Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:01 17 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Se intampla la Mangalia Luat cu japca de pe faleza si bagat in duba

ro

16 Jun, 2010 03:33 1659 Marime text
mangalia_-_gratii.jpgA vrut să se bucure de o vacanţă la mare, dar, în schimb, a fost luat cu japca de pe stradă, de miliţie, în timp ce se plimba cu prietenii pe faleza din Mangalia, supus unui pseudo-proces şi condamnat pentru „acte preparatorii la trecerea frauduloasă a frontierei". Acestea sunt faptele pe care le reclamă un bătrân de 71 de ani, care se judecă şi la acest moment, la Tribunalul Constanţa, pentru a-şi reabilita numele.

„Din motive pe care nu le-am înţeles niciodată, miliţienii respectivi ne-au considerat hoţi. Simplu, ne-au pus într-un jeep şi ne-au dus la Secţie", a relatat George Ovidiu Vasilescu, bărbatul care, în 1956, a fost condamnat la doi ani de închisoare corecţională, fără să ştie ce i se impută sau care sunt acuzaţiile aduse. Mai mult, în timpul în care se afla în executarea acestei pedepse, în închisoare, a participat la un protest „legal, moral şi civilizat", însă a primit o nouă condamnare, de 13 ani de închisoare. Potrivit cererii de revizuire a sentinţei 538/18.12.1956 pronunţată de Tribunalul Militar Constanţa, prin care George Vasilescu a fost condamnat la doi ani de închisoare corecţională, presupusele fapte pentru care a fost găsit vinovat s-au petrecut în vara anului 1956, când Vasilescu avea 17 ani.

Vacanţă transformată-n închisoare

Împreună cu alţi tineri, Vasilescu a fost „depistat" de autorităţi în timp ce se plimba pe faleza din Mangalia. „Eram cu încă patru prieteni şi, pur şi simplu, încercam să ne bucurăm de o mică vacanţă la mare", a relatat bătrânul de 71 de ani. Totuşi, din senin, au apărut mai mulţi miliţieni, care i-au „săltat" pe el şi pe prietenii lui, i-au băgat în dube şi i-au dus la Secţie, fără să le spună pentru ce sunt luaţi sau de ce sunt acuzaţi. „A început o anchetă din care am înţeles, deşi era uluitor, că noi toţi încercam să trecem frontiera pe la Mangalia!?!", a povestit George Vasilescu. Iar surprizele nu încetează să apară pentru că, „pe durata anchetei, s-a prezentat un diplomat de la Ambasada Americană, care mi-a atras atenţia să am grijă ce declar, pentru că pun în pericol relaţiile dintre Statele Unite ale Americii şi România!!!". „Eram uluit!", a declarat omul. Au urmat patru luni de anchetă, pe parcursul cărora, potrivit lui Vasilescu, deşi avea doar 17 ani, nu i s-a pus la dispoziţie vreun avocat. În cele din urmă, pe 18 decembrie 1956, a fost condamnat la doi ani de închisoare corecţională.

Condamnat la încă 13 ani

„În timpul detenţiei, în urma participării la un protest legal, moral şi civilizat, fiind încarcerat alături de «persoane duşmănoase statului», ca şi mine, am fost condamnat din nou, la 13 ani de detenţie, prin decizia 1212/29.08.1958 a Tribunalului Militar al Regiunii III Militară". Cererea de revizuire, înaintată iniţial Judecătoriei Constanţa, i-a fost respinsă, magistraţii apreciind-o ca inadmisibilă, fiind posibilă obţinerea reparaţiei morale pentru prejudiciul suferit în timpul regimului opresiv printr-o altă acţiune, în baza Legii 221/2009. Totuşi, în recursul înaintat Tribunalului Constanţa, George Vasilescu a precizat că „singura reparaţie morală ar fi anularea acelor condamnări". Cazul său va fi analizat de judecătorii Tribunalului Constanţa, pe 24 iunie. Rămâne, astfel, de văzut dacă omul îşi va găsi dreptatea măcar acum, la mai bine de jumătate de secol de când a fost condamnat pe nedrept.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii