Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:17 17 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Maria Stavrositu orase verzi si transport ecologic

ro

21 Sep, 2009 02:33 1750 Marime text

cap_2.jpgDeputatul PD-L susţine scutirea de taxe a locuitorilor din oraşele cu suprafeţe mari de spaţii verzi şi care reuşesc să reducă poluarea

Deputatul PD-L Maria Stavrositu va depune în curând, la Parlament, două iniţiative legislative care se încadrează în tema generală a legislaţiei privind protecţia mediului, a copiilor şi sprijinirea tinerilor.

Una dintre acestea se referă la introducerea transportului public nepoluant în oraşele turistice din România. Democrat-liberala a anunţat ieri, într-o conferinţă de presă, că înainte de a depune în Parlament această propunere legislativă va discuta şi cu reprezentanţi ai Ministerului Turismului şi Ministerului Mediului. „Consider că o astfel de iniţiativă este necesară în România pentru că în oraşele turistice există această problemă, a poluării. De aceea ne străduim să eliminăm acest inconvenient, iar în acest sens, ne propunem să sprijinim administraţiile locale", a precizat Maria Stavrositu.

Susţine reintroducerea tramvaielor

Parlamentarul a adăugat că şi-ar dori ca în oraşele turistice să nu existe poluare, precizând că poluarea ar putea fi redusă prin reintroducerea tramvaielor sau prin achiziţionarea unor autobuze ecologice cu emisii reduse de bioxid de carbon. „Propunând un astfel de proiect nu facem altceva decât să ne îngrijim de oraşele noastre şi de mediul în care vor trăi copiii noştri", a subliniat deputatul. Oraşele în care se va introduce transportul public nepoluant vor fi introduse într-un document comun întocmit de Ministerul Mediului şi Ministerul Turismului, în baza propunerilor comunităţilor locale. Printre avantajele unei astfel de iniţiative legislative se numără, potrivit Mariei Stavrositu, creşterea interesului turiştilor pentru astfel de destinaţii, îmbunătăţirea calităţii vieţii şi economisirea unor sume importante prin eliminarea sau reducerea consumului de combustibili, banii rămaşi putând fi investiţi în infrastructură.

maria_stavrositu_2.jpgCalificative pentru oraşele oaze de verdeaţă

O altă iniţiativă legislativă pe care deputatul Maria Stavrositu doreşte să o înregistreze la Parlament în perioada următoare se intitulează „Oraşe verzi". Potrivit proiectului de act normativ, localităţile turistice ar putea primi calificative în funcţie de gradul de poluare şi suprafaţa de spaţii verzi deţinută. Democrat-liberala susţine că oraşele turistice ar putea fi etichetate în funcţie de aceşti parametri prin simboluri ce ar putea fi afişate, de pildă, pe panoul de la intrarea în localitate. Potrivit parlamentarului PD-L, „oraşele verzi", cu grad de poluare scăzut şi suprafeţe verzi extinse, ar putea primi scutiri importante de la plata taxelor de mediu. În opinia Mariei Stavrositu, această prevedere ar putea constitui o bună modalitate de stimulare a cetăţenilor şi autorităţilor locale de a proteja mediul înconjurător.

Taxe de mediu aproape de zero

„La Constanţa sunt spaţii verzi din ce în ce mai puţine, care, dacă se continuă în ritmul de până acum, ar putea dispărea", a precizat parlamentarul. Deputatul PD-L este de părere că, în baza calificativelor pe care le vor primi, administraţiile locale ar putea fi motivate să ia măsuri astfel încât oraşele să nu fie descalificate din cauza poluării sau a lipsei de spaţii verzi. „Ceea ce mă gândesc că i-ar stimula pe edili ar fi scutiri de la taxele de mediu în localităţile cu grad maxim de clasificare, sau micşorarea taxelor către zero. Privilegierea oraşelor verzi va stimula atât cetăţenii, cât şi autorităţile să păstreze un mediu curat, pentru reducerea numărului de îmbolnăviri din cauza poluării", a adăugat Maria Stavrositu.

{mos_ri:Maria Stavrositu}
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Anghel 21 Sep, 2009 11:03 Ce este cu capul?Doar ce am scapat de tramvaie si aglomeratie si ea acum vrea sa ne "intoarca" de unde am plecat?