Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:47 17 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Directorii de scoli au 45 de zile sa se lepede de partid

ro

16 Sep, 2009 01:44 1999 Marime text

petrica_miu_04.jpgPărerile reprezentanţilor clasei politice în legătură cu această prevedere: „o măsură corectă şi binevenită", „minciună gogonată"

Directorii de şcoli, membri ai formaţiunilor politice, trebuie să opteze, în 45 de zile, între calitatea de membru de partid şi funcţia de conducere din instituţia de învăţământ.

Anunţul a fost făcut de Guvern la începutul săptămânii, în urma analizei asupra amendamentelor depuse de parlamentari la Legea Educaţiei. Practic, noua lege care reglementează învăţământul de stat le interzice directorilor să mai facă politică. Cu toate acestea, părerile sunt împărţite în ceea ce priveşte aplicabilitatea şi eficienţa acestui aspect din lege.

Fostul inspector şcolar general, liberalul Marian Sârbu, ne-a declarat că, şi dacă aceste prevederi vor intra în vigoare, atitudinea directorilor de şcoli nu se va schimba. „Ideea e că, dacă în act omul se desprinde de partid, nu ştiu dacă acest lucru se va întâmpla şi în fapt. Existenţa acestei reglementări nu va schimba atitudinea celor vizaţi", a precizat fostul inspector şcolar general al judeţului. Marian Sârbu susţine că, deşi nu toţi directorii sunt numiţi pe criterii politice, majoritatea celor ajunşi în astfel de funcţii au obligaţii faţă de un partid. „Legea nu îl poate împiedica să fie devotat partidului. Important este să nu se facă politică în şcoală. Totuşi, nu cred că această lege va rezolva esenţa fenomenului implicării politicului în şcoală. Oamenii au dreptul şi libertatea de a fi alături de un partid pe care îl simpatizează, însă important este ca binele copiilor să primeze", a subliniat liberalul.

Am încercat să o contactăm telefonic şi pe democrat-liberala Andreea Buhaiev, inspector şcolar, însă nu a dorit să-şi exprime un punct de vedere întrucât se află în concediu medical. Ne-a îndrumat către responsabilul în relaţia cu mass-media al PD-L Constanţa.

O piedică pentru „încolonări ca la 23 August"

L-am contactat, aşadar, pe Mihai Petre, secretar general al organizaţiei judeţene PD-L Constanţa, care a precizat că măsura este una corectă şi binevenită. „Actul de învăţământ trebuie depolitizat, iar directorii trebuie numiţi pe baza competenţelor şi nu a carnetului de partid. Şi conducerea Inspectoratelor Şcolare Judeţene ar trebui profesionalizată şi depolitizată", a fost de părere democrat-liberalul. „S-a perpetuat de-a lungul timpului un sistem nociv pentru educaţie: schimbarea directorilor o dată la patru ani. Dacă directorul are o simpatie politică nu este suficient pentru a-l schimba. Poate şi PD-L are doi trei directori «neepuraţi» de PSD. Dacă sunt competenţi, trebuie să rămână pe funcţii. Instituţia superioară - Inspectoratul Şcolar Judeţean- ar trebui să testeze competenţa directorilor", a spus el. Întrebat dacă nu cumva directorii de şcoli se înscriu de voie de nevoie într-un partid pentru că sunt subordonaţi primarilor, Petre a precizat că într-adevăr sunt directori care se tem de primar. „În condiţiile în care un director nu va avea personalitate, trebuie să ne aşteptăm să încoloneze copiii ca la 23 August 1985, de exemplu", a adăugat democrat-liberalul.

Petrică Miu: „O măsură fără relevanţă"

Inspectorul şcolar general al judeţului, social-democratul Petrică Miu, este de părere că această măsură este una fără relevanţă. „Dacă problema asta, a carnetului de partid, va rezolva problemele de infrastructură pe care le are învăţământul şi de resurse umane, pentru a asigura nişte condiţii de trai mai bune profesorilor, dacă după 45 de zile, guvernul rezolvă şi celelalte probleme, ca toate şcolile să aibă autorizaţie sanitară, şi dacă rezolvă problema salariilor mici din Educaţie şi motivarea profesorilor tineri care să fie de acord să meargă la sate, adică să le asigure 700 - 800 de euro, atunci încep să spun că este o măsură foarte bună", a declarat Petrică Miu. El a adăugat că ar fi o „minciună gogonată" punerea în aplicare a acestei prevederi fără relevanţă. În final, inspectorul şcolar general a afirmat că Guvernul ar trebui să prevadă o „felie" mai mare de fonduri pentru Educaţie, pentru că „dacă poţi închide minele şi importa cărbune, Învăţământul şi Sănătatea nu ai cum să le imporţi".

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • karadeniz 15 Sep, 2009 23:36 Tot ce atinge mana imunda a politicului se usuca si moare. Partidele politice, prin oamenii care le conduc, reprezinta adevarata frana in calea dezvoltarii acestei tari. Sper sa apuc vremea cand actualele partide politice vor fi scoase in afara legii iar politicienii de marca de azi sa fie lipsiti macar deunele drepturi cetatenesti daca nu vor ajunge dupa gratii.