Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:57 16 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cioclul Draghici isi face hotel in Mamaia

ro

15 Oct, 2009 01:37 2731 Marime text
cap1.jpg „Ce treabă aveţi voi cu lucrarea pe care o am eu de patru ani?! Ce treabă aveţi voi?"

Dumitru Drăghici, patronul firmei Clares, care se ocupă de Cimitirul Central, a agonisit atâţia bani din afacerile mortuare încât îşi permită să-şi „tragă" o vilă turistică foarte cochetă în Mamaia.

Prin Hotărârea de Consiliu Local nr. 315 din 30 iulie 2003 s-a aprobat schimbul de terenuri între municipiul Constanţa şi Dumitru şi Rodica Drăghici. HCLM-ul spune că schimbul a avut la bază „expunerea de motive susţinută de domnul primar Radu Ştefan Mazăre, referatul Direcţiei Patrimoniu, înregistrat sub nr. 77189/2003, avizul Comisiei nr. 1 - Buget Finanţe, avizul comisiei nr. 2 - Dezvoltare şi Urbanism şi avizul Comisiei nr. 5 - Juridică; având în vedere Hotărârea Consiliului Local Municipal Constanţa nr. 427/2000, adresa nr. 134898/5.11.2002 a evaluatorului autorizat Darian Rom Suisse SRL". În hotărâre se vorbeşte despre două terenuri: „terenul în suprafaţă de 441 mp, proprietatea domnilor Drăghici Dumitru şi Rodica, situat în municipiul Constanţa, staţiunea Mamaia, pe malul Lacului Siutghiol, în zona Hotelului Central, având următoarele vecinătăţi: N - teren proprietate privată a municipiului Constanţa, S - lot 22. E - alee proiectată, V - teren proprietatea municipiului Constanţa" şi „terenul în suprafaţă de 441 mp, proprietatea municipiului Constanţa, situat în municipiul Constanţa, staţiunea Mamaia, pe malul Lacului Siutghiol, în zona Hotelului Central, careu D4, lot 23, având următoarele vecinătăţi: N - lot 24, S - lot 22. E - alee proiectată, V - teren proprietate municipiul Constanţa". Proiectul de hotărâre a fost votat, la acea dată, de 29 dintre cei 31 de consilieri locali. După cum am putut vedea, Drăghici a schimbat cu primăria lui Mazăre un teren cu un altul vecin. Şi coincidenţa face ca acea zonă să fie împânzită de terenuri retrocedate în 2002 şi 2003, prin dispoziţie de primar. Acelaşi primar Radu Mazăre. Aşadar, documentele prin care DNA-ul l-a inculpat pe Mazăre pentru retrocedările ilegale ne arată că fix în zona în care îşi face acum Drăghici hotel au primit terenuri beneficiarii dispoziţiilor 3694/2002 şi 835/2003. Dar cu siguranţă este o coincidenţă, fără nicio legătură cu Drăghici al nostru care se poartă ca un boss adevărat în Cimitirul Central, loc ce aparţine constănţenilor, prin primărie, nicidecum firmei sale.

colaj.jpgMisterul alipirii

Pe lista ciudăţeniilor se înscrie şi o alipire de terenuri, prezentă în documentaţia de mediu referitoare la hotelul lui Dumitru Drăghici. Nu înţelegem cum un teren întreg, de 441 mp, ajunge în timp să reunească aceeaşi suprafaţă, dar în urma unei alipiri. Din câte am auzit, este o practică des întâlnită pentru modificarea numerelor cadastrale şi pentru pierderea urmei unor proprietari în actele de identificare ale unor suprafeţe de terenuri. În iulie 2009, familia Drăghici a depus la Agenţia pentru Protecţia Mediului proiectul privind „modificarea regimului de înălţime vilă turistică din P+4-5E în P+5E, staţiunea Mamaia, zona Hotel Central, lot 23". Proiectantul general al lucrărilor este SC Elgi Impex SRL, iar valoarea estimativă a lucrărilor este de 277.200 de lei. „Numărul tot mai mare de persoane care solicită un program de cazare în perioada estivală, în condiţii de maxim confort, ce implică anumite spaţii de refacere fizică, condiţie fizică bună, în cazul de faţă cele două săli de fitness prevăzute la etajul 5", se notează în documentaţia depusă la APM, la capitolul oportunitatea investiţiei. Vila turistică a lui Drăghici va avea, la etajele 2 şi 3, câte patru apartamente cu 2 camere şi o garsonieră, la etajul 4 - trei apartamente cu 2 camere şi un apartament cu trei camere, iar la etajul 5 - un apartament cu două camere şi două săli de fitness. Aceiaşi documentaţie ne spune că „imobilul este proprietatea lui Drăghici Dumitru şi Rodica, dobândit prin act de alipire nr. 1405 din 6.09.2007" şi că lucrările se desfăşoară în conformitate cu Autorizaţia de Construire 405 din 29.02.2008. Care este treaba cu alipirea nu am putut să aflăm pentru că Dumitru Drăghici nu a vrut să stea de vorbă cu reprezentanţii cotidianului nostru. „Ce treabă aveţi voi cu lucrarea pe care o am eu de patru ani?! Ce treabă aveţi voi?", a întrebat Drăghici şi a închis telefonul. Ceea ce nu înţelege cioclul de la Central este că, atunci când vine vorba despre un schimb de terenuri cu municipalitatea, fie el încheiat chiar şi în 2003, orice cetăţean al acestui oraş are o treabă cu lucrarea dânsului. Mai mult decât atât, am fi dorit să-l întrebăm pe Dumitru Drăghici dacă zvonurile potrivit cărora şi viceprimarul Gabi Stan ar avea o bucăţică din hotelul domniei sale sunt adevărate. Însă, repet, nu am avut această şansă. Un fapt demn de menţionat este că, aproape lipit de hotelul lui Drăghici, s-a mai ridicat o construcţie, de aceeaşi înălţime, pe aceeaşi suprafaţă de teren (441 mp), proprietate a soţilor Eugen şi Liliana Kati Ştefănescu.

 

{mos_ri:Dumitru Draghici,hotel Mamaia} 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii