Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:59 17 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Judecatorii sindici vor inlocui primarii risipitori

ro

27 Aug, 2009 02:34 1478 Marime text

cap_3.jpgLegea falimentului primăriilor, aflată în lucru la Guvern, a stârnit reacţii diferite din partea primarilor constănţeni

Guvernul pregăteşte legislaţia pentru incapacitatea de plată a autorităţilor locale. „Legea falimentului primăriilor" este, de fapt, un angajament al Guvernului faţă de FMI.

Potrivit proiectului de act normativ, primarii ar putea fi înlocuiţi cu nişte judecători sindici care să conducă şi să gestioneze întreaga procedură a insolvenţei sub autoritatea tribunalului. Legislaţia pentru intrarea în incapacitate de plată a primăriilor este în curs de elaborare şi face parte din angajamentul asumat de Guvern faţă de Fondul Monetar Internaţional (FMI), referitor la reducerea risipei banilor din sectorul public. Angajamentul prevede ca primăriile care solicită fonduri suplimentare sau încalcă regulile fiscale să semneze cu Guvernul un program de ajustare. Un astfel de program va conţine măsuri pentru soluţionarea depăşirilor de cheltuieli şi a dezechilibrelor fiscale, măsuri de restructurare a costurilor şi, nu în ultimul rând, sancţiuni pentru vinovaţi.

Interdicţie la candidatură

Experţii în politici publice susţin că legea falimentului este o lege bună. Ei propun ca primarii care conduc primării falimentare să fie destituiţi din funcţie şi să li se interzică să mai candideze pentru un nou mandat. Unii sunt de părere că nu judecătorii sindici ar trebui să ia locul primarilor, susţinând că foştii prefecţi, actuali inspectori guvernamentali, sunt cei mai potriviţi, pentru că, susţin ei, sunt mai apropiaţi de problemele administraţiilor locale. La ora actuală, peste 50% dintre primăriile din ţară se află în incapacitate de plată. Motivele sunt diverse şi pornesc de la cheltuieli iraţionale, împrumuturi nejustificate, organigrama supradimensionată etc.

Cei vizaţi de lege - primarii - au avut reacţii diferite faţă de acest proiect de lege.

„Avem încă vocaţia conducătorului unic"

Primarul oraşului Eforie, Ion Ovidiu Brăiloiu, este de părere că prin acest proiect de lege se încalcă autonomia locală. „Avem încă vocaţia conducătorului unic. Sunt eu de vină că Guvernul nu ştie să gestioneze situaţia economică şi că am intrat în criză?!", a declarat primarul din Eforie. În ceea ce priveşte înlocuirea primarilor cu judecători sindici, edilul s-a arătat neîncrezător în capacitatea acestor magistraţi de a rezolva din problemele administraţiilor locale. Referitor la interzicerea dreptului de a mai candida, în cazul primarilor despre care s-a dovedit anterior că au risipit banii publici, Ovidiu Brăiloiu a afirmat că proiectul de lege este neconstituţional. „Este o prostie. Este un proiect anticonstituţional, pe care poate să-l propună oricine", a adăugat primarul. Brăiloiu a subliniat faptul că situaţia economică actuală a băgat în faliment multe primării, pentru că autorităţile locale au făcut cheltuieli ţinând cont de bugetul previzionat în funcţie de preţul terenurilor, or pământul avea un preţ mult mai bun în 2007 - 2008, faţă de 2009. Edilul a fost de părere că recesiunea ar trebui suportată şi de bănci, nu numai de către cei care s-au împrumutat, din această categorie făcând parte şi administraţiile locale. „În locul acestui proiect aş gândi o lege care să sprijine administraţia locală", a concluzionat Ovidiu Brăiloiu.

„Nu cred că FMI impune legislaţia"

Preşedintele Filialei Constanţa a Asociaţiei Comunelor din România, Mariana Gâju, primarul comunei Cumpăna, ne-a declarat că deocamdată structura asociativă a comunelor nu a fost consultată în privinţa acestui proiect de lege. „Punctul nostru de vedere (n.r. al ACoR) va fi exprimat, după o consultare. Este firesc să fii sancţionat dacă ai făcut o greşeală, dar trebuie să vedem despre ce este vorba", a afirmat Mariana Gâju. În ceea ce priveşte elaborarea Legii falimentului primăriilor la solicitarea FMI, preşedintele ACoR Constanţa a precizat: „Nu cred că FMI vine şi impune legislaţia. Întotdeauna, când au avut ceva de spus, au consultat partea română".

