Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:23 16 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Rottweilerul ucigas

ro

30 Dec, 2003 00:00 3994 Marime text

Fiarele fac din nou victime printre oameni

Stefan Radu Cazacu, in varsta de numai cinci ani, a murit ieri dimineata in chinuri groaznice dupa ce a fost muscat de nenumarate de un rottweiler si un lup alsacian * Aflat in curtea casei nasilor sai de botez, baiatul a fost lasat nesupravegheat de catre bunica sa si a fost atacat de animale * Tragicul eveniment s-a petrecut in curtea unei vile din Palazu Mare * Bunica a incercat sa-si salveze nepotul, dar a fost, la randul sau, muscata, fara ca ranile sale sa necesite internarea * Copilul a decedat in ambulanta care il transporta la spital, incercarile medicilor de a-l resuscita fiind sortite esecului # In evidentele Politiei constantene sunt inregistrati aproape o mie de caini periculosi si din aceasta cauza probabilitatea ca astfel de tragedii sa mai aiba loc este, din nefericire, destul de mare

Tragedie fara precedent petrecuta ieri dimineata in cartierul constantean Palazu Mare, unde un baiat in varsta de numai cinci ani a fost omorat de doi caini de rasa, un rottweiler si un lup alsacian. In jurul orei 11.30, Stefan Radu Cazacu a mers impreuna cu bunica sa, Eufrosina Stavarache, la o casa unde femeia lucreaza de mai multi ani. Imobilul apartine chiar nasilor de botez ai baiatului, dar acestia nu se aflau acasa, fiind plecati de mai multe zile in concediu in statiunea Sinaia. La un moment dat, femeia, in varsta de 56 de ani, a intrat in casa, iar copilul a ramas sa se joace singur in curte. Lasat fara supraveghere, baiatul s-a apropiat prea mult de locul in care se aflau cei doi caini de rasa, o catea rottweiler si un lup alsacian. El a fost atacat de cele doua animale si ucis in numai cateva secunde. Bunica baiatului a iesit din casa si a incercat sa salveze copilul, dar a fost, la randul sau, muscata de ambele brate. Mai multe persoane au intervenit, reusind sa scoata copilul din coltii celor doi caini. Dupa cateva minute, la fata locului au sosit doua masini din cadrul Serviciului de Ambulanta Constanta. Medicii au incercat sa-l resusciteze pe micut, dar eforturile lor au fost sortite esecului. Potrivit personalului medical de pe ambulanta, moartea deosebit de violenta a survenit ca urmare a numeroase plagi muscate (scalpare partiala, rani la nivelul toracelui si al membrelor superioare), dar mai ales a unei muscaturi la gat. Trupul copilului a fost transportat la Morga Cimitirului Central, unde in cursul zilei de astazi va fi efectuata necropsia. Potrivit organelor de cercetare penala, cauza mortii este inca sub semnul intrebarii, intrucat este posibil ca moartea sa fi survenit dupa ce copilul muscat a cazut pe spate si s-a lovit la cap. Bunica baiatului, Eufrosina Stavarache, a fost transportata la Sectia de Urgente a Spitalului Clinic Judetean Constanta, unde a primit tratament ambulatoriu. Ea a parasit unitatea spitaliceasca dupa aproximativ jumatate de ora. Eufrosina Stavarache are grija de gospodaria unei familii de mai bine de trei ani de zile. Potrivit declaratiei date de o persoana care a insotit-o pe femeie la spital, aceasta a hranit de nenumarate ori cei doi caini, neavand niciodata probleme. Politistii Sectiei 2 Constanta au demarat o ancheta pentru a stabili cu exactitate imprejurarile in care s-a petrecut tragicul eveniment, urmand ca, in functie de rezultatele obtinute, sa se ia masurile legale care se impun.

Caini ucigasi sau neglijenta criminala?

O mare parte din vina producerii acestei tragedii ii apartine Eufrosinei Stavarache, cea care avea grija de Stefan Radu Cazacu. Pentru ca l-a lasat pe copil fara supraveghere, femeia poate fi acuzata chiar si de savarsirea infractiunii de omor din culpa (neglijenta). De cealalta parte, nu trebuie uitat ca cei doi caini catalogati drept domestici au ucis un copil de numai cinci ani. Este prima fapta de acest gen inregistrata in ultimii ani in judetul Constanta, cand o persoana moare dupa ce a fost muscata de caini de rasa. Primul dintre caini, rottweilerul, face parte din categoria animalelor considerate periculoase si care fac obiectul unor reglementari speciale si al unei legislatii specifice. Pana ieri dimineata, in evidentele constantene erau inregistrate doar doua cazuri de vatamare corporala grava, cand o femeie si un copil prescolar au fost grav raniti dupa "intalniri" cu caini rasa rottweiler si pit bull. In astfel de cazuri, responsabilitatea faptelor comise de acesti caini apartine exclusiv proprietarilor. Acestia sunt drastic sanctionati, uneori alegandu-se si cu dosare penale, atunci cand animalele care le apartin fac victime. De data aceasta, situatia este insa deosebita, probabilitatea ca Vasile S. sa raspunda pentru fapta cainilor sai fiind relativ limitata. Acest lucru se datoreaza faptului ca drama de la Palazu Mare s-a petrecut nu intr-un loc public, ci pe o proprietate privata, chiar in curtea casei lui Vasile S. Cainii sai se aflau in curtea locuintei si era putin probabil ca acolo sa intre o persoana neavizata.In acest moment, in evidentele Politiei constantene sunt inregistrati 751 de caini periculosi, din rasele Rottweiler, Pit Bull, Bull Terrier sau Tosa si alte rase metise. Comisia Canina si a Politiei incearca sa tina situatia sub control, efectuand periodic verificari in teritoriu. Au fost acordate pana in acest moment peste 50 de sanctiuni contraventionale, in valoare de peste 80 de milioane lei. De asemenea, s-au intocmit doua dosare penale. Din nefericire, toata aceasta activitate pare compromisa atata timp cat astfel de tragedii continua sa aiba loc. Discutiile contradictorii ivite pe aceasta tema si legislatia speciala ratificata de curand par fara rost atunci cand are loc o tragedie ca cea petrecuta ieri dimineata la Palazu Mare. Un copil de numai cinci ani a murit sfartecat de doi caini de rasa si nimic nu se mai poate face pentru micutul Stefan. Problema este insa alta, si anume ca pericolul pluteste in aer si, din nefericire, oricand o tragedie asemanatoare poate avea loc.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii