Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:28 16 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Piata, invadata de unt si margarina improprii consumului

ro

27 Apr, 2004 00:00 1413 Marime text

Pentru nerespectarea conditiilor igienico-sanitare societatea "Sitris Grup" SRL Constanta a fost inchisa temporar * Vinovati de calitatea produselor existente pe piata sunt atat producatorii, cat si cei care le comercializeaza * Pe parcursul controlului au fost interzise de la comercializare circa 80 de kilograme de grasimi vegetale * Pentru neregulile depistate s-au dat amenzi de 74,5 milioane de lei * Oficiile pentru protectia consumatorilor din tara au fost informate despre neregulile depistate la producatori ce isi desfasoara activitatea pe raza acestora de competenta * Producatorii prinsi pe picior gresit sunt "Friesland Romania" SA Satu Mare, "Albalact" SA, "Royal Brinkers Romania" SRL Bucuresti si "Vest Lact" SRL Arad

In ultima perioada, piata romaneasca a fost invadata de o serie de produse care nu respecta normele impuse de legislatia in vigoare. Consumatorii sunt principalii afectati de aceasta situatie deoarece produsele respective sunt extrem de periculoase sanatatii. Zilnic, OJPC primeste sesizari din partea consumatorilor cu privire la neregulile existente in unitatile de alimentatie publica, si nu numai. Pentru a mai stopa elanul agentilor economici complet imuni la calitatea si valabilitatea produselor pe care le comercializeaza, inspectorii OPC organizeaza diverse campanii care au ca tinta o anumita categorie de produse. Astfel, actiunea de control privind modul de respectare a prevederilor legale din domeniul protectiei consumatorilor referitor la etichetarea si comercializarea grasimilor tartinabile a fost desfasurata de inspectorii Oficiului Judetean pentru Protectia Consumatorilor in perioada 15 martie - 23 aprilie 2004. Au fost efectuate 22 de actiuni de verificare, fiind controlata o cantitate de aproximativ 600 de kilograme de grasimi tartinabile, in valoare de 30,6 milioane de lei. S-a verificat, in principal, incadrarea in termenul de valabilitate. Astfel, s-a constatat ca data durabilitatii minimale declarate de producatori a fost incalcata de mai multi agenti economici, respectiv PF "Geantemir Dincer" Valu lui Traian, "Savoya Lex" SRL Constanta si "Andrelis - Aliment" SRL Constanta. Aceste unitati ofereau la vanzare unt de masa cu termenul de garantie expirat. In aceeasi situatie, dar de data aceasta comercializand diverse sortimente de grasimi vegetale tartinabile, popular spus margarina, au fost depistate societatile "Armconst Product" SRL Constanta- magazinul din Cobadin, "Floris Sic" SRL Medgidia, "Zimcom" SRL Mangalia si "Angelomar" SRL Navodari. Toate produsele au fost oprite definitiv de la comercializare si au fost distruse pe timpul controlului.

Producatorii nu respecta legislatia

Au fost descoperite deficiente si in ceea ce priveste modul de informare a consumatorilor asupra elementelor de identificare si caracterizare ale produselor comercializate. Astfel, a fost gasit unt de masa "Oke", produs de "Friesland Romania" Satu Mare, care avea inscriptionate conditiile de pastrare intre -18 grade Celsius si +4 grade Celsius, aceleasi date fiind mentionate si la termenul de expirare. Unitatea care comercializa acest produs este "Sitris Grup" SRL Constanta, masura luata pentru deficientele constatate fiind inchiderea temporara a unitatii pe o perioada de pana la sase luni pentru nerespectarea conditiilor igienico-sanitare. La SC "Coralin" SRL din Constanta a fost descoperit unt de masa produs de "Albalact" SA care nu avea localitatea producatorului. De asemenea, la SC "Vanimar" SRL din Constanta s-a descoperit grasime vegetala tartinabila "Linco" cu gustul traditional al untului, produsa de SC "Royal Brinkers Rom" SRL Bucuresti, care nu avea in ingrediente trecut adaosul de unt. Tot cu ocazia actiunii mai sus-mentionate a fost descoperit unt de masa produs de "Friesland Romania" SA Satu Mare si "Vest Lact" SRL Arad care avea stantata nelizibil data expirarii. Produsul era comercializat de SC "Vladicor Trans" SRL Constanta si SC "Angelomar" SRL Navodari. Si in ceea ce priveste afisarea preturilor produselor s-au constatat abateri la AF "Ghidanac Alpina" Valu lui Traian, SC "Fla-Ro-Com 2003" SRL Constanta, SC "Restii" SRL Constanta si SC "Jianu Prod 2003" SRL Medgidia. Respectarea conditiilor de depozitare a fost un alt capitol la care agentii economici au fost prinsi pe picior gresit. Societatea care nu dadea prea mare importanta acestui aspect este "Premier Comexim" SRL din Constanta care depozita 16 kilograme de diverse sortimente de grasimi vegetale tartinabile la temperatura incaperii, respectiv aproximativ 18 grade Celsius fata de +4 grade Celsius -10 grade Celsius cat recomanda producatorii. Pentru deficientele constatate s-a dispus oprirea temporara de la comercializare a 79 de kilograme de grasimi vegetale, in valoare de aproximativ patru milioane de lei. Totodata, deficientele constatate la producatorii care nu se afla pe raza judetului nostru au fost transmise inspectorilor de la protectia consumatorilor din zona respectiva, cum ar fi Arad, Satu Mare si Bucuresti. Pentru neregulile depistate s-au aplicat 20 de sanctiuni contraventionale in valoare totala de aproximativ 75 de milioane de lei.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii