Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:55 11 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

De unde vin banii? Zgabercea a împrumutat cu cinci miliarde de lei vechi echipa de volei

ro

03 Dec, 2010 01:28 5926 Marime text
cap_5.jpgLui Cristian Zgabercea, mâna dreaptă a preşedintelui Consiliului Judeţean Constanţa - Nicuşor Constantinescu, nu-i merg afacerile prea strălucit. Cu toate acestea, angajatul CJC a avut, pe timp de criză, aproape cinci miliarde de lei vechi să dea împrumut.

După cum aflăm din declaraţia de avere a lui Zgabercea, completată pe 29 octombrie 2010 şi postată pe site-ul CJC, subordonatul lui Nicuşor nu a înregistrat alte venituri în afară de cele salariale, care sunt modice, şi totuşi a avut 473.996 lei de care să se dispenseze şi să-i ofere cu împrumut. Împrumutatul nu este oricine, ci este chiar echipa CS Volei 2004 Tomis Constanţa, al cărui preşedinte şi membru asociat este. La acelaşi capitol, de plasamente, investiţii directe şi împrumuturi acordate, Zgabercea mai menţionează părţi sociale în valoare de 100 de lei, respectiv 50 de lei, la SC Anna Comrom SRL şi la SC Vlasercris Company SRL, pe care le deţine împreună cu familia Lulache. Aşa cum arătam într-o ediţie anterioară, Cristian Bogdan Zgabercea patronează, alături de soţii Cristian şi Daniela Lulache, firma Vlasercris Company SRL, în Anna Comrom SRL fiind partener doar cu Cristian Lulache, soţul fostei şefe a Fondului Proprietatea, care a uimit o ţară întreagă după ce s-a aflat că încasa, din acea calitate, un salariu lunar de 13.000 de euro. Angajatul CJC mai este asociat şi în Marinetechnology SRL şi Iz Studio SRL, despre care ne-a declarat că sunt în lichidare. Cristian Zgabercea este referent în cadrul Direcţiei Coordonare Instituţii Subordonate, al cărei director este, cel puţin pe hârtie, Carmen Florentina Vasile. Surse din CJC spun însă că din această Direcţie - care îşi are sediul în vila pe a cărei chirie se plătesc până la 10.000 de euro lunar din bani publici - nu iese niciun document, chiar şi semnat de Carmen Vasile, care să nu aibă avizul lui Zgabercea.

Afaceri neprofitabile, deci nici dividende...

Revenind la suma acordată cu titlu de împrumut CS Volei 2004 Tomis Constanţa, acest amănunt ne-a uimit de-a dreptul, mai ales după ce am consultat declaraţiile de avere pe 2009 şi pe 2010 ale lui Zgabercea şi nu am văzut declarat niciun dividend de la cele două firme aflate în funcţionare. Mai mult decât atât, am consultat în bazele de date oficiale şi indicatorii financiari ai celor două societăţi, constatând că Vlasercris Company a înregistrat în 2009 un profit brut de 3.408 (profit zero în 2007 şi 2008), iar SC Anna Comrom SRL nu a avut profit de la înfiinţare. Aşadar, de unde sunt banii pe care i-a împrumutat Zgabercea echipei de volei? Pentru a ne lumina, l-am contactat telefonic pe Cristian Zgabercea, care a evitat să ne dea un răspuns direct, lăsând să se înţeleagă că a investit o sumă modică din agoniseala de-o viaţă, din mărinimia de a salva echipa de volei de la retrogradare şi de la orice alte nenorociri care o pândeau. „Suma este reală. Eu muncesc de 30 de ani. Am fost şi director de televiziune şi am avut un salariu lunar de 10.000 de euro. Ce voiaţi, să las echipa de izbelişte? Oricum, suma este mică", ne-a declarat Zgabercea, lăsându-ne aproape fără replică. În declaraţia de interese, subordonatul lui Nicuşor Constantinescu menţionează că mai este preşedinte, pe lângă echipa de volei, şi al Fundaţiei „Fantasio", al Rugby Club Judeţean Constanţa, dar şi al Fundaţiei pentru Promovarea Sportului Constănţean care a primit miliarde pe bandă de la CJC, prin proiecte iniţiate de acelaşi Nicuşor Constantinescu.

Preşedinte al fundaţiei care se înfruptă din bani publici

Printre membrii fondatori ai acestei fundaţii se mai numără, pe lângă Zgabercea, Marius Puşcaşi - inculpat în renumitul dosar al retrocedărilor, alături de primarul Radu Mazăre şi de şeful CJC - Nicuşor Constantinescu, Gheorghe Slabu - preşedintele CS Tomis, Elena Frâncu - directorul Direcţiei Judeţene pentru Sport şi Tineret şi Carmen Florentina Vasile, şefa lui Zgabercea. În declaraţia de avere pe 2010, Zgabercea mai menţionează 3/8 moştenire dintr-un apartament situat în Bucureşti, un venit anual de 22.833 lei din salariul de angajat al CJC şi venituri ale soţiei de 16.373 lei şi 11.731 lei din salariile încasate de la Teatrul de Stat Constanţa, respectiv Facultatea de Artă a Universităţii „Ovidius" Constanţa.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii