Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:46 16 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Proces cu ANI, la Curtea de Apel Mironescu - „Nu m-am aflat în stare de incompatibilitate"

ro

20 Oct, 2011 01:00 3226 Marime text
cap_8.jpgANI a demarat evaluările faţă de Mironescu la doar două zile după ce procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au anunţat că înaltul funcţionar public fusese pus sub acuzare, adică pe 26 mai, în condiţiile în care scandalul „Portul" izbucnise în presă pe data de 24 mai

Acuzat la sfârşitul lunii trecute de Agenţia Naţională de Integritate că s-ar fi aflat în stare de incompatibilitate, Laurenţiu Mironescu, fostul secretar general al Internelor, pus sub acuzare în mega-ancheta de corupţie privind porturile constănţene, a atacat în instanţă raportul ANI. Contactat telefonic, fostul om politic susţine că nu s-a aflat în stare de incompatibilitate, cum zice ANI, dat fiind că firma la care era co-administrator nu a desfăşurat niciodată vreo activitate economică.

Dosarul în care Laurenţiu Mironescu a dat în judecată Agenţia Naţională de Integritate a fost înregistrat pe rolul Secţiei contencios administrativ şi fiscal a Curţii de Apel Constanţa pe data de 17 octombrie 2011, având ca obiect „anulare act administrativ". În proces, ANI apare ca fiind pârât, în timp ce Mironescu este reclamantul. Prima înfăţişare a fost stabilită pentru data de 3 noiembrie, urmând ca dosarul să fie judecat de completul C11 fond al Secţiei a II-a civilă, de contencios administrativ şi fiscal a instanţei. „Normal că am contestat raportul ANI în instanţă. Legea îmi dă acest drept şi cei de la Agenţie nu au dreptate. Eu am fost co-administrator la o societate care niciodată nu a desfăşurat activităţi economice, nu a emis nicio factură, nimic", a precizat fostul secretar general al Ministerului Administraţiei şi Internelor. Amintim că, printr-un comunicat remis la sfârşitul lunii trecute, Agenţia Naţională de Integritate anunţa faptul că instituţia „a constatat, în urma procedurilor de evaluare, încălcarea legislaţiei privind regimul juridic al incompatibilităţilor de către domnul Mironescu Laurenţiu, Secretar General în cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor (în perioada 27.01.2011-15.07.2011) şi Deputat în Parlamentul României (în legislatura 2004 - 2008)".

mironescu_-_sigla_ani.jpg

ANI, la două zile după DNA

Foarte interesant, poate nu este de trecut cu vederea faptul că ANI a demarat evaluările faţă de Mironescu la doar două zile după ce procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au anunţat că înaltul funcţionar public fusese pus sub acuzare, adică pe 26 mai, în condiţiile în care scandalul „Portul" izbucnise în presă pe data de 24 mai. Conform inspectorilor de integritate, în urma evaluărilor, s-a stabilit că „domnul Mironescu Laurenţiu s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 30.05.2007 - 19.12.2008, deoarece a deţinut simultan funcţia de Deputat în Parlamentul României şi calitatea de Administrator în cadrul SC Elynstal Construct Serv SRL, încălcând astfel dispoziţiile art. 82 alin. (1) lit. a) din Legea nr. 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei". Totodată, ANI a arătat că „persoana faţă de care s-a constatat starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcţie sau o demnitate publică, excepţie făcând cele electorale, pe o perioadă de trei ani". În replică, Laurenţiu Mironescu a declarat „ei au făcut un raport în urma căruia au concluzionat că m-aş fi aflat în stare de incompatibilitate, însă firma la care eram co-administrator nu a funcţionat niciun moment". „Eram doi acţionari şi eu eram co-administrator dar firma nu a desfăşurat niciun fel de activitate, nu a emis nicio factură, nimic", a explicat fostul secretar general al Internelor. „În definitiv, societatea aceasta a fost înfiinţată doar ca să fie desfiinţată", a conchis politicianul. Aşa cum am precizat, procesul va debuta pe data de 3 noiembrie, la Curtea de Apel Constanţa.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii