Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:17 16 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Descentralizare cu decizii impuse de la Centru

ro

18 Jul, 2009 02:00 2016 Marime text

cap_2.jpgŞefii administraţiilor publice locale critică decizia Executivului privind reducea „propriilor" angajaţi

După îngheţarea salariilor bugetarilor şi a primelor de vacanţă, Cabinetul Boc a decis şi reducerea cu 20% a persoanelor angajate la cabinetele demnitarilor şi nu numai, pentru a micşora cheltuielile.

Decizia de principiu s-a luat şi, în scurt timp, ea va fi reglementată printr-un act normativ, care, de la 1 august, va duce la pierderea locurilor de muncă a 417 persoane. Sub incidenţa noii reglementări vor fi salariaţii din: cabinetele miniştrilor, ale secretarilor de stat, ale preşedinţilor de consilii judeţene, ale prefecţilor, ale primarilor de municipii şi oraşe, precum şi ale şefilor de agenţii guvernamentale. Varianta gândită de Executiv pentru a reduce cheltuielile şi a mai diminua efectele crizei economice au generat fie indiferenţă, fie reacţii critice.

Cei vizaţi în special de decizia Cabinetului Boc, de la nivelul administraţiilor judeţene şi locale, sunt consilierii personali ai prefecţilor, preşedinţilor de consilii judeţene şi ai primarilor de municipii şi oraşe. Aşadar, pe lângă Instituţia Prefectului şi Consiliul Judeţean Constanţa, alte 12 primării, mai corect spus coordonatorii acestor instituţii, ar trebui să „opereze" reduceri de personal. 

Un deserviciu

Dacă în primă fază, prefectul judeţului Constanţa, Tit Liviu Brăiloiu, a declarat că, în momentul apariţiei normativului pe baza căruia se vor face reducerile de personal, îl va respecta, ulterior a ezitat. „Această decizie este un deserviciu pentru că toţi cei angajaţi au ce face, nu-şi iau salariile de pomană", a afirmat reprezentantul Guvernului în teritoriu. Întrebat la cine ar fi dispus să renunţe din personalul cabinetului său, Brăiloiu a afirmat: „Nu m-am gândit, încă, dacă voi avea o persoană de care să mă dispensez. Dacă nu avem încotro, probabil, voi renunţa... Dar e posibil să nu pot renunţa la serviciile niciunui angajat şi să acţionez în consecinţă. Îmi voi argumenta decizia şi, poate, voi avea succes". Totodată, prefectul Constanţei nu s-a sfiit să facă remarci acide, menite să confirme că nu împărtăşeşte „strategia" de ieşire din criză a Executivului. „În ritmul acesta, va trebui să plecăm cu toţii acasă. Dacă nu avem bani pentru un salariu de 10 milioane lei vechi... dar dăm bani pe publicitate", a subliniat prefectul Tit Liviu Brăiloiu.

Teoretic, preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu, aflat la al doilea mandat, nu a considerat necesară angajarea de „sfătuitori plătiţi". Însă, surse din CJC spun că, deşi Constantinescu nu are consilieri personali, ar exista un Cabinet al preşedintelui unde sunt mai mulţi inspectori de specialitate.

Decizie fără efect

La nivelul multor unităţi administrativ-teritoriale, această portiţă de economisire nu va ajuta bugetul de stat. Motivul: unii şefi ai administraţiilor publice locale nu au consilieri personali... ci doar o secretară, deci n-au la ce renunţa.

Aflat la al treilea mandat de primar al Constanţei, Radu Mazăre nu şi-a angajat niciun consilier personal. Într-o situaţie similară se află şi primarul oraşului Negru Vodă, Ion Nicolin. „Nu am consilieri personali. Nu sunt eu pricopsitul, deci nu mă afectează această decizie". Nici edilii din Ovidiu şi Hârşova, Dumitru Bocai şi, respectiv, Tudor Nădrag, n-au apelat la consilieri personali pentru a primi o mână de ajutor sau sugestii privind modul în care să-şi administreze localităţile.

