Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:59 15 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Sefi de deconcentrate cu dubla incompatibilitate

ro

07 Jul, 2009 02:06 2454 Marime text
cap_4.jpgDeşi termenul legal a expirat, situaţia unor directori de deconcentrate rămâne neclară din punct de vedere legal # Odată ajunşi în funcţii de conducere, ei sunt dispuşi să renunţe la mandatul de consilier 

Dacă prevederile Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 37/2009 s-ar aplica ad litteram, patru directori coordonatori ai unor servicii publice deconcentrate din Constanţa sunt în ipostaza de incompatibilitate.

În ediţia din 21 iunie a cotidianului nostru atrăgeam atenţia că, la nivelul judeţului Constanţa, avem de-a face cu patru incompatibilităţi. Cristina Brânzoi - director coordonator al Direcţiei Judeţene pentru Tineret, Florian Constantin - director coordonator al Inspectoratului teritorial de Muncă, Dionisie Culeţu - director coordonator adjunct al Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorului, toţi membri ai PD-L şi social-democratul George Vişan - director coordonator al Oficiului Teritorial pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii şi Cooperaţie. Potrivit Art. III alin (9) din OUG 37/2009, „pe perioada executării contractului de management, persoanelor care ocupă funcţii dintre cele prevăzute la alin (3) (n.r. referire la directorii coordonatori şi directorii coordonatori adjuncţi ai instituţiilor deconcentrate) se aplică prevederile art. 70, 71, 79, 94-98 şi 111-114 din cartea I, titlul IV din Legea nr.161/2003 (...)". Altfel spus, cei patru directori coordonatori se află în incompatibilitate, întrucât ei deţin şi mandate de consilieri judeţeni - Cristina Brânzoi, Constantin Florian şi Dionisie Culeţu, respectiv de consilier municipal cum este cazul lui George Vişan.

dionisie_culetu.jpgCu o mână se dă, cu alta se ia

„Partidul ne propune, ne promovează în anumite funcţii şi apoi te vezi pus în situaţia de a renunţa la o parte din ele", ne-a declarat George Vişan. Directorul coordonator al Oficiului Teritorial pentru IMM şi Cooperaţie susţine că ordonanţa cu pricina ar fi trebuit să clarifice această situaţie încă de la început. În cazul în care va fi nevoit să opteze pentru una dintre cele două funcţii, Vişan a afirmat că va renunţa la mandatul de ales local. „Ştiu că exista o propunere legislativă care ar fi clarificat lucrurile având în vedere că există numeroase situaţii de acest gen la nivelul întregii ţări. Deocamdată, aştept o poziţie oficială din partea Prefecturii", a concluzionat directorul coordonator al Oficiului Teritorial pentru IMM şi Cooperaţie.

„Tare aş vrea să primesc mai repede lămuriri în privinţa incompatibilităţilor, pentru că nu dă bine această neclaritate", a spus Dionisie Culeţu, director coordonator adjunct al Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorului. Din discuţiile purtate până acum, cu unii şi cu alţii, majoritatea l-au liniştit, în sensul că, deşi deţine funcţia de director, ar putea să-şi păstreze şi mandatul de consilier judeţean. „Bine ar fi dacă şi conducerea Consiliului Judeţean Constanţa ar încerca să facă presiuni pentru lămurirea acestor aspecte. În cazul în care voi fi nevoit să aleg, voi opta pentru postul de director pentru că asta este profesia mea", a declarat Dionisie Culeţu.

Colega sa de partid, Cristina Brânzoi, nu a mai aflat nimic pe această temă. „Deşi termenul legal în care, teoretic, trebuia să ne pronunţăm, situaţia este încă neclară... se mai aşteaptă. În ceea ce mă priveşte, încă nu m-am decis pentru ce voi opta", a specificat directorul coordonator al Direcţiei pentru Tineret Constanţa, Cristina Brânzoi.

Dublă incompatibilitate

În cazul a trei dintre directorii amintiţi - George Vişan, Florian Constantin şi Dionisie Culeţu - avem de-a face cu o dublă incompatibilitate. Aceştia deţin atât o funcţie în administraţia publică locală, cât şi una pe linie de partid. Concret, George Vişan este vicepreşedinte al organizaţiei judeţene PSD Constanţa, Florian Constantin este preşedintele filialei municipale a PD-L Constanţa, iar Dionisie Culeţu este membru în Biroul Permanent Judeţean al PD-L Constanţa. Aşadar, în elaborarea OUG nr. 37/2009 au existat mai multe „scăpări", care, la mai bine de o lună de la publicarea normativului în Monitorul Oficial, nu au fost clarificate.

Prefectul a apelat la MAI

Situaţia de incompatibilitate în care se află unii directori ai serviciilor publice deconcentrate constituie o preocupare şi pentru prefectul judeţului, Tit Liviu Brăiloiu. Reprezentantul Guvernului în teritoriu ne-a confirmat că, săptămâna trecută, a solicitat un punct de vedere oficial din partea Direcţiei juridice a Ministerului Administraţiei şi Internelor în care să se specifice cum trebuie să se procedeze în aceste cazuri. „Cei care au elaborat OUG 37/2009 trebuiau să aibă în vedere şi aceste aspecte, pentru a evita apariţia altor probleme. Eu am cerut specialiştilor din minister un punct de vedere oficial referitor la toate speţele ce pot conduce la situaţii de incompatibilitate. În Art. 94 din Legea 161/2003, ale cărui prevederi se aplică şi au fost incluse în OUG 37/2009 la Art. III alin.(9), se menţionează că funcţionarii publici, în cazul nostru noii directori de deconcentrate, nu pot deţine funcţii şi nu pot desfăşura alte activităţi, remunerate sau nu, în cadrul regiilor autonome, societăţilor comerciale ori în alte unităţi cu scop lucrativ din sectorul public sau privat şi în multe alte instituţii. Aştept un răspuns pe care, imediat ce-l voi primi, îl voi comunica celor direct interesaţi pentru a se decide într-un sens sau altul", a adăugat prefectul judeţului Constanţa, Tit Liviu Brăiloiu.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii