Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:36 17 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Constănţenii cer preschimbarea puilor în bonuri valorice Va renunţa Mazăre la cozile umilinţei?

ro

16 Feb, 2011 01:27 1587 Marime text
cap_8.jpgUn constănţean critică pe site-ul de administraţie domnuleprimar.ro obiceiul autorităţii locale din Constanţa de a-i scoate pe vârstnici în stradă, fie vremea cât de rea, pentru un ajutor constând în alimente. „Cozile umilinţei", aşa cum au fost pe bună dreptate supranumite şirurile de oameni care se formează în faţa unei uşi sau alteia, stârnesc, aşadar, reacţii negative din partea constănţenilor.

mazare_pachete_batrani_pens.jpg„De ce, în loc să umiliţi bătrânii - care pentru «pachetele» date cu «mărinimie» din banii contribuabililor sunt obligaţi să stea la cozi de 3-4 ore şi să îndure injuriile personalului pus să-i servească - nu le daţi un bon valoric (odată cu pensia din luna respectivă) prin poştă. Bănuiesc că situaţia celor cu pensii mici o aveţi, sau la mijloc sunt alte interese (firme private care trebuie să-şi termine stocul de ulei, făină, zahăr etc.)? Sistemul cred că nu ar lăsa loc la speculaţii!", i-a transmis Tudor Nicolae pe 13 februarie primarului Constanţei, prin intermediul site-ului amintit. De precizat că domnuleprimar.ro este un site interactiv, prin intermediul căruia locuitorii diferitelor unităţi administrativ-teritoriale adresează întrebări edililor, iar unii primari le mai şi răspund. Este de prisos să mai precizăm că primarul Radu Mazăre nu a răspuns la nicio sesizare. Revenind la sistemul de ajutorare a pensionarilor, prin bonuri valorice, menţionăm că în legislatura 2004 - 2008 a existat şi o propunere legislativă în acest sens.

Proiect ucis din faşă

Iniţiativa a aparţinut deputaţilor PNL Gheorghe Dragomir şi Andrian Mihei şi deputatului Uniunii Democrate Turce din România Iusein Ibram, însă a fost sufocată din faşă. Deputaţii au respins definitiv propunerea în noiembrie 2007, cu 179 de voturi, fiind susţinută în final de numai şapte deputaţi. Proiectul iniţiat de cei trei parlamentari propunea chiar înlocuirea pachetelor de alimente cu bonuri valorice şi distribuirea lor printr-un sistem asemănător cu cel privind acordarea de ajutoare pentru încălzire. Ei susţineau că aşa s-ar elimina clientelismul politic în selectarea furnizorilor produselor incluse în pachete, ar conferi libertate celor vizaţi în a-şi alege produsele dorite şi, totodată, ar reda demnitatea oamenilor umiliţi de statul la coadă în frig, cu noaptea în cap. Printre cei care au votat împotrivă s-a numărat atunci şi deputatul Gheorghe Dragomir. Parlamentarul şi-a argumentat votul dat împotriva propriei iniţiative prin faptul că oricum a fost considerat neconstituţional de către Guvern.

Dragomir: „Voi propune!"

Pentru că la momentul respectiv a declarat că nu exclude să reiniţieze proiectul de lege sub o altă formă, l-am contactat telefonic pe deputatul PNL pentru a afla care mai sunt şansele ca o astfel de propunere să fie reintrodusă. „În contextul unei bune colaborări cu partenerii de coaliţie, nu ar fi exclus să propunem un astfel de proiect împreună. Eu voi propune! Tot ceea ce vine în ajutorul pensionarilor va avea sprijinul meu", a afirmat Gheorghe Dragomir. Rămâne de văzut cum va fi privită o eventuală astfel de propunere din partea liberalului de către partenerii pesedişti din Uniunea Social-Liberală, implicit de Radu Mazăre.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • il cavalero 16 Feb, 2011 16:23 Ati pus tunurile pe puiu lu marele barbat?Pai nu pricepeti ce faceti? Ca NO PUI= NO POWER,bonurile alea se aduna sumele,lumea mai uita,dar cu puii lui,mai mananca si gasca un piciorus,o inima, plus ca e factorul psihologic cu acces direct la sufletu alegator.
  • horatiu 16 Feb, 2011 14:58 Daca oamenii nu-si apara drepturile naturale si cele dobandite vor favoriza mereu unu care se crede "il lidero maximo",care se crede berlusconi,guevara etc. si ma mir ca nu se crede regina angliei.De ce il tuca?Nu stiu ca dupa aia se baga in dezinfectant o zi?
  • speranta 16 Feb, 2011 10:07 Bine ca se mai gandeste cineva si la apararea demnitatii pensionarilor si speram ca si ei sa-si dezvolte simtul civic sa impuna sa fie respectati.
  • cetateantreaz 16 Feb, 2011 09:59 Ar fi civilizat ca asociatii civice,parafrazand imnul tinerilor, sa cante "VREM PENSIONARI CA AFARA",si ne-am uita poate chiar pe aproape sa vedem ca nimeni n-are dreptul sa obtina foloase (vot) prin determinarea unei clase.Va rugam insistati pe tema ,ca si pensionarii sunt OAMENI.
  • toma necredinciosu 16 Feb, 2011 04:30 M-as mira sa schimbe,desi ar trebui impins.Ca nu exista ceva mai inuman,sa-ti pui bereta si sa le arati oamenilor, ca la dresaj,puiul acela nenorocit :imi dai votul,mananci puiu!DOAMNE!
  • gigi kent 16 Feb, 2011 01:18 pai daca da bonuri... pui, ulei si zahar cui mai "vand" firmele de casa