Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:52 17 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Echipa de inspectori ai IJC a început controalele la Autostrada Soarelui

ro

12 Feb, 2011 00:00 1216 Marime text
6_Chiru_-_Gigi_Chiru.jpgÎncă din primele zile ale lunii februarie, inspectorii Inspectoratului Judeţean în Construcţii Constanţa, împreună cu directorul Christian Gigi Chiru, au demarat o serie de controale legate de existenţa şi conformitatea documentelor de autorizare, de proiectare şi de calitate în execuţie. De asemenea, specialiştii în construcţii vor examina conformitatea execuţiei cu prevederile proiectelor, a standardelor şi normativelor tehnice, a procedurilor sau caietelor de sarcini şi vor verifica efectuarea înregistrărilor privind execuţia şi calitatea lucrărilor.

Inspectorii au constatat că la momentul controlului se lucra la şase din cele şapte poduri de pe sectorul Medgidia - Constanţa, însă condiţiile meteo nu permit desfăşurarea lucrărilor la drum. Pe tronsonul km 198+780 şi km 199+200 se execută doar lucrări de excavaţie.
Şi cum niciun control nu se poate să fie unul perfect, nici cel desfăşurat la lucrările de la autostradă nu a fost aşa. Astfel, au fost depistate mai multe neconformităţi legate de neaplicarea sistemului de management al calităţii, în sensul că nu se respectă prevederile procedurii de lucru pe timp friguros, respectiv nu se ţinea la zi un registru meteorologic la fiecare punct de lucru, nu era întocmit un proiect de organizare a lucrărilor pe timp friguros şi nu erau întocmite documentele de calitate conform procedurilor de execuţie şi planului calităţii. Inspectorii IJC precizează că la momentul efectuării controlului temperatura de afară era de minus patru grade. Specialiştii IJC Constanţa au avertizat constructorul că până în luna martie ne aflăm încă în perioada teoretică de timp friguros, când se poate lucra numai cu luarea unor măsuri speciale de lucru, conform Normativului C16/1984 de lucru pe timp friguros, perioadă în care se monitorizează şi se consemnează în registrul meteorologic condiţiile de vreme. De asemenea, constructorului i s-a atras atenţia în ceea ce priveşte faptul că neaplicarea sistemului de management al calităţii, prin nerespectarea procedurilor de lucru reprezintă contravenţie şi se poate sancţiona conform Legii 10/1995. În acest sens, s-a dispus dotarea de urgenţă a tuturor punctelor de lucru cu termometre şi ţinerea la zi a registrelor meteorologice, întocmirea proiectului de organizare a şantierului, ţinerea cu stricteţe a evidenţei lucrărilor executate pe timp friguros, urmărindu-se în mod special realizarea calităţii lucrărilor. De asemenea, s-a dispus ţinerea sub control a proceselor de executare a lucrărilor în scopul verificării conformităţii acestora cu cerinţele specificate în proiect şi în reglementările tehnice aplicabile prin efectuarea unui control intern de către constructor, prin sondaj.
În acest moment, toate aceste măsuri au fost duse la îndeplinire. Directorul IJC Constanţa, Gigi Chiru, a susţinut că va urmări îndeaproape să se respecte termenele de execuţie a lucrărilor la autostrada Cernavodă - Constanţa, dar şi respectarea cerinţelor de calitate pe etape de lucrări. "Consider că, în felul acesta, putem garanta că lucrările efectuate sunt corespunzătoare şi vor rezista în timp", a precizat directorul IJC Constanţa.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii