Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:35 17 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

SNIF Dobrogea a aruncat cu banii pe fereastra

ro

24 Oct, 2009 00:59 1796 Marime text
cap2.jpgReprezentanţii SNIF Dobrogea au plătit aproape 5.200 de lei pentru o reparaţie despre care nu se ştie dacă s-a efectuat sau nu

Piese în valoare de aproape 2.500 de lei, cumpărate pentru utilaje de care societatea nici măcar nu dispune, „cheltuieli cu combustibil" în valoare de peste 175.000 de lei (într-un singur an), pentru care nu au fost prezentate acte justificative, şi cantităţi de lemn în valoare de circa 1.800 de lei - plătite, dar niciodată primite. Acestea sunt doar câteva dintre neregulile grave de la Societatea Naţională pentru Îmbunătăţiri Funciare Dobrogea, scoase la iveală de inspecţia fiscală a Administraţiei Finanţelor Publice pentru Contribuabili Mijlocii Constanţa.

Dincolo de faptul că o serie importantă de documente nu le-au fost puse la dispoziţie inspectorilor fiscali, fie pentru că nu există, fie pentru că nu au fost găsite, fapt ce a dus la amendarea cu suma de 13.000 de lei a fostului director Cristian Bujicu, debandada de la SNIF Dobrogea pare să fi depăşit cu mult orice imaginaţie. „Pentru perioada 01.07.2004 - 01.11.2004 nu ne-au fost puse la dispoziţie documentele justificative, tehnico-operative şi contabile ale sucursalei SNIF Constanţa", s-a consemnat în raportul inspecţiei. Pentru acelaşi an, valoarea cheltuielilor nedeductibile s-a ridicat la 19.927 de lei. Situaţia nu pare să fi stat cu nimic mai bine în anul următor, inspectorilor nefiindu-le date documentele justificative privind consumurile de carburanţi, care se ridică la 176.514 lei.

snif_canal_irigatii_01.jpgLemn fantomă şi role de neutilizat

Cheltuielile nedeductibile pentru 2005 au fost în cuantum de 4.416 de lei, fiind demn de menţionat faptul că, în decembrie 2005, SNIF Dobrogea ar fi achiziţionat panouri din lemn de fag de la SC Solid Wood SRL, în valoare de 1.722,42 de lei. Totuşi, potrivit explicaţiei date de gestionara depozitului de materiale şi combustibil de la momentul acela, „materialele respective nu au fost recepţionate şi nici nu s-au întocmit bonuri de consum pentru această marfă". În 2006, SNIF Dobrogea a înregistrat cheltuieli nedeductibile în valoare de aproape 200 de milioane de lei vechi, după ce „în trimestrul III 2006, agentul economic (n.r. SNIF Dobrogea) a constituit provizioane pentru clienţi incerţi, în sumă totală de 737.279 de lei, pentru care sucursala nu a prezentat documente justificative privind introducerea acestora pe cheltuieli". În 2007, nu mai puţin de 33.831 de lei au reprezentat cheltuieli nedeductibile ale societăţii. De altfel, potrivit raportului, „agentul economic a înregistrat în evidenţa contabilă, în contul «cheltuieli cu combustibil», suma totală de 64.643 de lei, fără a avea la bază documente justificative". În plus, în luna aprilie 2007, SC Catma Pies SRL a emis o factură fiscală către SNIF Dobrogea în valoare de 2.451 de lei, „reprezentând role simple şi duble pentru excavator tip S 1500". Inspectorii fiscali au spus că factura a fost înregistrată în contul 3021 fără NIR, „deoarece aceste role nu erau aferente niciunui utilaj din dotarea sucursalei". Cu alte cuvinte, reprezentanţii SNIF Dobrogea au aruncat pe fereastră 2.451 de lei, pentru role care nu le erau de trebuinţă, societatea neavând în dotare asemenea utilaje. Dovadă în acest sens au stat declaraţiile şefului birou logistică, ce avea şi atribuţii de gestionar, dar şi cea a maistrului mecanic cu atribuţii de şef coloană. În aceeaşi lună, s-a înregistrat o factură emisă de SC Romauto - Import SRL, a cărei valoare este de 5.198 de lei, reprezentând „piese de schimb şi manoperă pentru autoturismul lada B13592". Stupoare, însă. Acelaşi maistru mecanic cu atribuţii de şef coloană a declarat că nu ştie de îmbunătăţirile de la maşină şi dacă au fost efectiv făcute, pentru că nu au fost înregistrate în cazierul maşinii. Problemele constatate la SNIF Dobrogea nu se rezumă la acestea. În ediţiile viitoare vă vom prezenta inclusiv conflictele de interese de la SNIF Dobrogea, din cauza cărora societatea a ieşit, evident, în pierdere.

{mos_ri:SNIF Dobrogea} 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Gratiela 26 Oct, 2009 21:11 D.N.A dormiti ,sesizati-va!!!