Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:33 22 07 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Program de ecologizare a Deltei

ro

02 Jul, 2002 00:00 918 Marime text

Epavele abandonate vor fi preluate de armatori

Pentru curatirea Deltei Dunarii de navele parasite de proprietari, conducerea administrativa a rezervatiei a initiat un amplu proiect care are ca termen final luna octombrie a anului viitor * Pana atunci, s-au stabilit mai multe etape intermediare, in care cei care au nave mai putine vor fi obligati sa si le transporte in alta parte * Guvernatorul rezervatiei ne-a declarat ca toti cei care nu vor respecta termenele stabilite vor fi aspru sanctionati

Peste 250 de epave care zac, in prezent, abandonate in Delta vor fi dezafectate si transportate in alte zone, pe cheltuiala armatorilor. Virgil Munteanu, guvernatorul Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii, ne-a declarat ieri ca administratia a demarat acest proiect de ecologizare a zonei, in baza actelor normative de protectia mediului, care are ca termen final luna octombrie a anului viitor. "Acest termen este valabil numai pentru societatile comerciale Transnav si SCUT din Tulcea, care de fapt detin peste 80% din epavele care slutesc aspectul Deltei", ne-a mai declarat Munteanu. Pentru ceilalti armatori care au abandonate numai cate una-doua ambarcatiuni, termenul este mult mai scurt, actiunea de curatire a Deltei fiind deja demarata, astfel ca multe din ruginiturile lasate de ani de zile pe canale sau chiar pe tarm au fost duse undeva in apropiere de Santierul Naval Tulcea. "Daca armatorii nu-si vor lua vechiturile din Delta, le vom lua noi, dar ii va costa mult", a incheiat Munteanu. Dupa cum aratam intr-un material anterior, pe Dunare, in zona Deltei, pe canalele acesteia zac abandonate peste 250 de epave, unele cu o vechime mai mare de un deceniu. Pentru cel care vede pentru prima data cam ce au lasat armatorii sau proprietarii de vase, efectiv vor avea un soc. Aici se gasesc de toate: cargouri, pescadoare, dragi, sonete, saicuri, macarale plutitoare, salande, pontoane, dormitoare, bacuri si chiar bucati de barci din lemn. Unele dintre acestea mai exista doar cu numele, pentru ca, intre timp, din corpul lor au fost taiate bucati destul de mari cu flacara oxiacetilenica si duse la fier vechi. Altele sunt infipte bine in nisip, incat ar trebui aduse utilaje grele pentru ridicat, care pot ajunge numai pe apa, nefiind alte drumuri de acces zona. Cele mai multe dintre aceste ambarcatiuni nu mai pot deveni utilizabile, starea lor de flotabilitate fiind grav afectata de intemperii, de umiditatea in care au stat atatia ani, pentru ca, trebuie sa aratam, multe dintre acestea sunt abandonate dinainte de revolutie pe aici. Nici cel care ar vrea sa transforme aceste ruginituri in fier vechi nu ar avea prea putin de lucru, mai ales ca ar trebui sa duca acolo utilaje, oameni, mijloace de transport etc.

Curatenie in Delta

Asa cum aratam, multe dintre ambarcatiunile respective nu mai pot fi de mult folosite, altele sunt puse pe uscat, iar unele au ajuns de mult pe fundul apelor. Cand se ridica nivelul apelor prin canale, o parte dintre epave scapa din legaturi si plutesc in deriva, peste tot, constituind un real pericol pentru navigatie. Multe dintre ele au rezervoarele sparte, iar apa a patruns de mult in interior, spaland reziduurile petroliere ale acestora, constituind si acum pericol pentru mediu. Vase de acest tip sunt insirate peste tot, de la Tulcea, prin canale, pana la varsarea Dunarii si bratelor sale in mare. Mai mult de 80% dintre epavele abandonate in Delta apartin societatilor comerciale Transnav si SCUT, ambele din Tulcea, dar si altor agenti economici, precum AFDGJ Galati si Romnav Braila. Pentru ecologizarea Deltei administratia a initiat un program cu termene foarte stranse si obligatorii pentru cei care si-au lasat navele pe aici. Potrivit declaratiei lui Virgil Munteanu, guvernatorul Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii, proprietarii care au doar unul-doua vase au obligatia de a le ridica foarte repede de pe unde se afla acestea. "Deja multe au fost duse in apropierea Santierului Naval din Tulcea, pentru a fi debitate si vandute ca fier vechi, sau poate pentru a fi modernizate", ne-a mai spus Munteanu. Pentru cele doua societati care detin ponderea epavelor din rezervatie s-a stabilit ca termen limita luna octombrie a anului viitor. De data aceasta, Munteanu a fost transant: "Cine nu-si ia ruginiturile, i le luam noi, dar il costa mai mult decat daca si le-ar lua singur". In incheiere, interlocutorul nostru ne-a spus ca tot ce face acum administratia Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii este in spiritul legislatiei romanesti si internationale de protectia mediului si nu se mai poate tolera ca intreaga Delta sa fie lada de gunoi a armatorilor de nave.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii