Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:38 17 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ce-şi doreşte Mazăre de pe urma vânzării Cazinoului (document)

ro

06 Jul, 2011 00:00 1883 Marime text
cazino_-_Cazinoul_Constanta__6.jpgPe ordinea de zi a şedinţei de Consiliu Local Municipal de vineri, aleşii locali trebuie să supună votului proiectul de hotărâre controversat legat de vânzarea simbolului Constanţei, Cazinoul. Menţionăm că iniţiatorul proiectului este primarul Radu Mazăre.

Aşa cum arată proiectul de hotărâre, prin înstrăinarea monumentului istoric, dar şi a terenului aferent, se urmăreşte „asigurarea măsurilor financiare necesare pentru protejarea, restaurarea, punerea în valoare a monumentului istoric şi integrarea lui social-economică şi culturală în viaţa colectivităţii locale". În proiect se explică faptul că termenul de „viabilitate economică se referă, în primul rând, la valorificarea potenţialului Cazinoului de a fi un punct de interes şi atracţie pentru turiştii veniţi în zonă şi la maximizarea influenţei sale de stimulare economică asupra întregii zone şi în context mai larg asupra litoralului". De asemenea, în proiect este menţionat faptul că „se urmăreşte din punct de vedere economic şi financiar generarea unor venituri suplimentare pentru bugetul local, atât sub forma indirectă a taxelor şi impozitelor suplimentare încasate, cât şi sub forma directă a preţului de vânzare". „Viitorul cumpărător va trebui să asigure integrarea clădirii şi a activităţilor din cadrul acesteia în sistemul comercial turistic al litoralului, în cadrul căruia va deveni o atracţie majoră pentru întreaga zonă", se mai menţionează în proiect.

Cazinoul Constanţa şi terenul aferent acestuia, de 3.108 metri pătraţi, vor fi vândute în urma organizării unei licitaţii publice internaţionale, însă condiţia expresă pe care autorităţile locale o pun este ca viitorul proprietar să păstreze destinaţia pentru care a fost construit imobilul. „Hotărârea îşi va produce efectele, numai în situaţia în care Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional, nu îşi manifestă dreptul de preemţiune cu privire la cumpărarea acestui bun imobil, clasat ca şi monument istoric - cod LMI 2004, CT-IIm- A-02801", se mai precizează în textul hotărârii. Pentru stabilirea preţului de pornire a licitaţiei trebuie să se achiziţioneze mai înainte serviciul de evaluare acreditat de Asociaţia Naţională a Evaluatorilor din România.

Primarul Radu Mazăre urmează a fi împuternicit de către consilierii locali să semneze contractul de vânzare - cumpărare, pentru bunul imobil, teren şi clădire. Menţionăm că monumentul simbol al Constanţei a fost atribuit în concesiune în anul 2007, pentru o perioadă de 50 de ani, însă contractul încheiat cu cei de la SC Queen Investments Inc. SRL a încetat la data de 13 ianuarie a.c. Imobilul reintrat în posesia municipalităţii pe 26 mai.

 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii