Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:20 16 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Sub protectia flamurei rosii Bogdan Dima - refugiat pe lista de plata a lui Nicusor

ro

07 May, 2010 02:20 11430 Marime text
cap_3.jpgFostul şef al CRPC Constanţa a descoperit reţeta succesului. Într-o lună de la angajarea la CJC a fost avansat din funcţia de inspector în cea de director adjunct al Direcţiei Buget Finanţe

Din ciclul „Consiliul Judeţean - Mama răniţilor", vă prezentăm astăzi un nou episod. Protagonistul povestirii de astăzi este un personaj care s-a plimbat până acum, din câte cunoaştem, pe la vreo trei instituţii aflate sub flamura roşie a PSD.

Având în vedere elasticitatea organigramei Consiliului Judeţean Constanţa (CJC) nu este exclus să realizăm chiar un foileton. Dar să revenim. Personajul pe care l-am descoperit, mai nou, în organigrama CJC, este nimeni altul decât Bogdan Dima, fostul director al Comisariatului Regional pentru Protecţia Consumatorului Constanţa, numit în această funcţie cu susţinerea PSD. Sub numele său întreg Gavrilă Dima Bogdan Teoniu, fostul şef al CRPC Constanţa s-a integrat în echipa numeroasă a CJC, din luna martie, anul acesta, după cum deducem din data la care a fost depusă prima sa declaraţie de avere ca slujbaş în cadrul acestei instituţii. Uimirea că Bogdan Dima s-a angajat la CJC, după cariera sa meteorică la conducerea CRPC, a fost depăşită de faptul că, la o lună după ce a poposit printre funcţionarii CJC, el a fost avansat director. Mai exact, în martie s-a angajat ca inspector, iar în aprilie ocupa deja funcţia de director adjunct în cadrul Direcţiei de Buget Finanţe a instituţiei judeţene. Rapidă ascensiune, mai ales când îţi suflă în pânze cine trebuie. Reamintim că, aşa cum relatam într-o ediţie anterioară, Bogdan Dima a activat - înainte de a fi numit şef peste Protecţia Consumatorilor - în cadrul Serviciului Public de Impozite, Taxe şi alte Venituri ale Bugetului Local, unde a ocupat funcţia de şef al Serviciului de Urmărire şi Executare Silită.

„Scăpări" în declaraţia de avere: un apartament şi o casă

Gurile rele spun că, după ce a fost pus pe liber în octombrie anul trecut prin ieşirea PSD de la guvernare, Dima s-a reîntors, de la CRPC, în sânul SPITVBL, de unde şi-a plănuit plecarea către CJC. Dar să revenim la episodul SPITVBL. Ei bine, Dima nu a fost singurul din familia sa angajat la Taxe şi Impozite. Şi soţia sa, Ecaterina Gavrilă Dima, era şi încă este angajată a SPITVBL. Problema este că între declaraţiile de avere ale celor doi soţi - din perioada în care Bogdan Dima încă lucra la SPITVBL - apar neconcordanţe. Concret, este vorba despre faptul că unele proprietăţi ale soţilor Dima apar doar în declaraţia de avere a soţiei. Potrivit documentului declarativ depus de soţie pe data de 12 februarie 2008, Ecaterina Dima deţine un apartament şi o casă de locuit, la Cumpăna, iar în dreptul ambelor proprietăţi îl menţionează drept co-proprietar, cu cote de câte 50% pe soţul Bogdan Dima. În declaraţia de avere a acestuia din urmă, depusă cu doar două zile după cea a soţiei, mai exact pe 14 februarie 2008, nu figurează niciunul dintre imobilele amintite. Foarte interesant este faptul că, în declaraţia de avere a Ecaterinei Dima din 2009, casa şi apartamentul apar ca fiind deţinute 100% de ea, în dreptul fiecărora dintre imobile specificându-se faptul că au fost dobândite în baza unui contract de vânzare-cumpărare. De prisos să mai spunem că în declaraţia de avere a lui Bogdan Dima nu figurează tranzacţia prin care soţia a dobândit şi cotele sale din cele două imobile de locuit. Este curios însă faptul cum Bogdan Dima a scăpat de cotele de 50% din casă şi apartament cu puţin timp înainte de a fi numit director la CRPC, adică tocmai în perioada în care se pregătea să ocupe acest post. Actul declarativ al soţiei care atestă faptul că şi-a lăsat soţul şi fără casă şi fără apartament a fost completat pe 18.02.2009 şi înregistrat pe 9.03.2009, iar Dima a fost numit director la CRPC pe 1 aprilie 2009.

bogdan_dima.jpgÎnlocuitorul lui Pârvu?

Revenind la actuala funcţie ocupată de Bogdan Teoniu Gavrilă Dima în cadrul CJC, cea de director adjunct al Direcţiei Buget Finanţe, gurile rele spun că postul a fost creat special pentru el. Mai mult decât atât, se zvoneşte că Dima a fost adus în ograda CJC pentru că actualul director executiv al Direcţiei Buget Finanţe, Tudorel Pârvu, s-ar apropia de pensionare, iar el ar urma să-l înlocuiască. Potrivit ultimei declaraţii de avere a lui Dima, cea din 12 aprilie 2010, el deţine doar un autoturism Toyota Corolla de fabricaţie 2007 şi are două credite la bănci, unul de 36.000 lei, scadent în 2017 şi unul de 25.000 euro, scadent în 2018. Ceea ce ne-a mirat în legătură cu venirea lui Dima la CJC a fost faptul că, pe site-ul instituţiei stă scris, la rubrica anunţuri, că se suspendă ocuparea prin concurs sau examen a posturilor vacante, conform prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 34/2009.

Organigrama CJC lărgită după OUG 34/2009

Având în vedere acest aspect, l-am contactat telefonic pe purtătorul de vorbe ale CJC. Cristian Moldovanu s-a interesat şi ne-a declarat că Dima s-a angajat la CJC prin transfer, acest caz nefiind contrar prevederilor actului emis de Guvern. Problema este că în 2008 acest post, de director adjunct al Direcţiei Buget Finanţe a CJC nu exista, ci doar cel de director executiv, ocupat de Tudorel Pârvu. Ei bine, organigrama a fost lărgită în 2009, prin Hotărârea nr. 159 aprobată de consilierii judeţeni pe 15 mai. Numai că OUG nr. 34/2009 cu privire la rectificarea bugetară pe 2009 şi reglementarea unor măsuri financiar-fiscale, publicată în Monitorul Oficial pe 14 aprilie 2009, şi în vigoare de la 1 mai 2009, prevede la art. 22 că „începând cu data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă se suspendă ocuparea prin concurs sau examen a posturilor vacante din autorităţile şi instituţiile publice prevăzute la art. 21". „Posturile pentru care au fost demarate procedurile de organizare a concursurilor la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă, precum şi cele a căror ocupare a fost deja aprobată de Guvern prin memorandum pot fi ocupate în condiţiile legii", mai prevede Ordonanţa. Prin urmare, nu ne putem explica modalitatea prin care CJC a mai aprobat un post în organigramă.

Precizăm că am încercat să îl contactăm telefonic şi pe Bogdan Dima pentru a lămuri aspectele legate de promovarea sa rapidă sau de semnele de întrebare ce ni le-au trezit declaraţiile sale de avere, însă când a auzit despre ce este vorba ne-a închis telefonul în nas, nu înainte de a ne spune: „La revedere!".

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii