Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:07 15 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Jurnal de Constanţa USL vrea viceprimari în 13 localităţi

ro

13 Apr, 2011 12:13 624 Marime text

Semnarea protocolului privind înfiinţarea şi funcţionarea Uniunii Social Liberale la nivelul judeţului presupune demararea mai multor etape de „relaţionare" între principalele formaţiuni membre - PSD şi PNL. În consecinţă, în perioada următoare vom asista la o serie de schimbări în administraţiile publice locale de la nivelul judeţului.

Pe 10 martie anul curent, liderii organizaţiilor judeţene ale PSD, PNL şi PC Constanţa au semnat, într-un cadru festiv, Acordul privind constituirea şi funcţionarea Uniunii Social Liberale în judeţ. Acţiunea urmează să se repete la nivelul tuturor localităţilor din teritoriu, iar prevederile acordului trebuie puse în practică. Printre prevederile documentului sunt stipulate atât constituirea majorităţilor în consiliile locale, acolo unde este cazul, cât şi promovarea pe funcţii de viceprimari a liberalilor sau social-liberalilor, în funcţie de situaţie. Măsura vizează în special localităţile unde postul de vice revine democrat-liberalilor, iar majoritatea în consiliile locale este asigurată de liberali şi social-democraţi.

 

Liberalii ar fi în câştig

Având în vedere că majoritatea primăriilor din judeţ sunt coordonate de primari social-democraţi, aplicarea acordului ar aduce, cel puţin teoretic, un câştig liberalilor. O analiză a structurilor legislativelor locale de la nivelul judeţului confirmă faptul că majoritatea USL va impune schimbarea viceprimarilor în nu mai puţin de 13 localităţi. Astfel, PNL ar urma să aibă viceprimari în nu mai puţin de nouă sau zece localităţi, aici urmând să vedem care va fi rezultatul alegerilor locale parţiale din comuna Bărăganu, unde, dacă PNL va prelua mandatul de primar, funcţia de „secund" va reveni PSD. Eliminând, deocamdată, Bărăganu, în perioada următoare, PNL ar trebui să îşi promoveze oamenii în localităţile Aliman, Băneasa, Cernavodă, Cobadin, Cogealac, Fântânele, Grădina, Ion Corvin şi Năvodari. Şi asta după ce, nu cu mult timp în urmă, la Pecineaga a fost desemnat un viceprimar din partea liberalilor printr-o hotărâre a CL-ului.

 

PSD mai are de aşteptat

De partea cealaltă a baricadei, social-democraţii nu au cu ce-şi îmbogăţi palmaresul funcţiilor deţinute în administraţia publică locală. Teoretic, PSD Constanţa ar urma să-şi promoveze reprezentanţi pe funcţii de viceprimar doar în comunele Seimeni şi Oltina. Însă, dacă la Oltina consilieri locali ai USL vor promova şi adopta o hotărâre în acest sens, la Seimeni, aleşii au convenit să nu mai recurgă la schimbări până la viitoarele alegeri locale - programate să aibă loc în vara anului viitor - şi să-l lase pe democrat-liberalul Niculae Soare să-şi termine mandatul.

În contextul prezentat, nu trebuie omis un amănunt extrem de important: obţinerea avizului de legalitate pentru hotărârile de CL-uri prin care se vor produce înlocuirile viceprimarilor. Aşa cum pentru hotărârea CL Pecineaga, prefectul Claudiu Iorga Palaz ne-a declarat că nu va acorda avizul de legalitate, mai mult ca sigur situaţia se va repeta şi în celelalte cazuri. Altfel spus, împărţirea funcţiilor de viceprimari între partenerii USL va putea fi realizabilă abia după alegerile locale din vara anului 2012 şi asta numai dacă electoratul le va asigura majoritatea în legislativele locale. Până atunci, cel puţin formal, liberalii şi social-democraţii vor încerca să aplice prevederile acordului USL, dar fără a obţine rezultatul scontat.

http://www.jurnaldeconstantaonline.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii