Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:59 20 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Trucuri de fentat armata

ro

25 Jun, 2002 00:00 2731 Marime text

Incorporarea a ajuns o problema

Tot mai multi recruti isi confectioneaza dovezi pentru a scapa de incorporare * Cea mai eficace este adeverinta medicala fabricata dupa o externare de complezenta din spital, completata cu fel de fel de adeverinte beton * Cu toate acestea, numai opt la suta dintre recruti ajung sub arme, pentru ca nu mai sunt unitati militare * Livrete militare se pot obtine prin relatii si spagi consistente

Efectuarea stagiului militar a constituit dintotdeauna o mare problema pentru tinerii care se apropiau de varsta incorporarii, si asta nu de azi, de ieri, ci din timpul in care tinerii erau luati la oaste cu arcanul. Ideea ca, odata ajunsi in armata, prima problema cu care va intra in contact va fi capraria deja ii face pe cei care urmeaza a fi luati sub arme sa se ia de ganduri si sa caute tot felul de trucuri cu care sa fenteze armata. De asemenea, povestile narate de cei care au terminat stagiul militar, povesti care deseori sufera inflorituri menite sa inspaimante pustimea, au un rol determinant in eforturile disperate depuse de tineri in vederea evitarii sau, in cel mai rau caz, amanarea efectuarii stagiului militar.

Adeverinte de student si declaratii notariale

Una dintre cele mai utilizate metode de ocolit pentru ceva timp armata o constituie procurarea de adeverinte de student, care se pot obtine foarte usor, indeosebi de la facultatile particulare. Odata luata o asemenea dovada, recrutul sta linistit cel putin patru ani, timp in care acesta mai poate pregati altceva, de exemplu o externare dintr-un spital, completata cu cateva analize si radiografii care, practic, sa nu poata fi nici contestate, nici verificate chiar asa usor. Astfel de documente se pot procura cu numai 200-250 de dolari si care te scapa pentru multa vreme de armata, putand chiar sa te ajute sa devii inapt serviciului militar macar pana la 35 de ani, cand orice revizuire medicala devine inutila, cel in cauza trecand de varsta la care mai poate fi luat in armata. O alta tehnica de a scapa de serviciul militar o reprezinta aceea prin care parintii, rudele apropiate sau chiar vecinii sa declare la notariat, pe propria raspundere, ca tanarul recrut este disparut de la domiciliu sau chiar este plecat de ceva vreme la lucru in strainatate.

Serviciul alternativ - fenta legala a armatei

In urma cu cativa ani, a fost emis un act normativ care prevede ca tinerii apartenenti ai unor secte religioase care, din cauza convingerilor pe care le au, nu pot pune mana pe arma, vor efectua serviciul militar alternativ cu termen mai lung, de doi ani, muncind la un agent economic agreat de Agentia Judeteana de Ocupare a Fortei de Munca. Cu toate acestea, desi in evidentele Centrului Militar Judetean Constanta exista vreo 25 de tineri care vor sa satisfaca stagiul militar in aceste conditii, nici un agent comercial nu accepta sa mai aiba si grija celor aflati in aceasta situatie, astfel ca, de la intrarea in vigoare a legii privind satisfacerea stagiului militar alternativ, nici unul dintre solicitanti nu a facut o zi de armata. In acest fel, se mai creeaza inca o posibilitate de fentare a armatei, si aceasta cu numai o adeverinta luata de recrut de la reprezentantii de vaza ai cultului religios al carui adept este si avizata de ministerul de resort. Dar asta este, legea e lege si, unde-i lege, nu-i tocmeala. Asta face ca foarte multi sa caute, fiecare cum poate, sa scape de efectuarea serviciului militar. Multi dintre ei nici nu ajung pe la Centrul Militar decat pentru a aduce adeverintele de inapt combatant pentru serviciul militar normal. Nu putine sunt cazurile in care, gratie unor manevre abile si unor spagi destul de consistente plasate acolo unde trebuie, unii tinerii, mai cu seama cei care se incadreaza in categoria "copiilor de bani gata", obtin livrete militare cu mentiuni hilare - inapt necombatant. Aceste anomalii sar in ochii oricarui neavizat, mai ales in cazurile in care "inaptii" sunt ditamai namilele bine hranite. Cu toate ca, in eforturile noastre de integrare in structurile nord-atlantice, nu am luat in considerare si factorul psihic pe care trebuie sa-l indeplineasca cei care sunt alesi la recrutare, in Romania exista inca sindromul soldatesc ante-decembrist. In ciuda schimbarii uniformei, de fapt obiceiurile multor cadre militare au ramas aceleasi. Inca mai exista, prin destule unitati militare, obiceiul ca superiorul sa-l calce in picioare pe amaratul de soldat, aceasta fiind si cauza care conduce la atatea nenorociri prin armata, multe din ele terminate cu dezertari sau cu sinucideri.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii