Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:03 15 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ziua neasteptata sefii deconcentratelor primesc decizii de demitere

ro

24 Apr, 2009 03:25 2025 Marime text
Toţi şefii serviciilor deconcentrate vor primi, cel târziu azi, decizii de demitere, iar în următoarele 30 de zile intră în vigoare preavizul impus de Codul Muncii pentru funcţiile de conducere, interval în care se vor desfăşura şi concursurile pentru desemnarea noilor şefi. 

Termenul stipulat în OUG este de 32 de zile pentru ca în primele două zile de la publicarea Ordonanţei de Urgenţă să fie transmise deciziile de demitere, cu preaviz de 30 de zile.

În şedinţa de săptămâna viitoare Executivul va aproba prin HG şi modelul contractului de management pe care viitorii şefi ai serviciilor deconcentrate trebuie să şi-l asume.

Funcţiile care conferă calitatea de conducător al serviciilor publice deconcentrate se desfiinţează în termen de 32 de zile de la data intrării în vigoare a Ordonanţei de Urgenţă adoptate miercuri de Guvern, potrivit textului actului normativ.

Funcţiile publice, funcţiile publice specifice, precum şi posturile încadrate în regim contractual, care conferă calitatea de conducător al serviciilor publice deconcentrate ale ministerelor şi ale celorlalte organe ale administraţiei publice centrale din unităţile administrativ-teritoriale (...) se desfiinţează în termen de 32 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei OUG.

Aceeaşi prevedere se aplică şi pentru adjuncţii conducătorilor serviciilor deconcentrate.

La expirarea termenului de 32 de zile, serviciile publice deconcentrate ale ministerelor şi ale celorlalte organe ale administraţiei publice centrale din unităţile administrativ-teritoriale vor fi conduse de un director coordonator, ajutat de unul sau mai mulţi adjuncţi. Aceştia sunt numiţi prin act administrativ al ordonatorului principal de credite în subordinea, coordonarea sau sub autoritatea căruia funcţionează serviciul.

Una dintre condiţiile prevăzute pentru ocuparea acestor funcţii este ca persoana să nu fi desfăşurat activităţi de poliţie politică "astfel cum este definită prin lege". În plus, trebuie să îndeplinească şi alte "criterii specifice" stabilite de ordonatorului principal de credite. În termen de maximum 32 de zile de la intrarea în vigoare a OUG, ordonatorii principali de credite trebuie să organizeze testul de evaluare a cunoştinţelor şi aptitudinilor manageriale, pe baza proiectelor de management. Evaluarea candidaţilor se va face de comisii formate din specialişti în domeniul respectiv. Din comisii va face parte şi câte un reprezentant al prefecturii din judeţul respectiv.

Actul normativ precizează că funcţiile de conducere sunt exercitate în baza unui contract de management încheiat cu ordonatorul principal de credite, pe o perioadă de maximum 4 ani. Contractul - care este asimilat contractului individual de muncă -prevede, printre altele, obiectivele şi indicatorii specifici de performanţă.

"Începând cu data intrării în vigoare a prezentei OUG, funcţionarilor publici şi personalului încadrat în regim contractual care ocupă posturi din cele prevăzute la al.1 (conducători ai serviciilor deconcentrate n.r.) li se vor aplica (...) dispoziţiile legale cu privire la încetarea raporturilor de serviciu, respectiv a raporturilor de muncă, prevăzute de Legea privind statutul funcţionarilor publici, respectiv de Codul Muncii", se arată în actul normativ.

În ceea ce priveşte inspectorii şcolari, actul normativ precizează că inspectorul şcolar general, adjunctul acestuia şi directorul Casei Corpului Didactic vor fi numiţi prin ordin al ministrului Educaţiei. "Inspectorul şcolar general şi directorul Casei Corpului Didactic încheie cu ministrul Educaţiei un contract de management educaţional de maximum 4 ani, care cuprinde direcţiile şi obiectivele din strategia pe educaţie, în concordanţă cu obiectivele din Programul de guvernare", se arată în actul normativ. Reevaluarea condiţiilor din contractul de management educaţional se face trimestrial.

Contractele de management educaţional aflate în derulare încetează în termen de 15 zile de la intrarea în vigoare a OUG adoptate miercuri de Guvern.

Pentru a accesa actul normativ la care facem referire dă clik pe //www.ziuaconstanta.ro/rubrici/politic/...

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii