Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:05 15 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Deseuri industriale la rang de monumente (galerie foto)

ro

04 Feb, 2009 02:20 2100 Marime text

CAP_2_monumente.jpg„Cred că ar trebui amenajate spaţii care să le pună în valoare, care să le dea un înţeles. Acum par doar deşeuri industriale"

Trecem zilnic pe lângă mormanele de fier colorat şi nu ne explicăm ce caută în centrul oraşului. La drept vorbind, de cele mai multe ori le ignorăm, ne facem că nu le mai observăm.

Coloritul s-a dus, iar rugina a pus stăpânire pe fierătanii. Formele nu le putem înţelege, iar arta pare inaccesibilă ochilor neinstruiţi. Atât în centrul Constanţei, pe locul unde, la un moment dat, admiram hotelul Continental, dar chiar şi în Portul Tomis, găsim ciudăţeniile reci ce cresc parcă din pământ. Postate de mai-marii urbei pe pământul gol, nefolosit, ciudăţeniile din metal vopsit ne fac să ne simţim ca într-un film cu buget redus. De parcă n-am fi conştienţi că nu le plac pământurile goale, şmecherii oraşului, în frunte cu primarul Radu Mazăre, au vrut să pară iubitori de artă: dar nu le-a ieşit. Spre exemplu, „Fiinţa" lui Marius Leonte s-a împrăştiat pe platoul din Portul Tomis în mii de bile maronii, de diverse mărimi. În acelaşi loc, un bolovan încătuşat încearcă să scape din strânsoare. Sperăm, spre binele cetăţenilor care trec prin zonă, să nu reuşească vreodată. Exemplele pot continua cu toboganul fără fond, care zace pe locul fostului hotel Continental. Oare arta chiar nu are limite? Mai ales cea expusă în miez de urbe europeană...

Marea aduce curent minimalist

Întrebată în legătură cu galeria de artă contemporană pe care municipalitatea ne-a oferit-o spre vizionare fără voia noastră, Doina Păuleanu, directorul Muzeului de Artă, s-a declarat neîncântată: „Nu ştiu mare lucru... decât că s-au făcut într-o tabără de creaţie de către profesionişti. Sau cel puţin asta ştiu despre cele din Portul Tomis. Însă, eu sunt de părere că ele trebuie să funcţioneze într-un ambient. Acum nu prea au sens. Par aleator puse. Cred că ar trebui amenajate spaţii care să le pună în valoare, care să le dea un înţeles. Acum par doar deşeuri industriale. Este adevărat, avem şi noi, în faţa Muzeului de Arte, o asemenea lucrare. Este a artistului constănţean Mircea Enache. Aceste opere fac parte din curentul minimalist, care a vrut să demonstreze că până şi materialele industriale pot fi folosite în artă. Lucrarea din faţa clădirii noastre este pusă fără niciun fel de logică, dar nici zona nu este unitară. Avem o clădire veche şi o alta nouă. Deci stilurile se întrepătrund. În ceea ce priveşte lucrările din alte zone ale oraşului, dacă se mergea pe o treabă unitară, era o sugestie, arătam că din materialele industriale se poate face artă. Dar eu cred că s-a mers până la jumătate". Jumătăţi de măsură sau nu, fierătaniile de artă fac parte din peisajul cotidian. Până unde, până când? Poate că vor fi înlocuite, la un moment dat, de palmieri. Că tot îi sunt dragi primarului.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • OLGA 04 Feb, 2009 09:34 ASA ESTE TRECI PE LANGA ELE SI NU DAI IMPORTANTA , DAR SE POT REALIZA MULTE ANSAMBLURI CARE DAU UN SENS . TOT INAINTE SI CATEVA EXPLICATII ACOLO UNDE SINT PUSE NU STRICA INDIFERENT CINE LE CREAZA ,