Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:09 17 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Maria Stavrositu „Romania, una din putinele tari unde se vand copii"

ro

24 Sep, 2009 03:09 1285 Marime text

stavrositu.jpgDeputatul PD-L a iniţiat, ieri, o dezbatere pe tema combaterii traficului de femei şi copii, atât în judeţul Constanţa, cât şi la nivel naţional

Evenimentul a fost organizat cu ocazia Zilei Internaţionale împotriva exploatării sexuale şi a traficului femeilor şi copiilor, marcată la nivel mondial, pe 23 septembrie.

La dialogul iniţiat de parlamentarul Maria Stavrositu au fost prezenţi reprezentanţi ai Poliţiei Municipiului Constanţa, ai Primăriei, Direcţiei Generale pentru Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Constanţa, directorul coordonator adjunct al Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă, Emilia Murineanu, Crucii Roşii - Filiala Ovidiu şi ai altor organizaţii neguvernamentale. De asemenea, la discuţii au participat şi membre ale organizaţiei judeţene de femei a PD-L Constanţa, dar şi preşedintele organizaţiei de studenţi a PD-L, Adrian Chiţoi.

Deputatul Maria Stavrositu, secretar al Comisiei pentru egalitate de şanse pentru femei şi bărbaţi, totodată membru al Delegaţiei Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei, unde a susţinut combaterea violenţei domestice, a precizat că exploatarea sexuală este un flagel care a cunoscut o creştere semnificativă în ultimii 20 de ani. „România este una dintre puţinele ţări europene unde se mai practică vânzarea de copii şi unde au luat amploare prostituţia şi cerşetoria", a declarat democrat-liberala. Parlamentarul PD-L a adăugat că, potrivit statisticilor, racolarea persoanelor care cad victime reţelelor de trafic de carne vie se produce, în proporţii aproape egale, în mediul rural şi urban.

Orele de dirigenţie sunt importante

De aceea, deputatul PD-L a precizat că este nevoie de o mai atentă supraveghere a copiilor în şcoli, precizând că „orele de dirigenţie sunt foarte importante, contrar părerii ministrului Educaţiei, care le consideră neimportante". În ceea ce priveşte varianta legalizării prostituţiei, pentru o control mai bun al efectelor negative ale acestui fenomen, aproape toţi cei prezenţi au fost de părere că este opţiunea cea mai bună, având în vedere că acest flagel există, iar legea nu conţine măsuri ferme de eradicare. Reprezentantul Poliţiei Municipiu a precizat că sunt prostituate care au cumulat amenzi în valoare de un miliard de lei vechi, pe care, bineînţeles, nu le-au plătit. Ele sunt luate cu duba de pe stradă, iar după jumătate de oră se întorc la „treabă", după cum a precizat reprezentantul poliţiei. Procedura după care acţionează oamenii legii este total ineficientă şi asta din cauza faptului că legea nu prevede sancţiuni mai dure, a fost o altă concluzie a dezbaterilor.

Un ruşinos loc întâi pentru România

Potrivit Mariei Stavrositu, cea mai mare parte a persoanelor traficate, 51%, au vârste cuprinse între 18 şi 25 de ani. Un procent important al celor ce cad victime exploatării sexuale, de 25%, îl reprezintă minorii cu vârste între 14 şi 17 ani.

Potrivit situaţiei prezentate de Maria Stavrositu, România ocupă primul loc în Uniunea Europeană, în topul ţărilor care fac trafic de persoane. Concluzia a fost desprinsă din rapoartele realizate de Eurojust şi Europol. Italia, Spania, Germania, Marea Britanie şi Franţa sunt ţări gazdă pentru românii care ajung în mâinile traficanţilor de persoane. Se face trafic cu femei, bărbaţi şi copii. Unii sunt exploataţi sexual, alţii sunt duşi peste hotare pentru muncă sau cerşit.

Deputatul Maria Stavrositu a precizat că va iniţia, singură sau alături de alţi colegi din Parlament, proiecte de acte normative care să completeze şi să actualizeze legislaţia existentă, pentru a crea cadrul necesar reducerii, pe cât posibil, a acestor fenomene care pun România într-o lumină proastă peste hotare.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Ovidiu 24 Sep, 2009 09:17 aceste probleme afecteaza imaginea noastra ( a romailor) in Europa. intradevar trebuie luate masuri pentru a combate sau diminua aceste fenomene.
  • Vladimir 24 Sep, 2009 00:56 Felicitari, doamna! Cele mai slabe puncte ale Romaniei, ce pot fi reparate redresand slaba imagine a Romaniei, in afara granitzelor.