Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:45 15 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Adevărul de Seară Zinaida Feodot a comandat unitatea de informaţii a misiunii ONU în Kosovo

ro

07 Apr, 2011 07:56 1357 Marime text

Zinaida Feodot a revenit în rândul angajaţilor Inspectoratului Judeţean al Poliţiei de Frontieră Constanţa după patru ani petrecuţi, departe de casă şi de familie, în provincia Kosovo, zona Priştina.

Comisarul este una dintre puţinele femei din România care au ajuns în inima zonei de coflict Kosovo şi care au comandat una dintre unităţile de elită din zonă.

„Aplicasem deja de un an când m-au sunat să mă cheme. Era chiar înainte de Crăciunul din 2006. Aproape mă răzgândisem. Când toată lumea tânjea să fie aproape de familie să pună globuleţe în brad, eu am ajuns într-o ţară necunoscută, în frig, în întuneric şi în mizerie. Nu aveau curent electric şi ca urmare nu mergea nimic", poveşte Zinaida.

Străină în Kosovo

Acomodarea într-o ţară străină abia ieşită dintr-un război, a fost grea. „Mă duceam la sala de sport a comandamentului unităţii mai mult ca să fac un duş cu apă caldă şi să mă văd în oglindă. Nu cred că făceam mai mult de 20 de minute de sport. Aveam şi dubii majore: mă tot întrebam dacă sunt pregătită să fac faţă unei misiuni internaţionale", îşi aminteşte ea.

Poliţista a fost repartizată la Commissionar's Oversight Investigations Unit din Priştina - o unitate de informaţii - care se ocupa în principal cu verificarea magistraţilor care doreau să ocupe funcţii de conducere în ministerul de justiţie. După o jumătate de an a fost desemnată la comanda unităţii.

„Nu puteam numi pe funcţii de conducere un magistrat cu relaţii într-o grupare de crimă organizată. Lucram cu procurori şi judecători internaţionali care îi supervizau pe baza informaţiilor noastre.

E greu de imaginat ce este acolo. Odată ce ieşeai din Priştina nu mai ştiai unde te afli. Căutam adrese pe care nu le găseam niciodată. ", spune Zinaida. „Am muncit mult, am muncit bine dar am avut şi noroc de o echipă de oameni deosebiţi cu care am colaborat foarte bine", spune ea.

De la ONU la Eulex

După primii doi ani poliţista a aplicat pentru o misiune a Uniunii Europene, tot în Priştina, Kosovo. Iniţial a fost repartizată la Resurse Umane unde trebuia să-i evalueze pe cei care aplicau pentru a face parte din forţele de menţinere a păcii.

Chemarea de poliţist nu a lăsat-o însă să practice o meserie de birou aşa că s-a transferat la structura care se ocupa cu cercetarea infracţiunilor de crimă organizată.

„Eram trimişi la descinderi la traficanţi periculoşi. Noi românii întotdeauna eram cei care puneam întrebări: cine este omul acela, cu cine locuieşte în casă, dacă are pod. În fond Kosovo a trecut printr-un război, oricine putea să aibă arme de foc acasă, era cea mai des constatată infracţiune", a povestit ofiţerul.

http://www.adevarul.ro/locale/constanta

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii