Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:45 18 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Observator de Constanţa Cine este vinovat pentru accidentele cu ambulanta?

ro

05 Oct, 2010 12:28 702 Marime text

Constanta pare a fi orasul cu cele mai multe evenimente rutiere in care sunt implicate ambulante

Politistii spun ca, din dorinta de a fi cat mai rapizi, dar si discreti, soferii autospecialelor se expun unui risc inutil

Rolul ambulantelor este acela de salvator de vieti omenesti, nu de transportor riscant, insa, cel putin in Romania, acestea sunt tot mai des implicate in accidente rutiere. Potrivit legii, ambulanta are prioritate la intrarea intr-o intersectie, atunci cand semnalele luminoase si acustice sunt in functiune, si numai daca autospeciala se afla intr-o misiune. Mai mult, numai anumite categorii de ambulante au acest drept, iar soferii lor trebuie oricum sa se asigure inainte de a intra in intersectie si sa reduca viteza pana la evitarea oricarui pericol. Din nefericire, la noi se pare ca s-au uitat aceste reguli care pot face diferenta intre viata si moarte, iar politistii incearca o „reeducare" a celor implicati.

Comisarul Tudorel Dogaru ne-a explicat ca situatia in care s-a ajuns tine nu numai de neatentia participantilor la trafic, ci si de cea a soferilor de ambulante. Faptul ca multi dintre ei prefera sa nu foloseasca sirena decat in apropierea semafoarelor e considerata principala greseala, mai ales ca acest lucru este ilegal si ofera foarte putin timp soferilor aflati in intersectie sa realizeze de unde vine ambulanta. „Noi nu putem obliga soferii care intra pe culoarea verde a semaforului sa se asigure si sa reduca viteza ca poate vine o ambulanta care porneste sirena cu 10 metri inainte. Ar fi o aberatie! Acest lucru intra in sarcina soferilor de ambulanta care trebuie sa foloseasca tot timpul semnalele acustice si luminoase daca se afla intr-o misiune, si, mai ales, sa se asigure la intarea in intersectie. Noi ii intelegem pentru ca pun problema zgomotului creat inainte, insa pot plati cu viata sau libertatea pentru o prostie", ne-a spus comisarul.

Amenzi pentru „educare"

De luna trecuta, rutieristii constanteni au demarat o campanie de control care vizeaza ambulantele. Faptul ca exista mai multe categorii de ambulante, iar incalcarile de regulament rutier sunt frecvente, i-a facut pe politisti sa fie mult mai atenti la aceasta categorie de vehicule speciale. Au fost acordate doar sapte sanctiuni, insa au fost descoperite destule nereguli, soferii fiind atentionati asupra acestui lucru. Cel mai des, politistii au descoperit ambulante circuland doar cu semnalele luminoase pornite, fapt permis de lege doar autospecialelor de politie aflate in patrulare. De asemenea, au existat cazuri in care autospeciale medicale care efectuau transporturi de bolnavi foloseau, fara drept, semnalele acustice si/sau vizuale sau fortari ale intersectiilor pentru un „timp" mai bun. „Nu vom mai tolera astfel de lucruri si acest fapt se va reflecta in numarul de sanctiuni viitoare", ne-a spus comisarul Tudorel Dogaru.

www.observator.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii