Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:58 17 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

UPDATE Cele 39 de persoane trimise în judecată au fost achitate Interviul online cu fostul secretar general al MAI Laurenţiu Mironescu - „Au existat momente de cădere, am plâns ca o spălătoreasă"

ro

29 Jun, 2011 01:58 2607 Marime text

Mironescu_Laurentiu_.jpgIeri, a avut loc interviul online cu fostul secretar general al MAI Laurenţiu Mironescu. Publicăm astăzi unele dintre cele mai importante momente ale discuţiei, materialul integral putând fi accesat pe ediţia online a cotidianului nostru www.ziuadeconstanta.ro

Laurenţiu Mironescu despre MAI:
„Am fost numit, funcţia de secretar general MAI este funcţie publică şi pe 5 ianuarie a fost primul concurs de funcţionar public în România. M-am pregătit, să ştiţi, nu a fost un examen fictiv. Eu am fost chemat din concediu de ministrul Igaş, care m-a onorat cu această ofertă. S-a întâmplat pe 27 decembrie 2010. Nu cred că reţinerea mea are legătură cu reforma din MAI, cred că e teoria conspiraţiei. Eu am acţionat în virtutea unui efort de echipă. Am avut în studiu astfel de materiale din CSAT, dar nu are nicio relevanţă".

Laurenţiu Mironescu despre PDL şi marginalizarea politică:
„Am fost marginalizat de conducerea partidului de la Constanţa. Cererea pentru funcţia de director am depus-o la Biroul Permanent Judeţean pe 3 ianuarie 2009 şi a fost înregistrată cu nr. 519. Eu nu am afirmat că funcţiile au fost împărţite, ci am spus aşa: în vara lui 2010, la nivel de zvon, se auzise că UNPR are şanse să preia portul".

Laurenţiu Mironescu despre firmele în care este prezent alături de Banias şi de Raluca Băsescu:
„Sunt acţionar în firma Euroshipping Services alături de Banias şi de Bălan. Firma a investit tot ce a produs în activitatea ei de 10 ani, nu mi-aş permite să ies din această firmă având în vedere situaţia economică globală. Dacă ar fi să se vândă, toate activele ar valora a 5-a parte din cât a costat. Eu nu mă întâlneam nici la firma cu ei; cu domnul Bălan cred ca am vorbit în ultimul an de trei ori. Firma este condusă de administrator. Legat de fiica lui Mircea Băsescu, există acea firmă, a fost înfiinţată pentru o anumită oportunitate care nu s-a materializat, dar firma nu are activitate. Vizavi de Alin Pilcă, este următoarea situaţie: iniţial am avut o intenţie investiţională în 2009. Am intenţionat să construim un SPA, era o investiţie de familie. Am împrumutat banii, pe parcursul întregului proces tatăl meu a decedat, s-a suprapus peste criză şi banii necesari pentru investiţie erau din ce în ce mai greu de găsit. După câteva luni de zile, văzând că intenţiile mele nu se materializează, doamna de la care am împrumutat banii ne-a întrebat dacă îşi poate construi o casa pe acest teren. Am fost de acord. Motivul pentru care nu am transferat înapoi proprietate a fost divorţul în care sunt implicate părţile".

Laurenţiu Mironescu despre declaraţia de avere:
„320.000 de euro sunt banii pe care intenţionam să-i investesc în afacerea cu SPA. În momentul în care voi da terenul înapoi, datoria se stinge. În privinţa declaraţiei de avere, eu ştiu că este vorba de un singur depozit bancar, casa din Eforie este donată de părinţi, apartamentul din Bucureşti l-am cumpărat eu, iar celelalte trei proprietăţi sunt moştenire. Aş fi preferat să nu le am şi să fi trăit tatăl meu".

Laurenţiu Mironescu despre dosarul în care este cercetat:
„Nu mă consider vinovat de absolut nimic. Nu am cunoştinţe de alte probe, vinul şi evaziunea şi contrabanda nu se amestecă".

Laurenţiu Mironescu despre percheziţii şi reţinere:
„23 mai 2011 va rămâne un reper negru; am crezut că e o farsă. M-au întors din drum, eram în drum spre Bucureşti. Am aflat de la soţia mea, care era speriată, se auzeau zgomote în casă, au spart poarta, erau deja peste tot în curte şi peste Adriana în casă. Am înţeles că a urlat cineva la ea să prezinte toate înscrisurile şi probele în legătură cu cauza, era terorizată. I-am cerut să mi-l dea pe şeful mascaţilor la telefon, m-am întors din drum, am ajuns înainte de ora 7.00. Când am ajuns, mi-au arătat mandatul că se începuse urmărirea penală împotriva mea şi un mandat de aducere. Din momentul acela ştiam că voi fi chemat să dau explicaţii, dar nu ştiam că voi rămâne o lună. Am plecat spre Bucureşti în jur de ora 13.00, (mai multe puteţi citi în facsimilul „Jurnal de Puşcărie" ataşat Interviului Online.).

Laurenţiu Mironescu despre cele 30 de zile de detenţie: „Prima noapte au fost de fapt 3-4 ore, 23 spre 24 mai. Am fost preluat în cameră de un acuzat de trafic de droguri, mi-a dat o pernă şi un cearceaf curat şi mi-a spus că am casă frumoasă că a văzut la televizor când m-au luat. Cred că am şi dormit un pic. La 15.00 după-amiază am fost duşi la audieri. Timpul e o problemă. Dimineaţa mi-era greu. În week-end mi-era greu. Condiţiile nu erau din cele mai rele. Table, cărţi, mi-a adus soţia cărţile definitorii ale mele şi le-am recitit, am primit câteva cărţi şi de la fiica mea, Alexandra. Una peste alta, timpul a trecut. Eram agăţat de zilele de vineri, când primeam vizita soţiei. Ieşeam 20 de minute pe zi afară, într-o celulă fără tavan. Am comunicat permanent cu avocatul, când şi când cu familia. La una dintre vizite, a venit şi un coleg de la Ceronav, unde de altfel m-am şi întors acum, şi a fost foarte emoţionant. Au existat momente de cădere, am plâns ca o spălătoreasă. Până una, alta, cred că am avut notă de trecere. Este un lucru extrem de frustrant să nu poţi să faci ce vrei când vrei, să poţi să ieşi din cameră, să ieşi în iarbă, să poţi să dai un telefon. Cred că m-a resetat perioada asta şi am reuşit să apreciez altfel lucrurile mărunte".

Laurenţiu Mironescu despre politică:
„Mă îndoiesc că mai am vreo valoare ca om politic. De altfel, consider politica singurul meu eşec în plan profesional. Am cheltuit o groază de energie şi timp, iar investiţia nu a meritat".

UPDATE – 07.04.2016
 
Pe data de 22 martie 2016, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie s-a pronunțat în dosar. Toate cele 39 de persoane trimise în judecată de procurorii DNA au fost achitate. Decizia nu este definitivă, ea putând fi atacată.  
 
Minuta instanţei poate fi citită integral accesând link-ul
 


Decizie în dosarul „Portul Constanța“
Mircea Banias şi Laurenţiu Mironescu, achitaţi alături de celelalte 36 de persoane (MINUTĂ)

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Pot sa respir si fara PDL... 30 Jun, 2011 11:18 As plange si eu -citind Jurnalul Mironescu- dar nu ma ajuta ochii!!:))))