Primarul municipiului Medgidia, Marian Iordache, are un singur consilier personal, care se ocupă de probleme juridice şi ale administraţiei publice locale. „Din trei posturi valabile, conform legii, am ocupat doar unul. Dacă mi se impune, voi renunţa şi la el, neavând resurse financiare suficiente" , a afirmat Iordache.

renuntari_techirghiol_adria.jpg„Ne freacă pe noi"

„Noi (n.r. referire la primării) suntem ultima roată din angrenaj... Ţin trei ministere inutile şi ne freacă pe noi. Nu am ce reduce", a fost replica primarului oraşului Techirghiol, Adrian Stan. Indignarea edilului este cu atât mai explicabilă, având în vedere că Primăria Techirghiol nu are secretar şi nici şef al Serviciului impozite şi taxe, posturile fiind blocate de o ordonanţă dată tot de Cabinetul Boc, dar i se solicită alte restructurări.

Nici primarul din Murfatlar, Gheorghe Cojocaru, nu a fost încântat la auzul noii găselniţe a colegilor săi de partid şi a partenerilor de coaliţie. Chiar dacă avea dreptul la trei consilieri personali şi se află la primul să mandat de edil, Cojocaru a angajat doar doi şi n-ar vrea să renunţe la ei. „Nu este corect ca un primar cu un consilier să-l dea afară, iar cei cu doi sau trei să rămână cu unul sau doi. Eu n-aş renunţa la niciunul, pentru că-mi sunt necesari", a menţionat primarul din Murfatlar. Până la apariţia normativului, el tot mai speră să existe o interpretare ce-i va permite să-şi păstreze oamenii. 

renuntari_claudiu_tusac.jpgParteneri revoltaţi

Atât primarul municipiului Mangalia, Claudiu Tusac, cât şi cel al oraşului Năvodari, Nicolae Matei - ambii membri PSD - nu sunt de acord cu decizia Cabinetului Boc.

„Mă voi supune, dar e o măsură ilegală. Dacă primarii au nevoie de consilieri, iar bugetele le permit să-i plătească, de ce se impune altceva", a afirmat, indignat, Tusac. Edilul mangaliot este nemulţumit că „alţi angajaţi care nu-şi fac treaba nu-i pot da afară", iar în contextul descentralizării, „Cabinetul Boc mă restricţionează când şi cât să angajez sau când şi cât să dau afară". Primarul Mangaliei nu s-a decis la cine va renunţa, dar, dacă va fi nevoit să o facă, el este convins că persoana care va fi nevoit să o pună pe liber „va rămâne în echipă şi va ajuta benevol".

„Am trei consilieri, dar care fac treabă. Aici, pentru Primărie, ar trebui să decid eu. E o măsură proastă, care trece peste autoritatea publică locală. Mai putem vorbi de descentralizare!?", a subliniat primarul oraşului Năvodari, Nicolae Matei. În opinia sa, în momente de criză, statul trebuie să vină cu investiţii, nu să apeleze la reduceri de personal. „Voi găsi o metodă să ocolesc această decizie şi oamenii de care am nevoie să mi-i păstrez", a conchis Nicolae Matei.

{mos_ri:Tit Liviu Brăiloiu,Nicolae Matei}
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • un angajat 17 Jul, 2009 23:26 Corect,colega.Eu,chiar m-am gandit si m-am intrebat de multe ori ce rost au consilierii personali la primari.pai daca nu sunt in stare sa gandeasca si sa vorbeasca ei singuri,sa plece de la primarie.Eu,care nu am treaba cu politica,vin si conduc mai bine decat toti pnl-istii la un loc,ca aia de la psd,pdl,parca sunt mai acatarii.Jos cu consilirii personali dar toti,sa nu mai ramana niciunul ca iau banii degeaba
  • Necaz mare 17 Jul, 2009 22:18 Pe cine naiba sa dai afara cand toti sunt pile? Abia au luat si ei cate un osicior si acum sa-i lasi pe drumuri? Solutia e simpla pentru executiv. Reduce alocatiile bugetare si schimba sefii care nu fac ce li se spune. mai greu e cu cei pentru care adevaratii sefi sunt baronii locali. Pe aia ii doare in spate de executiv, de masuri, de tara de popor. De mai oameni buni, pe astia i-am ales!