Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:53 17 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Proiect cu greutate pe timp de criza Peste 11 milioane de lei pentru ecologizarea lacurilor Neptun (galerie foto)

ro

13 Aug, 2010 20:00 1842 Marime text
lac_neptun.jpgDupă ce în luna februarie a acestui an, Consiliul Local al municipiului Mangalia a predat contractul referitor la efectuarea consultanţei pentru implementarea proiectului de ecologizare a lacurilor Neptun 1 şi 2 către singurul ofertant SC Info Euro Consult SRL, ieri, autoritatea contractantă a scos la licitaţie contractul propriu-zis de reabilitare şi ecologizare a celor două obiective. Ecologizarea este absolut necesară, cu atât mai mult cu cât mirosul care vine de la cele două lacuri este greu de suportat, ajungând până în municipiul Mangalia.

Proiectul de reabilitare şi ecologizare a fost iniţiat de pe vremea când Zanfir Iorguş era primarul Mangaliei, principalele şi ultimele amenajări ale celor două lacuri au avut loc în anii '70, ulterior nemaifăcându-se nicio reparaţie sau modernizare. Documentaţia depusă la Agenţia pentru Protecţia Mediului încă din 2008 arată că se urmăreşte îmbunătăţirea calităţii mediului acvatic, inclusiv a calităţii apelor, dar şi realizarea unui canal de legătură între cele două lacuri, care să faciliteze circulaţia apei şi să asigure un curent de primenire a acesteia. 

Municipalitatea va aloca pentru aceste lucrări peste 11 milioane de lei, cea mai mare parte a contribuţiei vine din fonduri europene din Programul Operaţional Regional 2007 - 2013, Axa prioritară 5 - Dezvoltarea durabilă şi promovarea turismului, Domeniul de intervenţie 5.2 - Crearea, dezvoltarea, modernizarea infrastructurii de turism pentru valorificarea resurselor naturale şi creşterii calităţii serviciilor turistice. Doar 2% din această sumă vine din partea autorităţii contractante. Potrivit anunţului de participare numărul 105806/13.08.2010, autoritatea contractantă va organiza şedinţa de deschidere a ofertelor pe 6 septembrie, preţul maxim pe care îl dă CLM pentru acest contract se ridică la 11.437.582 de lei, fără TVA. Toţi cei care îşi vor depune ofertele până la această dată trebuie să plătească şi o garanţie de participare de 200.000 de lei şi să-şi menţină oferta valabilă minim 90 de zile.  

Contractul urmează a se derula pe o perioadă e 36 de luni de la data ordinului de începere al lucrărilor, 12 luni fiind alocate perioadei de execuţie a lucrărilor. Firmele participante trebuie să îndeplinească un nivel financiar minim impus, să aibă o cifră de afaceri pe ultimii trei ani (2007 - 2009) de minim 21 de milioane de lei. 

Menţionăm că am încercat să-l contactăm pe primarul din Mangalia, Claudiu Tusac, dar acesta se afla într-o şedinţă, după cum ne-a precizat secretara sa.

Curăţarea se va face mecanic

Lacurile din Neptun (Lacul 1 nord şi Lacul 2 sud) au rezultat ca urmare a amenajării fostei mlaştini Comorova şi sunt amplasate de-a lungul ţărmului Mării Negre, la est de staţiunea Neptun. Sunt separate de mare printr-un cordon litoral lung de circa 1.200 de metri. Primul lac are o suprafaţă de 15,33 hectare, iar cel de-al doilea, 19,12 hectare. 

Curăţarea lacurilor se va realiza prin greblarea mecanică a vegetaţiei acvatice şi a sedimentelor organice generate de aceasta, dar şi prin dragarea zonelor cu adâncimi mici a fundului lacurilor. De asemenea, se va realiza un chei vertical, cu structură din piloţi prefabricaţi din beton armat, dar şi o grindă a coronamentului, din beton armat, pe cele două laturi ale canalului. Proiectul prevede şi realizarea de trotuare adiacente, dar şi a unei pasarele pietonale şi a unei platforme de agrement de 79,70 metri. De lucrările de modernizare va beneficia şi parcul de agrement situat în nord-vestul celui de-al doilea lac, între aleea Steaguri şi mal. 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii