Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:52 18 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cuget Liber Dintr-o greşeală parlamentară - Se ieftineşte mâncarea!?!

ro

21 Oct, 2010 12:04 671 Marime text

TVA-ul ar trebui să scadă la 5%, iar pensiile sub 2.000 de lei să nu fie impozitate, dacă ar fi să ne luăm după proiectele de lege votate marţi seara de către toţi parlamentarii, inclusiv cei ai PDL.

În realitate, pedeliştii au revenit, ieri, cu o... „rectificare", anunţând că ei au votat din greşeală respectivele prevederi, astfel că vor promova alte proiecte de lege care să le anuleze pe cele votate involuntar.

Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat, marţi seara, un proiect de lege iniţiat de parlamentari PSD+PC şi PNL prin care se instituie aplicarea TVA de 5% la alimentele de bază, cum ar fi pâinea, carnea, laptele, uleiul vegetal şi zaharul. De asemenea, s-a aprobat ca pensiile sub 2.000 de lei să nu fie impozitate, potrivit Mediafax.

Camera este forul decizional, legile urmând să fie trimise acum la promulgare. Democrat - liberalii nu au făcut nici ei excepţie de la vot, astfel că şi-au dat acordul fără a sta prea mult pe gânduri şi pentru reducerea TVA-ului la 5% la alimentele de bază, şi pentru neimpozitarea pensiilor sub 2.000 de lei. Printre cei care au votat cele două legi se numără şi miniştrii Elena Udrea, Ioan Botiş şi Gheorghe Ialomiţianu.

Legi „votate la grămadă"

Surprinzător, pedeliştii au revenit ulterior cu un anunţ jenant: a fost o greşeală.

Ministrul Finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu, a declarat că a fost vorba de „o eroare, pentru că s-a ştiut că este raport de respingere". Potrivit HotNews, acesta a explicat că există două modalităţi prin care eroarea poate fi corectată: fie legile sunt retrimise de către şeful statului, fie Guvernul o corectează printr-un proiect legislativ.

„PDL îşi asumă responsabilitatea pentru eroare. Noi am depus chiar acum două iniţiative legislative pentru revenirea la forma iniţială a celor două proiecte de lege. Nu o să fie necesar ca preşedintele să reîntoarcă cele două proiecte adoptate din eroare de procedură legislativă, ci o să le modificăm noi în Parlament", a declarat şi preşe-dintele grupului PDL din Camera Deputaţilor, Mircea Toader.

Surse din PDL au declarat, de asemenea, că legile au fost „votate la grămadă", fără a se cunoaşte exact conţinutul acestora, iar acum democrat-liberalii speră ca legile să fie trimise spre reexaminare de preşedintele Traian Basescu.

Deputatul PDL Gelu Vişan a declarat şi el că a fost vorba de o „eroare tehnică legislativă".

„Am vorbit cu toţi colegii, nu sunt foarte în regulă (aceste greşeli - n.r.), dar această situaţie o s-o reglăm tot printr-un vot în parlament. Se poate rezolva.

O să găsim formula legislativă cea mai bună, nu suntem foarte bucuroşi", a spus Vişan.

Ce spun legile...

Primul proiect de lege prevede introducerea unei cote reduse de 5% care se aplică „asupra bazei de impozitare pentru livrarea de pâine, carne, lapte, ulei vegetal şi zahăr, precum şi pentru livrarea locuinţelor ca parte a politicii sociale, inclusiv a terenului pe care sunt construite, terenul pe care este construită locuinţa incluzând şi amprenta la sol a locuinţei".

Al doilea proiect precizează că „venitul impozabil din pensii se stabileşte prin scăderea venitului din pensii a sumei de 2.000 lei neimpozabili lunar".

Votul la cele două propuneri legislative a fost: 286 pentru, din care 115 de la PDL, 75 PSD, 42 PNL, 17 UDMR, 18 de la minorităţi şi 12 din rândul independenţilor.

www.cugetliber.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii