Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:14 17 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Isi cere inapoi donatia de la Primaria Constanta

ro

13 Mar, 2009 03:31 1942 Marime text

judecatori.jpgSolicitarea i-a fost respinsă pe motiv că ar fi lipsită de interes

Un bărbat a dat în judecată Consiliul Local Constanţa şi Primăria Constanţa şi le-a cerut magistraţilor revocarea donaţiei făcute către autorităţile locale. Acţiunea sa a fost, însă, respinsă de judecători, în baza unor excepţii invocate de reprezentanţii autorităţilor locale, fiind vorba despre chestiuni ce ţin de procedură, de formă, şi nicidecum de fondul cauzei.
Oferta de donaţie a fost făcută la sfârşitul anului 1977 şi este vorba despre un teren de 200 mp, situat pe strada Poporului, la numărul 50. Dosarul are numărul 10059/212/2008, reclamant este Constantin V. Vasile, iar pârâţii sunt Primăria Municipiului Constanţa şi, respectiv, Consiliul Local al Judeţului Constanţa. În prezent, procesul a ajuns pe rolul Secţiei civile a Tribunalului Constanţa, în apel, prima înfăţişare fiind fixată pentru data de 23 martie. Concret, povestea propriu-zisă a început pe 23 decembrie 1977, odată cu semnarea unei oferte de donaţii de către Nicolae şi Constantin Vasile, în beneficiul Statului român, prin Consiliul Popular al municipiului Constanţa. După cum se arată în cererea de chemare în judecată formulată de Constantin Vasile, terenul i-a aparţinut de drept, „fiind cumpărat prin act autentic de tatăl meu, în decembrie 1935". Oamenii au locuit liniştiţi în imobilul din strada Poporului nr. 50 până în 1977. La sfârşitul anului respectiv, însă, a început demolarea construcţiei situate pe terenul de 200 mp. Pentru a-i convinge să-şi părăsească locuinţa de-o viaţă, statul român le-a oferit, totuşi, ceva în schimb fraţilor Vasile.

judecatoria.jpgAu primit o „sală insalubră"

„La demolare", povesteşte Constantin Vasile, „am primit în folosinţă cu contract de închiriere un apartament de două camere în Constanţa, pe b-dul. I. Gh. Duca", dar şi „o cameră şi o sală insalubră în strada Daciei, ambele locuinţe fiind ulterior luate de ICRAL Constanţa, prin metode comuniste, pe care nu este cazul să le detaliez acum". Cu alte cuvinte, spune omul, „de pe urma demolării n-am avut niciun beneficiu". Ba, chiar mai mult decât atât, pe 23 decembrie 1977, cei doi fraţi Vasile au fost „îndemnaţi" să semneze oferta de donaţie, autentificată sub numărul 12723/23.12.1977 de Notariatul de stat Constanţa. După căderea regimului comunist, Constantin Vasile a încercat să-şi redobândească bunurile pierdute în timpul regimului opresiv. Totuşi, nici în Constanţa anului 2008, an în care a fost introdusă acţiunea în justiţie, bărbatul nu şi-a găsit dreptatea, dat fiind că, în cele din urmă, Judecătoria Constanţa, prima instanţă care a analizat dosarul, a respins solicitarea acestuia. Pe de altă parte, după cum se arată în actele cuprinse în dosar, nici Primăria Constanţa, dar nici Consiliul Local Constanţa, care aveau calitatea de pârâţi în proces, nu au răspuns prin întâmpinare acuzelor aduse de Constantin Vasile. În schimb, reprezentanţii primăriei au invocat mai multe excepţii, legate mai degrabă de formă decât de fondul cauzei. Pe 13 octombrie 2008, instanţa a admis excepţia capacităţii de folosinţă a Primăriei Constanţa. „Instanţa constată că Primăria nu are aptitudinea de a avea drepturi şi de a-şi asuma obligaţii, pe plan procesual", au motivat judecătorii. Însă, reprezentanţii primăriei nu s-au oprit aici.

„Nu s-a făcut dovada acceptării"

Parcă ţinând morţiş să se agaţe de chichiţele legate de formă, nu de fond, aceştia au ridicat şi excepţia lipsei de obiect a acţiunii şi a lipsei de interes în promovarea acesteia. Având de unde alege judecătorii au admis excepţia lipsei de interes, după ce au respins-o pe prima. Pentru a lua această decizie, judecătorii au apreciat că „s-a făcut dovada că reclamantul a făcut o ofertă de donaţie către statul român, fără ca această ofertă să fie urmată de încheierea unui contract de donaţie". Cu alte cuvinte, a decis instanţa, „nu s-a făcut dovada acceptării donaţiei de către donator, astfel încât oferta nu a avut niciun efect juridic". Iar asta, în ciuda faptului că oferta de donaţie nu reprezenta, la momentul respectiv, decât o formalitate, în condiţiile în care demolarea imobilului oamenilor era, practic, o realitate. Judecătorii au ajuns la concluzia că „se constată că reclamantul nu poate justifica folosul practic şi imediat pe care îl are şi pentru care a declanşat procedura juridică". Prin sentinţa civilă nr. 17511/13.10.2008, Judecătoria Constanţa a respins acţiunea intentată de Constantin Vasile ca fiind lipsită de interes. Decizia a fost atacată în apel de reclamant, iar procesul se va relua la Tribunalul Constanţa, pe 23 martie.

{mos_ri:primaria constanta}
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii