Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:09 16 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Pomacost ia bani de la bănci

ro

05 Mar, 2011 01:03 1897 Marime text
09_Pomacost_Pomacost.jpgAcţionarii SC Pomacost SA vor avea o zi foarte ocupată pe 11 aprilie a.c.

În acea zi se organizează Adunarea Generală Ordinară a Acţionarilor (de la ora 12.00) şi Adunarea Generală Extraordinară a Acţionarilor (de la 13.00). Ordinea de zi pentru AGOA cuprinde următoarele puncte: aprobarea bilanţului, a contului de profit şi de pierderi pe anul 2010, analiza situaţiei economico-financiare pe anul 2010 şi discutarea raportului administratorului, al comisiei de cenzori, aprobarea bugetului de venituri şi cheltuieli pe anul 2011. Pe de altă parte, în şedinţa AGEA se vor atinge subiectele fierbinţi. Acţionarii vor trebui să decidă contractarea unui credit de 400.000 de lei, achiziţionarea în leasing a două autoutilitare necesare transportului de marfă şi personal în valoare de 30.000 de lei fără TVA şi achiziţionarea unui camion în valoare de 60.000 de euro, în vederea înlocuirii celui existent.

„Aventura" cu Basarab

SC Pomacost SA este una dintre firmele care, de-a lungul vremii, a câştigat multe contracte la Primăria Constanţa şi la Consiliul Judeţean. De altfel, Pomacost, alături de Basarab Popa, fostul său administrator, apare în dosarul instrumentat de DNA. Comunicatul remis de Direcţia Naţională Anticorupţie pe 28 octombrie 2008 enumeră cesionarii cumpărători de drepturi succesorale: Viorel Pană, Valentin Gheorghe Ionescu - prin firma sa Habitat şi Ambient SA, Cristian Borcea şi Mihai Camboianu, Bogdan Gabriel Sandu - prin SC Holland Development Group SA şi Daniel Ene, Marius Puşcaşi, Carmen Puşcaşi şi Mihai Sergiu Ceacîreanu, ca persoană fizică şi prin firma sa New Home Construct SA, pentru complicitate la infracţiuni asimilate şi în legătură directă cu infracţiuni de corupţie.

Basarab şi firma apar la categoria „interpuşi cumpărători de terenuri", pentru complicitate la infracţiuni asimilate şi în legătură directă cu infracţiuni de corupţie. Pomacost deţine o pepinieră în zona Cişmea. De fapt, este vorba chiar despre sediul firmei, de pe bulevardul Tomis nr. 488, acolo unde vor avea loc şi cele două adunări. Terenul pe care este amplasată pepiniera a ajuns la Pomacost în urma unei retrocedări „instrumentate" de Radu Mazăre. Pământul de 17.878 de metri pătraţi a fost retrocedat chiar în jurul birourilor vărului Popa. La scurt timp, a devenit proprietatea Pomacost, care şi-a făcut acolo serele.

Ca Nisipul...

Totul a început în octombrie 2002, când, prin contractul de concesiune 120.264, Primăria Constanţa a dat societăţii, pentru o perioadă de 49 de ani, terenul de 17.878 de metri pătraţi aferent activului Sere Model. Apoi, prin decizia 796 din 19 martie 2004, terenul i-a fost retrocedat lui Georgică Giurgiucanu, iar după partajare a revenit firmei Habitat şi Ambient SA. Pământul a fost, de fapt, o parte din terenurile retrocedate familiei Movilă, pe care a pus mâna fostul ţărănist Giurgiucanu. Printr-un adevărat lanţ al cesiunilor, averea Movileştilor s-a împărţit între Georgică Giurgiucanu, Cristian Borcea, Maria Mariuţa, Mihai Camboianu şi SC Habitat şi Ambient SA. Cele 98 de hectare care au aparţinut familiei Movilă au fost retrocedate, cu ajutorul primarului Radu Mazăre, în zonele scumpe şi centrale ale oraşului. Printre acestea se află şi terenul de 17.878 de metri pătraţi unde acum are SC Pomacost pepiniera. Societatea condusă în trecut de Basarab Popa a intrat în posesia pământului pe 28 ianuarie 2005, atunci când a încheiat tranzacţia de cumpărare cu SC Habitat şi Ambient SA. Basarab Popa a fost, alături de Laura Bianca şi Irina, fiicele lui Dumitru Cilibia, de Pomacost SA şi de Five Holding, fondator al SC Aqualand SA. Din septembrie 2010, Basarab Popa nu mai este administratorul firmei Pomacost. Locul său a fost luat de Alexandru-Pimen Leca, ocupant al aceleiaşi poziţii şi la Nisipuri SA.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii