Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:03 17 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Daniela Vlădescu despre Nicuşor Constantinescu "Ştiu că vrea să mă scoată un manager prost"

ro

20 Nov, 2010 00:00 2082 Marime text
2_daniela.jpgDupă ce instituţia a fost preluată de Ministerul Culturii, actualul ordonator de credite, Consiliul Judeţean Constanţa, prin Direcţia de Cultură, i-a cerut directorului Teatrului Naţional "Oleg Danovski", Daniela Vlădescu, un raport al întregii sale activităţi derulate pe parcursul mandatului de cinci ani. "În urmă cu trei săptămâni, mi-a cerut un raport de activitate, care trebuia să fie gata în două săptămâni. Cei de la Ministerul Culturii mi-au spus că nu mai am de ce să prezint niciun raport.

Teoretic, nu ar trebui să mai depun, că nu mai am nicio obligaţie faţă de CJC. Eu ştiu că vor să mă scoată un manager prost şi fără un raport nu au cum să facă asta".

Salvarea Teatrului Naţional de Operă şi Balet "Oleg Danovski" de la desfiinţare a venit în luna septembrie a acestui an, când instituţia de cultură a intrat în subordinea Ministerului Culturii şi Cultelor. Momentan însă, până când actele nu vor fi definitivate şi trecerea teatrului la minister nu va fi finalizată printr-o hotărâre publicată în Monitorul Oficial, angajaţii nu şi-au mai primit salariile nici măcar pe luna octombrie. "CJC-ul mai are să ne dea 12 miliarde de lei şi au obligaţia ca înainte de preluarea noastră de către minister să plătească toate datoriile pe care le au către noi. Ministerul ne preia începând cu data de 1 noiembrie", a mai precizat Vlădescu.

Actualul director ne-a vorbit, în contextul în care i s-a cerut acest raport al activităţii sale de aproape cinci ani, despre faptul că poziţia sa în fruntea instituţiei de cultură a fost una de subaltern care a semnat şi care nu a avut bani. "Am fost într-o situaţie foarte grea în fiecare an. Eu nu am fost un director care să facă ce vrea. Eu am cerut aprobări pentru orice şi am dus la îndeplinire tot ceea ce mi s-a cerut. Toţi banii cheltuiţi au fost legal folosiţi, pe fondul de salarii, atât, nu am făcut investiţii de niciun fel", a mai precizat directorul.

În ceea ce priveşte acest raport, chiar dacă cei de la Ministerul Culturii i-au spus că nu este nevoită să-l predea, Vlădescu spune că este normal să prezinte un raport în care să evidenţieze toată munca sa în cei cinci ani, în ciuda faptului că este convinsă că prin această tactică vor să-i strice imaginea: "Eu nu mai ţin de ei. Chiar dacă mai ţineam, după tot ce s-a întâmplat, eu nu mai aveam nici forţa şi nici dorinţa de a merge mai departe. Nu sunt atât de obraznică încât după ce în ultimul an am fost în două tabere diferite să mă înscriu în tabăra lor. E normal să-mi evalueze activitatea, numai că, din punctul meu de vedere, activitatea mi-a fost foarte constrânsă. Nu mă deranjează, însă ştiu că probabil vor dori să mă scoată un manager prost, să-mi defăimeze imaginea şi fără aşa ceva nu au cum. Când le-am dat lista cu banii folosiţi pe fondul de salarii pentru fiecare angajat mi-au spus acest lucru. Eu nu pot să fiu un manager prost când le arăt că fiecare om are locul lui şi fără ei teatrul nu poate funcţiona". Şi faptul că nu a făcut disponibilizări şi că nu a micşorat salariile se pare că i-a fost pus în spate tot Danielei Vlădescu: "Eu nu pot să reziliez un contract nedeterminat decât din motive temeinice".

"Constantinescu nici nu ştie că a desfiinţat Opera, el ştie că a unit-o"

Cât despre relaţia cu preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, directorul teatrului spune că a stat de vorbă cu acesta o singură dată, când şi-a început mandatul, în martie 2006. "Am sperat că această rezolvare a situaţiei o să le aducă bucurie, că vor scăpa de noi. Acum nu-i perii că nu am de ce, dar a fost singurul ordonator de credite care a susţinut cultura - CJC-ul. În toate oraşele din ţară cultura se împarte între minister, primărie şi consiliu judeţean. Cu Nicuşor Constantinescu am stat de vorbă o dată, când m-a chemat aici şi când am avut impresia că el chiar îşi doreşte nişte lucruri minunate. Şi acum sunt convinsă că el nu a ştiut concret ce se întâmplă. Şi în ultimele lui declaraţii susţine că a vrut să unească Opera, Baletul cu Teatrul Fantasio. Ori Opera nu mai există. Nu a fost suficient de informat, i s-a spus că se unesc teatrele. Domnul preşedinte nici nu ştie că a desfiinţat Opera, el ştie că a unit-o. Am ţinut la imaginea CJC, nu am spus nimic despre ei. Nu am ce să-mi reproşeze, le-am ţinut partea, dar în momentul când mi-au pus mie în cârcă povestea cu desfiinţarea teatrului atunci mi-am apărat şi eu onoarea. Este neloial să dai vina pe un om care a luptat pentru salvarea teatrului".
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Dan 20 Nov, 2010 23:21 Fara Doamna Daniela Vladescu OPERA din Constanta nu ar fii existat. Pupincuristi lui Zgabercea (tip Stanache , Acsinte, Feraru, Madam Directoarea Economica si altii ) sa se dea la fund. Cu siguranta ca au fost greseli. Unele din cauze impuse( comenzi CJC de exemplu sau datorii ale doamnei ) dar astea se sterg dupa lupta inumana dusa in ultimul timp. Ne-am saturat sa traim fara salarii si sa stam la mana unor dobitoci. VIVAT OPERA
  • Ilinca Popa 20 Nov, 2010 15:20 Ar fi bine sa pleci, "stimata" doamna directoare, si sa lasi pe cineva care se pricepe sa conduca teatrul....Nu e destul sa mentii perosnalul....cu 5 croitori si 5 cizmari....cand spectacolele sunt foarte rare..si alea facute cu artisti de la Bucuresti...Salarii mici, spectacole, nu...in schimb..traseism politic..da....in decembrie 2009 iti trambitai pe site-ul dlui Geoana adeziunea...si in primavara...la fel de zgomotos trecusei la PRM/VADIM TUDOR! Or fi Constantinescu si Mazare cum or fi..dar prosti nu sunt
  • observator 20 Nov, 2010 10:49 Chiar esti un manager prost, foarte, foarte prost!Pacat ca nu au realizat cei care te-au numit, sau le-a convenit ca esti atat de usor manevrabila, ca sa-ti mentii cu orice pret postul. Spectacolele prezentate, mai ales cele de opereta, cu colaborari cuidate de la Buc. au fost o rusine pentru urechile publicului. Nu au scapat nici unele(destule)spectacole de opera, cu participanti de cosmar, facand regretabila optiunea de a sta in sala. Ce a fost si ce a ajuns acest teatru, nu se poate comenta, ci sa se planga in amintirea unoe zile ce nu vor mai reveni niciodata.Ramai o tovarasica cu tafna de cantareata de restaurant.