Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:25 23 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Liderul de opinie "Jos căţeii Guvernului portocaliu!"

ro

27 Oct, 2010 12:01 508 Marime text
Personalul din Consiliul Judeţean Constanţa, Primăria Constanţa şi instituţiile subordonate a continuat şi ieri protestul administrativ, generat de reducerile salariale, promiţând că nu-l vor înceta până nu li se va face dreptate. Nici măcar azi, când o parte dintre ei vor protesta în faţa Parlamentului. Angajaţii din administraţia publică locală au mărşăluit ieri numai până în faţa Curţii de Conturi, unde au aruncat cu mărunţiş - „bani rămaşi în buzunare după decizia dată de Curtea de Conturi" - şi au scandat împotriva tăierii sporurilor. „Jos căţeii Guvernului portocaliu!", „Ieşiţi afară şi plecaţi din ţară!", „La puşcărie cu bandiţii aserviţi politic!" au fost câteva dintre scandările protestatarilor.

Tăieri din două părţi

Ieri, pentru prima dată de când salariaţii din administraţia publică locală au început protestele, o delegaţie a protestatarilor a fost primită de reprezentanţii Curţii de Conturi Constanţa. Amintim cititorilor că diminuarea drepturilor salariale se... „datorează" şi acestei instituţii! De altfel, diminuarea drepturilor salariale şi a indemnizaţiilor s-a efectuat în două etape: pe de-o parte - controlul Curţii de Conturi şi imputarea sumelor plătite pentru 2008 şi 2009, determinând o diminuare a veniturilor cu 50%, pe de altă parte - diminuarea cu 25% a salariilor potrivit Ordonanţei 63. În urma controlului efectuat de Curtea de Conturi Constanţa a fost emisă o decizie potrivit căreia au fost considerate nelegale mai multe sporuri şi indemnizaţii acordate de Consiliul Judeţean în baza contractului colectiv de muncă aprobat de consilierii judeţeni în 2007, respectiv în 2008. Hotărârile CJC au fost comunicate Instituţiei Prefectului pentru exercitarea controlului de legalitate, în conformitate cu prevederile legislative. Mai departe, actele emise de administraţia judeţeană au fost apreciate ca legale de reprezentantul Guvernului în teritoriu, fiind astfel îndeplinite toate procedurile legale.

Pentru moţiunea de cenzură

Sporurile aferente salariilor de bază au fost negociate în temeiul Statutului funcţionarilor publici şi Codului Muncii. „Nu se poate susţine că acordarea lor este nelegală atâta vreme cât chiar legiuitorul a acordat posibilitatea de a forma obiectul unor negocieri. În plus, acordarea acestor drepturi a fost reglementată şi din punctul de vedere al sursei de plată prin cuprinderea în capitolele bugetare ale bugetului judeţean", a declarat Gheorghe Târnoveanu, lider sindical în Consiliul Judeţean Constanţa, care a făcut parte din delegaţia intrată la conducerea Curţii constănţene, alături de liderul sindical din Primăria Constanţa. CJC a formulat plângere în instanţă, cerând suspendarea deciziei Curţii de Conturi, însă cererea i-a fost respinsă. Ca atare, decizia trebuia pusă în executare până la sfârşitul lunii septembrie 2010, iar din 7 octombrie a început recuperarea de la angajaţi a prejudiciului cauzat de plata sporurilor. Un funcţionar public încadrat ca inspector asistent avea venituri în decembrie 2009 de 1.650 lei. Urmare a celor două etape de diminuări, acelaşi funcţionar a ajuns să aibă venituri lunare în cuantum de 750 lei, după 13 ani de muncă. „Exemplul nu este singular. La nivelul Consiliului Judeţean, sunt funcţionari publici ce au venituri de 440 lei pe lună, fără începerea reţinerilor. Este imposibil de trăit cu aceşti bani, în condiţiile în care trebuie suportate cheltuielile cu hrana, întreţinerea, creşterea copiilor şi alte asemenea cheltuieli domestice", a precizat Târnoveanu. Situaţia este similară în Primăria Constanţa, de unde mulţi dintre angajaţi au plecat din cauza salariilor prea mici. De altfel, sindicatul din primărie are azi înfăţişare în procesul cu Curtea de Conturi! Tot astăzi, o parte dintre protestatari se vor afla la mitingul de la Parlament, pentru a susţine moţiunea de cenzură.

http://lideruldeopinie.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii