Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:16 15 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Jurnal de Constanţa Palaz către Constantinescu

ro

08 Apr, 2011 12:02 725 Marime text

Intenţia preşedintelui Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu, de a dovedi că el poate conduce şi coordona judeţul pe diverse paliere a fost curmată, din nou, de reprezentantul Guvernului în teritoriu, Claudiu Iorga Palaz.

De-a lungul timpului, preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa (CJC), Nicuşor Constantinescu, deşi pledează pentru descentralizare, a dovedit adesea că încearcă să monopolizeze tot ce mişcă în judeţ. Exemple pot fi multe, dar exemplificăm doar prin două hotărâri ale CJC iniţiate de acesta: cea privind administrarea unor suprafeţe de apă şi cea referitoare la eliberarea certificatelor de urbanism. Ambele normative n-au avut sorţi de izbândă în faţa prefectului Claudiu Iorga Palaz, care le-a atacat în contencios-administrativ, iar instanţa i-a dat câştig de cauză. Totuşi, Constantinescu nu se lasă şi vrea cu orice chip să arate cine-i şeful judeţului.

În urma tragicului eveniment produs la o centrală nucleară din Japonia, şeful CJC a iniţiat un proiect de hotărâre prin care încerca să înfiinţeze o comisie de evaluare şi analiză a riscului nuclear la nivelul judeţului. În şedinţa CJC din data de 22 martie a.c., Hotărârea nr.121 a fost adoptată de consilierii judeţeni, majoritatea aparţinând reprezentanţilor PSD şi PNL.

 

Demers fără şansă

Numai că, în cursul zilei de 7 aprilie, prefectul Claudiu Iorga Palaz a atacat în contencios-administrativ Hotărâtea CJC nr.121, privind constituirea comisiei de evaluare şi analiză a riscului nuclear la nivelul judeţului Constanţa şi stabilirea măsurilor compensatorii locuitorilor oraşului Cernavodă şi localităţilor limitrofe. Până ce instanţa se va pronunţa asupra legalităţii acestui normativ, prevederile HCJC nr.121 nu pot fi puse în aplicare. „Comisia pe care o inventează Nicuşor Constantinescu se suprapune cu organisme cu atribuţii precise, stabilite prin OUG 21/2004, privind Sistemul Naţional de Management al Situaţiilor de Urgenţă, şi anume comitetul naţional şi comitetele judeţene pentru situaţii de urgenţă", a menţionat reprezentantul Guvernului în teritoriu. De altfel, în opinia lui Palaz, preşedintele consiliului judeţean „ia hotărâri pe lângă lege şi persistă în această greşeală, chiar dacă îl sancţionăm de fiecare dată". În cazul de faţă, Palaz a ţinut să-i împrospăteze memoria atrăgându-i atenţia asupra faptului că „managementul situaţiilor de urgenţă este un domeniu cu reglementări stricte şi cu legislaţie specifică, din care rezultă o serie de norme de drept cu caracter imperativ, ce nu pot fi reglementate de către autorităţile locale sau judeţene şi că, la nivelul judeţului Constanţa, există, în cadrul Comitetului Judeţean, Grupul de suport tehnic pentru gestionarea situaţiilor de urgenţă generate de accident nuclear, din care face parte şi Consiliul Judeţean, ca una dintre instituţiile cu funcţii complexe de sprijin". „Probabil că lui Nicuşor Constantinescu îi este greu să facă parte dintr-un organism de lucru pe care nu-l coordonează el însuşi, cum este cazul acestui grup tehnic, dar accidentul nuclear nu este o joacă, în care fiecare acţionează după bunul lui plac. Prin urmare, trebuie să se supună normelor legale", a subliniat reprezentantul Guvernului în teritoriu, Claudiu Iorga Palaz.

http://www.jurnaldeconstantaonline.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii