Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:18 17 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cum s-au risipit banii publici in scoli

ro

14 Aug, 2009 02:06 1179 Marime text

Programul guvernamental de eficientizare a reţelei şcolare scoate la iveală aberaţiile sistemului de învăţământ prin care s-au risipit o grămadă de bani publici fără niciun sens.

Petrică Miu, şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) din Constanţa, a dat curs notei primite de la Ministerul Educaţiei, Tineretului şi Inovării şi a început programul de comasare a claselor de elevi, pentru reducerea cheltuielilor în perioadă de criză. Au început să fie consultate documente, să se facă muncă de teren şi, într-un final, să se ia decizii. Nu acelea de a desfiinţa şcoli în mediul rural, cum s-a întâmplat în alte judeţe, pe motiv că erau prea puţini elevi. Dimpotrivă, s-a luat măsura de a desfiinţa unităţile de învăţământ din mediul urban, unde distanţa de la o şcoală la alta era mult mai mică, iar în acest mod, nici elevii de la sat nu mai erau chinuiţi să parcurgă câte zece kilometri doar dus pentru a ajunge la cea mai apropiată unitate. Se pare că a fost o idee optimă, pentru că în acest mod s-au redus nişte cheltuieli de-a dreptul aberante. La Şcoala Grigore Sălceanu, spre exemplu, pentru singura clasă din ciclul primar, care cuprindea doar 9 elevi, erau plătiţi pentru a desfăşura procesul educaţional trei învăţători titulari. Aşa figurează în datele ISJ-ului. La Şcoala Ciprian Porumbescu erau formate 11 clase I-IV de câte 20 de elevi, deşi media ar fi de 30, unde erau plătiţi 10 învăţători titulari, iar la 9 clase din gimnaziu, tot de câte 20 de elevi, 16 profesori. Decizia a fost aceea de a uni cele două şcoli, pentru a reduce cheltuielile şi pentru a putea închiria spaţiul uneia dintre unităţi. La şcoala nr. 27 funcţionau doar două clase, alternative Waldorf, dintre care una care cuprindea doar doi elevi, iar alta 11. Per total, unitatea avea 150 de elevi, şi din cauza numărului mic, şcoala va fi absorbită de Şcoala nr. 6.

Din cauza programului de eficientizare a reţelei şcolare, circa 20 de profesori şi directori vor rămâne pe dinafară, dar inspectorul Petrică Miu spune că aceştia vor primi, în mod obligatoriu, o catedră în municipiu.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii