Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:28 20 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Constantenii sunt cu Basescu! (document)

ro

08 Dec, 2009 00:25 2080 Marime text
cap1.jpgÎncă de la centralizarea primelor procese verbale, venite de la secţiile de votare din municipiul Constanţa, victoria netă înregistrată de Traian Băsescu era elocventă.

La scurt timp după finalizarea scrutinului din 6 decembrie, în faţa Biroului Electoral Judeţean, preşedinţii secţiilor de votare aşteptau să predea documentele, iar din discuţiile purtate de aceştia se vedea clar care a fost opţiunea tomitanilor. Stând de vorbă cu reprezentanta secţiei de votare nr. 67, am avut surpriza să constatăm că, dacă în primul tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale candidatul PSD, Mircea Dan Geoană, îl devansase pe Traian Băsescu cu 100 de voturi, la testul electoral de duminică, deşi clasamentul se păstrase, diferenţa dintre primul clasat şi cel de pe poziţia a doua, a fost de numai 10 voturi.

Pe parcursul întregii nopţi şi a zilei de ieri, cu toate că unii sperau ca voturile din mediul rural să micşoreze considerabil această diferenţă, dorinţa nu li s-a îndeplinit.

Ieri, la primele ore ale dimineţii, statisticienii centralizaseră rezultatele din 410 secţii de votare. Situaţia era neschimbată, iar decalajul crescuse cu aproape nouă procente: Traian Băsescu obţinuse 54,39% din sufragiile locuitorilor judeţului cu drept de vot, iar Mircea Dan Geoană doar 45,61%. O altă statistică prezentată de preşedintele Biroului Electoral Judeţean Constanţa, judecător Mihaela Mocanu, avea să indice o creştere nesemnificativă pentru cel poziţionat pe locul doi în preferinţele constănţenilor: Traian Băsescu - 54,23%, iar Mircea Dan Geoană - 45,76%. În jurul orei 12.00, informaticienii din cadrul Direcţiei de Statistică Judeţeană introduseseră datele din 569 secţii de votare din totalul celor 587 ce au fost amenajate la nivelul întregului judeţ.

Diferenţa dintre cei doi aspiranţi la mandatul de preşedinte al României ajunsese la 7,18 procente, ceea ce demonstra că locuitorii judeţului Constanţa au dorit ca Traian Băsescu să rămână în Palatul Cotroceni. Cifrele prezentate de statisticieni erau elocvente: Traian Băsescu - 53,59% iar Mircea Dan Geoană - 46,41%. La acea oră, preşedintele BEJ Constanţa mai avea de verificat procesele verbale din 18 secţii de votare, pentru a finaliza procesul de centralizare a voturilor exprimate de constănţeni în data de 6 decembrie.

Au respectat ordinele de la partid

Rezultatele finale au fost anunţate după aproximativ trei ore. Judecătorul Mihaela Mocanu anunţa că la cel de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale s-a înregistrat o prezenţă de 61,66% , iar opţiunile alegătorilor au fost următoarele: din totalul celor 385 795 de voturi valabil exprimate, Traian Băsescu - 204 433 voturi (53,63%), Mircea Geoană - 176 747 voturi (46,36%), iar 4 613 voturi au fost nule. Odată definitivată centralizarea, membrii Biroului Electoral Judeţean au întocmit procesul verbal final prin intermediul căruia se raporta rezultatul scrutinului din 6 decembrie la nivelul judeţului Constanţa. Cu toate că era de faţă, delegatul PNL din cadrul BEJ Constanţa, Bogdan Bola, a refuzat să semneze procesul verbal pentru că aşa a primit recomandări de la partid. Pentru a evita această situaţie penibilă, reprezentatul PSD din BEJ, Radu Vocinschi, a plecat mai devreme pretextând că este obosit. În realitate, se pare că acesta a primit aceeaşi sarcină de la partid ca şi aliatul său liberal.

Chiar şi fără semnăturile celor doi membri, astăzi, la primele ore ale dimineţii, preşedintele BEJ Constanţa, judecătoarea Mihaela Mocanu, va pleca la Bucureşti pentru a preda documentele la Biroul Electoral Central unde urmează a fi verificate şi validate.

 

{mos_ri:BEJ,Mihaela Mocanu} 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • surmelis argentina pusa 08 Dec, 2009 15:50 Daca se fac inlocuiri POLITICE ,va fi INLOCUIT LEGAL.Daca nu se fac INLOCUIRI POLITICE , nu vad de ce ar pleca RADU MAZARE de la primaria Constantei.
  • eu 08 Dec, 2009 10:28 mazare....fasole...........constanta a ales BASESCU ,tine-te de cuvant si tai-o unde ai zis...brazilia ta draga