Este vorba despre un tânăr venit din Statele Unite ale Americii la Constanţa. Acesta mai intrase în contact cu alte cinci persoane, care nu au fost spitalizate, dar sunt supravegheate în permanenţă de specialişti din cadrul reţelei de boli transmisibile ale Ministerului Sănătăţii. În Constanţa, au fost diagnosticate, până în prezent, nouă cazuri de  bolnavi cu gripă nouă, iar la nivel naţional, numărul îmbolnăvirilor ajunge la 172 de pacienţi. Majoritatea persoanelor diagnosticate cu gripă porcină în România au ieşit din spital după ce s-au vindecat în urma tratamentului cu antivirale.

Virusul AH1N1 se va propaga, în curând, pe întreaga planetă, a avertizat Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS). Specialiştii estimează că, la toamnă, o dată cu răcirea vremii, incidenţa bolii va creşte semnificativ. Noul virus a fost semnalat, pentru prima dată, la sfârşitul lunii martie, în Mexic, iar pandemia a fost decretată în 11 iunie. Potrivit OMS, boala s-a extins cu o viteză fără precedent, iar în cursul pandemiilor precedente a fost nevoie de peste şase luni ca virusurile gripale să se propage aşa cum a făcut virusul AH1N1 în mai puţin de şase săptămâni. Simptomele gripei porcine sunt similare gripei umane: tuse, febră bruscă, dureri de cap şi dureri musculare. În cazurile grave, poate duce la pneumonie şi chiar moarte. Perioada de incubare la oameni este între doua şi cinci zile.

{mos_ri:gripa porcina}
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • ... 04 Aug, 2009 17:08 Nicusor Constantinscu oare cum se ascunde de boala care ii poarta numele !?!?