„Avem un tratament special negativ"

Primarul comunei Agigea, Cristian Cîrjaliu, este de părere că proiectul de hotărâre contravine Cartei europene a autonomiei locale. „Ar trebui să citim Carta europeană a autonomiei locale, ratificată în 1997 prin Legea nr. 199 aprobată de Guvernul României. În această Cartă europeană, FMI poate propune şi către Comunitatea Europeană, nu numai către România. Din ce am citit eu până acum, în Comunitatea Europeană nu se aplică aceleaşi reguli ca pentru România. Avem un tratament special negativ", a subliniat edilul din Agigea. În ceea ce priveşte interdicţia de a mai candida pentru primarii etichetaţi ca risipitori, Cristian Cîrjaliu a precizat că în acest caz se încalcă şi Carta europeană a drepturilor omului. De asemenea, primarul comunei Agigea a adăugat că acest proiect legislativ pare a nu ţine seama nici de Statutul aleşilor locali, de Legea 215/2001 privind administraţia publică locală sau de Ordonanţa 35/2000 pentru aprobarea Regulamentului cadru de organizare şi funcţionare a consiliilor locale. „N-ar fi mai bine să se abroge aceste legi şi să se arunce ţara în haos? Se aplică acest tratat pentru toate statele Comunităţii Europene?! Eu nu am mai întâlnit aşa ceva", a conchis Cristian Cîrjaliu.

faliment_primarii.jpgPreventiv, e bine

Primarul oraşului Techirghiol şi preşedinte al Ligii Aleşilor Locali ai PNL Constanţa, Adrian Stan, nu ştie dacă o reglementare de acest gen funcţionează în Europa. „Preventiv, poate fi o lege bună. Sunt unii primari care pot sări calul când vine vorba de cheltuirea banului public", a opinat Stan. Însă, şeful administraţiei locale din Techirghiol a atenţionat că o primărie nu poate fi falimentată aşa de repede, întrucât există o lege care prevede o limită de îndatorare a instituţiilor în funcţie de taxele şi impozitele colectate. Cât priveşte propunerea privind interzicerea primarilor risipitori de a mai candida, Adrian Stan nu consideră că aceasta se reglementează prin lege. „Un edil care a confirmat că nu este un bun administrator va fi, cu siguranţă, sancţionat de electorat. Asta nu se reglementează prin lege, alegătorul e suveran", a conchis edilul din Techirghiol.

„Avem nevoie de primari cu vână"

De principiu şeful administraţiei locale din Valu lui Traian, democrat-liberalul Florin Mitroi, este de acord cu Legea falimentului primăriilor solicitată de FMI, la care lucrează guvernanţii. „Mi se pare normal ca un primar care nu ştie să facă management să fie înlocuit cu un judecător sindic şi să nu mai candideze niciodată. Avem nevoie de primari cu vână, care să se priceapă la administrarea unei comunităţi şi a banului public în funcţie de priorităţile localnicilor ce l-au ales", a declarat Mitroi.

Cât priveşte intrarea în vigoare a normativului acum, în perioadă de criză, edilul are unele obiecţii. El consideră că legea vine într-un context în care lucrări angajate de mult şi neachitate au atras penalităţi importante şi, în consecinţă, primăriile au înregistrat datorii mari. „Firesc era să se emită o Hotărâre de Guvern prin care toate primăriile să fie aduse la zero şi de aici să se facă un management corespunzător care să fie urmărit", a menţionat primarul comunei Valu lui Traian, Florin Mitroi.

„E firesc să armonizăm legislaţia"

Social-democratul Nicolae Matei, primarul oraşului Năvodari, a afirmat că avem de-a face cu o armonizare a legislaţiei române cu cea a Uniunii Europene şi suntem obligaţi să ne „adaptăm" situaţiei. „Administraţiile locale şi ordonatorii de credite trebuie să aibă o formă de funcţionare similară cu cea a societăţilor comerciale, în speţă, să fie eficiente", a afirmat Matei. Referitor la interzicerea primarilor cheltuitori de a mai candida, edilul năvodărean este de părere că este decizia oamenilor dacă-l mai vor sau nu la cârma primăriei. „Oamenii nu-l vor vota pe cel ce duce o localitate în incapacitate de plată. Electoratul trebuie lăsat să decidă în acest caz. Nu se poate delimita chirurgical mandatul unui primar", crede Nicolae Matei. El şi-a motivat opinia prin faptul că un primar „preia o situaţie, cu active şi pasive, cu cheltuieli şi datorii, de la predecesorul său".

Risipa şi neglijenţa trebuie sancţionate

"Dacă ţine de risipa banului public şi de neglijenţa celui ce administrează o comunitate, legea este OK", ne-a declarat primarul municipiului Medgidia, Marian Iordache. Totodată, edilul liberal a specificat că doar o expertiză poate dovedi risipa banului public. Însă, în opinia sa, în „evaluarea" calităţii de manager a unui edil, precum şi a declarării în faliment a unei primării, ar trebui să se ţină cont şi dacă la bază nu stau anumiţi factori subiectivi. „O situaţie de acest gen poate fi generată de subfinanţarea primăriei pe criteriul apartenenţei politice a şefului administraţiei publice locale respective, prin alocarea insuficientă de resurse, ori aici nu mai poate fi învinuit administratorul", a punctat Iordache. El este de acord cu înlocuirea celor ce dau dovadă de proastă administrare cu un judecător sindic şi chiar cu interzicerea de a mai candida pentru un alt mandat. „Primăriile trebuie să intre în sistemul viabilităţii economico-financiare", a conchis primarul municipiului Medgidia.

{mos_ri:primarii,judecatori}
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii