Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:42 15 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Liderul de Opinie Răzmeriţă la Căminul de Bătrâni

ro

04 Apr, 2011 12:34 822 Marime text
Angajatele Căminului pentru Peroane Vârstnice din Constanţa refuză să mai muncească pe un salariu de mizerie şi au anunţat că de azi intră în grevă pe termen nedeterminat. Cele 60 de salariate susţin că din cei 450 lei primiţi lunar nu-şi pot întreţine familiile, motiv pentru care sunt decise să protesteze. „La acest moment, avem 60 de angajate ce deservesc cei 250 de bătrâni asistaţi în cămin, ceea ce înseamnă un raport de unu la patru. În condiţiile în care normele prevăd un raport de un angajat la cel mult doi asistaţi, dar legea îmi blochează dreptul de a încadra alte persoane, există riscul să-mi pierd acreditarea ca instituţie socială", a declarat Doruţa Giuglea, directorul Căminului. „S-ar putea să avem căminul amenajat şi să nu mai fie personal, s-ar putea să ne trezim că nu mai vin oamenii la muncă!", a declarat primarul Radu Mazăre, dându-le dreptate angajatelor. „Guvernanţii evacuează spitale ca să facă aziluri de bătrâni, dar habar nu au ce înseamnă un cămin de bătrâni", afirma Giuglea.

Norme absurde

În timp ce primarul Radu Mazăre inspecta, vineri, căminul de bătrâni pentru a sta de vorbă cu ei şi a vedea ce s-a realizat în cadrul proiectului realizat din fonduri europene, infirmierele l-au abordat pe edil anunţându-l că, începând de astăzi, 4 aprilie, vor intra în grevă pe termen nedeterminat. Principala lor nemulţumire este aceeaşi ca în toate departamentele administraţiei publice locale: salariile de mizerie. Situaţia paradoxală a apărut în urma modificării legislaţiei anul trecut, în urma căreia administraţiile publice locale au fost nevoite, sub ameninţarea răspunderii penale, să diminueze veniturile angajaţilor, dar şi numărul acestora. Ca şi cum nu ar fi fost de ajuns, guvernarea portocalie a dat ordin ca locurile vacantate să fie blocate, astfel încât în locul celor ieşiţi din sistem să nu mai poată fi nimeni angajat. Tabloul în ansamblu apare cu atât mai absurd cu cât Căminul pentru Persoane Vârstnice a fost reabilitat şi modernizat din temelii cu fonduri europene accesate de Primăria Constanţa. Mai mult decât atât, banii pentru a treia etapă de reabilitare au fost aprobaţi, indicatorii tehnico-economici au fost aprobaţi şi ei în şedinţa Consiliului Local Municipal în luna februarie, urmează ca proiectul să fie depus în cursul acestei luni. „Aşteptăm evaluarea şi semnarea contractului de finanţare, iar în toamnă e posibil să facem licitaţiile pentru demararea lucrărilor", a precizat managerul de proiect, Ani Merlă.

Demisii în bloc

Aşa cum arăta directorul căminului, Doruţa Giuglea, astăzi este zi de salariu, dar se teme să dea fluturaşii angajatelor de teama unui protest. E hotărâtă să le înmâneze fluturaşii abia după micul dejun şi după îmbăierea celor imobilizaţi în camere. „Nu că nu mai vor să lucreze, dar nu mai pot cu un asemenea salariu", le ia apărarea salariatelor directoarea. În plus, personalul este subdimensionat din cauza aceleiaşi legislaţii aberante. „A mai rămas câte un salariat la 4-5 bătrâni. Săptămâna trecută mi-a murit o angajată de 54 ani, din cauza diabetului, pentru că nu a avut bani de medicamente. Şi nu pot să angajez pe altcineva în loc. Perioada cu reparaţiile a fost una cruntă, mă rugam de ele să mai vină, am zis să o scoatem la liman. Ni s-a promis mărirea salariilor cu 15%, şi nimic! Am avut o adresă de la Inspectoratul Muncii că pot să plătesc orele suplimentare, o alta de la Guvern a contramandat-o, spunând că nu pot să le plătesc. Am făcut adresă către Curtea de Conturi, care mi-a zis că, dacă plătesc orele suplimentare, sunt pasibilă de amendă penală. Dacă nu li se măresc salariile, angajatele mi-au dat ultimatum că în data de 15 aprilie îşi depun demisia. Merg şi eu mai departe şi-mi depun şi eu demisia", explica Doruţa Giuglea.

http://lideruldeopinie.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii