Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:27 17 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Măsuri pentru ca locuinţele de pe DN2A să nu se prăbuşească Palaz - "Mai multe radare, respectarea vitezei şi controale"

ro

03 Feb, 2011 00:00 1500 Marime text
DN_2_-_primari.jpgToţi factorii implicaţi în problema legată de degradarea locuinţelor de pe DN2A din cauza devierii traficului greu s-au întâlnit ieri cu prefectul judeţului Constanţa, Claudiu-Iorga Palaz, pentru a găsi cele mai bune soluţii, astfel încât problema să nu degenereze. "Nu sunt măsuri coercitive cele pe care le-am luat, trebuie doar să se respecte legislaţia", a precizat prefectul Claudiu Palaz

Soluţiile pe termen lung care au fost aprobate de cei prezenţi au fost cele referitoare la menţinerea cât mai multor echipaje de poliţie dotate cu radare pentru ca şoferii să respecte limita de viteză în localităţi, dar şi controale mai intense la punctul de trecere Giurgeni în ceea ce priveşte încărcătura maşinilor de mare tonaj.

La şedinţa de la Prefectură au fost prezenţi primarii de pe tronsonul DN 2A, Hârşova Constanţa, Tudorel Nădrag - Hârşova, Gheorghe Frigioi - Crucea, Viorel Bălan - Nicolae Bălcescu, Dan Pîndichi - viceprimar Ovidiu, dar şi un reprezentant al ARR - Titi Stan, al DRDP - Alexandru Creţu, de la Inspectoratul de Poliţie Judeţean, şeful Poliţiei Rutiere Constanţa - comisar-şef Constantin Dancu şi şeful Biroul Drumuri Naţionale şi Europene - comisar Constantin Bădângă.DN2_-_Claudiu_Palaz___.jpg

Situaţia semnalată în paginile cotidianului nostru în urmă cu câteva zile, referitoare la degradarea continuă a locuinţelor de la şosea, pe tronsonul DN2A, din cauza traficului greu intensificat de la închiderea podului de la Cernavodă, a ajuns pe masa de lucru a prefectului, care a ţinut să convoace o şedinţă cu toţi factorii implicaţi pentru a găsi soluţiile cele mai bune, pe termen scurt, dar şi lung, pentru rezolvarea situaţiei. Comisarul-şef Constantin Dancu, şeful Poliţiei Rutiere Constanţa din cadrul IPJ, prezent la întrunire a susţinut că încă de marţi seara s-a luat măsura suplimentării echipajelor de poliţie de pe DN 2A, cu personal adus de pe tronsoanele Constanţa - Cernavodă şi Constanţa - Mangalia, care să îi ţină sub control pe cei care nu respectă limitele de viteză pe tronsonul de drum pe care sunt probleme la acest moment. "În maxim trei săptămâni, vom vedea dacă vibraţiile produse de viteza cu care se deplasează maşinile de mare tonaj este problema pentru care anumite case prezintă modificări în structură", a declarat Dancu. Şeful de la Rutieră a mai spus că dacă se va face o monitorizare foarte atentă, se va vedea că locuinţele cele mai afectate sunt cele situate pe distanţa unde se frânează, în apropierea curbelor.

"Trebuie făcute controale la încărcătura transportată"

De cealaltă parte, unul din specialiştii Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri Constanţa, directorul tehnic Alecsandru Creţu, a precizat că unul dintre factorii care amplifică această situaţie este transportul materialelor de construcţii de la cariera de piatră Pantelimon, peste sarcina normală, ceea ce duce la producerea unor vibraţii mult mai mari în asfalt, dar şi la degradarea acestuia. "Trebuie să se circule încet şi să se efectueze controale la nivel de încărcătură. Este o soluţie bună asta cu controlul la transportatori", a mai adăugat Creţu.
Titi Stan de la Autoritatea Rutieră Română a fost de părere că lipsa documentelor de încărcare, de genul celor pentru supratonaj, trebuie să fie sancţionată. "Punctul de taxare de la Giurgeni este şi de verificare. Aici se pot verifica toate cantităţile care sunt transportate". Şi primarul de la Hârşova, Tudorel Nădrag, a fost de părere că dacă s-ar reduce viteza în localitate, aşa cum prevede legea, nu ar mai fi probleme atât de mari: "Propun să se pună radare fixe, dar şi indicatoare care să avertizeze că sunt monitorizaţi. Astfel, nu vor mai depăşi viteza legală". În consens cu colegii săi a fost şi primarul din Crucea, care a precizat că problemele cele mai mari nu sunt în timpul zilei, ci în timpul nopţii, când circulaţia maşinilor mari se intensifică. "Din totdeauna au existat probleme din cauza traficului greu, dar, odată cu închiderea podului de la Cernavodă, tot traficul greu din Moldova şi, practic, din toată ţara, a fost direcţionat pe DN 2A, trecând şi pe la noi prin comună. Nu ar fi o problemă chiar aşa de mare dacă s-ar respecta restricţia de viteză, însă, pe timpul zilei, pentru a scăpa de cântar, aceste camioane stau mai mult prin parcări, iar noaptea trec cu cârdul, câte 10 - 15 odată, şi cu viteză excesivă", a precizat primarul.

Propunere pentru sens giratoriu provizoriu la Ovidiu

Viceprimarul de la Ovidiu, Dan Pîndichi, venit să-i ţină locul primarului, a venit cu o propunere în ceea ce priveşte devierea traficului pe lângă localitate, de pe DN2A pe DN3C, fosta variantă de ocolire a localităţii. "Neapărat transportul greu, în ambele sensuri, trebuie deviat. Astfel, se reduce poluarea fonică, praful, trepidaţiile şi toate inconvenientele pe care le produce acum prin centru localităţii", a susţinut viceprimarul. Acesta a venit chiar şi cu propunerea realizării unui sens giratoriu, deocamdată provizoriu, la intersecţia DN3C, la ieşire din Ovidiu spre Lumina, cu DN2A. Soluţiile prezentate ieri vor fi analizate peste maxim două săptămâni, când toţi factorii de decizie se vor întâlni din nou şi vor analiza rezultatele măsurilor luate.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii