Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:55 17 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cine este noul presedinte al PSD

ro

22 Feb, 2010 02:36 1510 Marime text
cap_1.jpgCel pe care primarul Radu Mazăre l-a catalogat drept „omul cu sânge pe care vrea să-l sprijine", Victor Ponta este fost procuror, apoi şef al tinerilor din PSD, în fond, cel care a reuşit să coalizeze forţele din partid pentru a-l înfrânge pe Mircea Geoană. Ca politician, Victor Ponta este creaţia lui Năstase. El e cel care l-a adus în partid şi l-a impus în funcţia de preşedinte al Organizaţiei de tineret. „Din profil, seamănă cu Titulescu, spunea în 2002, Năstase despre Ponta. Comparaţia i-a adus porecla de „micul Titulescu".

Ponta a intrat în politică în 2001 la invitaţia lui Adrian Năstase, căruia i-a fost asistent la catedra de Drept Internaţional Public, Ponta povestind, ulterior, că premierul de la acea vreme căuta un înlocuitor pentru Ovidiu Grecea la Corpul de Control.

Actualul şef al PSD-ului, a absolvit Facultatea de Drept a Universităţii din Bucureşti. Până în 1998 a fost procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sector 1, iar între 1998 şi 2002, procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Curtea Supremă de Justiţie - Secţia de Anticorupţie, Urmărire Penală şi Criminalistică. În 2000 a obţinut un master în Drept penal internaţional la Universitatea din Catania, Sicilia, pentru ca, timp de un an, între 2000 şi 2001, să ocupe funcţia de coordonator al Biroului de Combatere a Spălării Banilor. În 2003 devine doctor în Drept Penal Internaţional iar în luna iulie a aceluiaşi an devine vicepreşedinte al PSD-ului, funcţie pe care o deţine până în 10 iulie 2004, când a avut loc o restructurare în PSD, prin suspendarea Delegaţiei Permanente şi înfiinţarea unui Birou Coordonator.

În noiembrie 2003 este ales Preşedinte al Tineretului Social Democrat, funcţie pe care o va ocupa până pe 18 noiembrie 2006, când „predă" postul în favoarea lui Nicolae Bănicioiu, un apropiat al său. Pe 10 decembrie 2006, la congres, este ales vicepreşedinte al Partidului Social Democrat.

victor_ponta_159.jpgPersonaj incomod în PSD

Ponta nu a fost un personaj comodîn PSD, având dese rebeliuni pe subiectul promovării în partid a oamenilor incompetenţi şi cu probleme de imagine, fiind de notorietate rivalitatea cu Marian Vanghelie. A fost propus pentru sancţionare până la excludere, alături de vicepreşedintele Vasile Dâncu, pentru că au criticat public conducerea PSD şi strategia politică după eşecul suspendării lui Traian Băsescu.

Cât priveşte activitate guvernamentală, în perioada 2001 - 2004, în timpul guvernării PSD, Victor Ponta a fost secretar de stat, şeful Corpului de Control al Guvernului. În 2008, în Guvernul Emil Boc, Ponta este ministru delegat pentru relaţia cu Parlamentul. Ponta are o activitate critică la adresa Executivului din care face parte, din cauza deselor tensiuni între partenerii de guvernare: PSD şi PD-L.

Din decembrie 2004, este deputat PSD de Gorj, iar în urma alegerilor parlamentare din noiembrie 2008, Victor Ponta este ales pentru a doua oară deputat de Gorj, în colegiul uninominal nr. 6 din Târgu Jiu. A devenit vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor în septembrie 2006 până în 5 februarie 2007, când locul său a fost luat de Eugen Nicolicea.

În 2002 a obţinut ordinul Naţional „Serviciul Credincios" în Gradul de Cavaler, după un an a devenit Doctor în Drept penal internaţional la Universitatea Bucureşti iar în 2004 primeşte Ordinul Della Stella Della Solidarieta Italiana.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • un cititor 22 Feb, 2010 13:07 Citeste ce a scris numerologul Milena pe 19 februarie despre sansele lui Ponta la sefia PSD.Cred ca au luat teapa.