Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:33 20 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

PDL verifică Aproape zece mii de constănţeni au votat pe liste suplimentare şi riscă plângeri penale

ro

06 Aug, 2012 01:00 2165 Marime text
PDLlistesuplimentare-GigiChiru.jpgLiderul democrat-liberarilor constănţeni, Christian Gigi Chiru spune că din cele 32.000 de voturi pe liste suplimentare, 9.800 aparţin constănţenilor cu domiciliul în municipiu, care potrivit legii ar fi trebuit să voteze pe listele permanente

PDL verifică în aceste zile toate listele electorale suplimentare din ţară, pentru a vedea dacă şi unde s-a practicat votul multiplu. Listele electorale suplimentaredin ţară vor fi centralizate şi verificate în 60 de zile, iar cei care au practicat votul multiplu vor fi traşi la răspundere. „Am cerut colegilor copiile după listele electorale suplimentare şi ele vot fi verificate. Le vom verifica şi noi. În 60 de zile AEP are obligaţia să facă acest lucru, cei care au greşit vor plăti", a precizat atât liderul local al partidului, Christian Gigi Chiru cât şi liderul partidului la nivel naţional, Vasile Blaga. Dacă în judeţul Dolj, peste 60.000 de oameni au votat pe liste suplimentare, în fiecare comună înregistrându-se între 60 şi câteva sute de astfel de cazuri, la Constanţa, democrat-liberalii au finalizat centralizarea cu un număr de 32.000 de voturi pe liste suplimentare. „Într-o primă fază am centralizat 17.200 de voturi suplimentare. Sâmbătă am terminat centralizarea, sunt 32.000 de voturi suplimentare, din care 9.800 voturi aparţin unor cetăţeni cu domiciliul în municipiul Constanţa şi care potrivit legii trebuia să voteze pe listele permanente. Practic aceştia riscă, acum, să fie traşi la răspundere conform legilor în vigoare. Este de verificat dacă au votat şi pe listele permanente şi pe cele suplimentare", spune Chiru.

Plângerile penale le vor face cei de la centru

Gigi Chiru, preşedintele PDL Constanţa, mai afirmă că atribuţiile organizaţiilor judeţene au fost de centralizare a voturilor de pe listele suplimentare, urmând ca de acţiunile ulterioare să se ocupe director conducerea centrală a partidului. „În cazul voturilor multiple şi a voturilor pe suplimentare cu nerespectarea legilor în vigoare, procedura de plângere va fi demarată de Bucureşti, nu este treaba noastră". În schimb filialele teritoriale au obligaţia să urmărească parcursul plângerilor depuse în ziua referendumului. PDL Constanţa a depus şi înregistrat la Biroul Electoral Judeţean, Inspectoratul Judeţean de Poliţie Constanţa şi la Parchetul Tribunalului, respectiv Parchetul Curţii de Apel Constanţa nu mai puţin de 20 de plângeri, una dintre ele îl vizează direct pe primarul municipiului Constanţa, Radu Mazăre.

Argumentele USL în favoarea validării referendumului sunt „puerile"

Preşedintele PDL Constanţa mai susţine că argumentul privind boicotarea referendumului de către PDL în baza căruia USL va sesiza CCR este „pueril". „Noi am făcut presiuni ca legea să fie respectată, ca regulile să nu fie schimbate în timpul jocului. Am spus ceea ce s-a şi dovedit şi a spus-o şi Curtea Constituţională că ambele ordonanţe, 41 cea cu referendumul şi cea cu restrângerea drepturilor Curţii, au fost neconstituţionale. Abrogarea OUG 41 este primul lucru cerut de domnul Barroso domnului Ponta. Nu a făcut-o, iar în aceste condiţii nu puteam fi de acord să participăm la această măscărie şi să validăm prin votul nostru aceste încălcări repetate ale Constituţiei. Nu am făcut-o şi bine am făcut", a declarat liderul democrat-liberalilor constănţeni.
Chiru mai afirmă că USL nu trebuie să ia în discuţie numărul alegătorilor de pe listele electorale pentru că Ministerul Administraţiei a clarificat acest lucru chiar înainte de referendum.
Mai mult, spune el, recensământul de la sfârşitul lui 2011 va fi validat abia în 2013, aşa că nu se poate discuta pentru moment de un număr mai mare sau mai mic de alegători.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii